Skocz do zawartości

Igła lekarska jak uciąć ?

Lutobor

Rekomendowane odpowiedzi

zależy od średnicy.

małe ,rzędu 0,3-0,6mm spokojnie mozna naciąć nozykiem i przełamać.

Sam nie wierzyłem ale to działa.

większe średnice to już np pilnikiem.

Sposobów jest wiele,pytanie jakie masz narzędzia?

- Można uciąć dremelem z końcówką z tarczą do cięcia.

- Można uciąć brzeszczotem (najlepiej igłę umocować w czymś pewnym np imadle.

- Można też uciąć szczypcami.

Obojętnie jaki sposób byś użył i tak musisz ją obrobić na końcu!Ja igły obrabiam pilnikiem,papierem ściernym a frezami od dremela w środku by usunąć zgniecenie.Nawet jak się spłaszczy to i tak można ja ładnie obrobić by była okrągła w miejscu cięcia trzeba się tylko pobawić.

Sposobów jest wiele,pytanie jakie masz narzędzia?

- Można uciąć dremelem z końcówką z tarczą do cięcia.

- Można uciąć brzeszczotem (najlepiej igłę umocować w czymś pewnym np imadle.

- Można też uciąć szczypcami.

Obojętnie jaki sposób byś użył i tak musisz ją obrobić na końcu!Ja igły obrabiam pilnikiem,papierem ściernym a frezami od dremela w środku by usunąć zgniecenie.Nawet jak się spłaszczy to i tak można ja ładnie obrobić by była okrągła w miejscu cięcia trzeba się tylko pobawić.

I po co się tak bawić i komplikować życie ? Ja np. posiadam osobny nożyk z ostrzem 9mm (koszt 5zł) i nim nacinam sobie igłę leżącą na biurku, tak by powstała głęboka rysa i następnie chwytam lekko pęsetą czy kleszczykami (zależy jaka grubość) i łamię. Przecięcie igły trwa kilka sekund do pół minuty, krawędź jest idealnie prosta a igła okrągła. Najgrubsza jaką tak ciąłem to 1.2mm . Najlepiej jak wspomniałem mieć osobny nożyk, ponieważ ostrze zaczyna się szczerbić co utrudnia pracę w plastiku ale do igieł jest jak najbardziej pożądane ponieważ działa to jak piła.

Niestety jeśli chodzi o cieniutkie plasterki to już dremelek jest niezastąpiony.

A ja mam jeszcze prostszą metodę: nie używam żadnych igieł, które trzeba ciąć jakimiś wyszukanymi metodami, tylko używam aluminiowych profili Albion Alloys.

Koszt czegoś takiego to kilkanaście złotych za paczkę, starcza na lata, a tnie się to jak masło.

A ja mam jeszcze prostszą metodę: nie używam żadnych igieł, które trzeba ciąć jakimiś wyszukanymi metodami, tylko używam aluminiowych profili Albion Alloys.

Koszt czegoś takiego to kilkanaście złotych za paczkę, starcza na lata, a tnie się to jak masło.

Czyli co montujesz takie długie bez cięcia? No chyba, że zamawiasz docięte? No ale co tam igła za 20 groszy, a rurka za 8-25 zł to faktycznie rewelka... A te paczki za kilkanaście złotych to w tym zagranicznym sklepie? Bo jakoś polskie mają tylko pojedyńcze sztuki w paczkach, podobjie zagraniczne...

Druga sprawa, aptekę mam pod ręką. Nie zawsze mam czas czekać na przesyłkę...

Witam mam pytanie, jak uciąć sposobami domowymi igłę lekarską nie deformując jej na kawałki około 1 mm. Ma ktoś jakiś pomysł

Miniszlifierka + mini tarcza jest najlepsza.

Możesz też obracać igłą pomiędzy kleszczami cęg, potem stopniowo delikatnie zaciskać. Potem przeszlifuj pilnikiem.

Edytowane przez Gość

Czyli co montujesz takie długie bez cięcia?

Piszesz bzdury nawet nie zadając sobie trudu sprawdzenia bądź zapytania jak jest w rzeczywistości.

To zła wola, czy po prostu głupota?

Profile aluminiowe docina się bez trudu, napisałem to wyraźnie, nie wiem skąd ci wyszła "rurka za 25 zł".

Czego nie zrozumiałeś, to wyjaśnię jeszcze raz?

[bo jakoś polskie mają tylko pojedyńcze sztuki w paczkach.

Zamiast głupoty wypisywać, świadczące o tym że nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem co sprzedaje sklep, to lepiej sprawdź.

Baź spytaj mnie, to wyjaśnię w prostych słowach, żeby nie było wątpliwości.

Czyli co montujesz takie długie bez cięcia?

Piszesz bzdury nawet nie zadając sobie trudu sprawdzenia bądź zapytania jak jest w rzeczywistości.

To zła wola, czy po prostu głupota?

Profile aluminiowe docina się bez trudu, napisałem to wyraźnie, nie wiem skąd ci wyszła "rurka za 25 zł".

Czego nie zrozumiałeś, to wyjaśnię jeszcze raz?

[bo jakoś polskie mają tylko pojedyńcze sztuki w paczkach.

Zamiast głupoty wypisywać, świadczące o tym że nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem co sprzedaje sklep, to lepiej sprawdź.

Baź spytaj mnie, to wyjaśnię w prostych słowach, żeby nie było wątpliwości.

Pokaż mi gdzie masz te rurki w paczce po kilkanaście złotych... Konretnie. A może tak jak z mazakami będzie?

Edytowane przez Gość

Martola.pl

I pokaż mi te paczki... http://www.martola.com.pl/producenci/pl355/ALBION_ALLOYS To są te paczuszki z "cena za 1 szt." ???

Jakoś mi to nie wygląda... 25 zł nawet za 4 rurki? Opłacalne w stosunku do igły?

Ja wyciągam nad ogniem cienkie rurki z patyczków higienicznych. Można dość dowolnie dobrać średnicę i przy odrobinie wprawy uzyskać sporą długość. Łatwe w cięciu i obróbce. Dobra alternatywa dla igieł, oczywiście jeśli nie potrzebujemy sztywności metalu.

Banny a to fakt, ale z tymi rurkami trzeba uwazać bo sa miękkie. Nie raz podczas grzania pociągnąłem nitkę zamiast rurki :P Ale takie patyczki to grosze.

Mnie zawsze zostają po nanoszeniu okopceń, pigmentów itp., także odcinam części z watką na końcach i mam rurkę do wyciągnięcia.

Bałem się, że powiesz coś innego Ja czasami już nie patrzę czy są brudne czy czyste, odcinam watę i nagrzewam.

Martola.pl

I pokaż mi te paczki... http://www.martola.com.pl/producenci/pl355/ALBION_ALLOYS To są te paczuszki z "cena za 1 szt." ???

Jakoś mi to nie wygląda... 25 zł nawet za 4 rurki? Opłacalne w stosunku do igły?

Czego nie zrozumiałeś tym razem?

Gdzie napisałem, że to jest tańsze od stosowania igieł?

Napisałem wyraźnie, że jest łatwiejsze, prostsze, ale nie że tańsze. Bo nie jest.

... to była moja opinia na temat zakupu takich akcesoriów - sugestia. I jak widzisz nie napisałem, że ty coś takiego napisałeś. I jak jeszcze nie zauważyłeś, to w większości przypadków szuka się alternatyw a nie "droższych rozwiązań", mimo, że są prostsze.

Pytanie: jakiej długości są te rurki?

dzięki za info o tych aluminiowych rurkach u mnie w sklepie modelarskim gościu miał najmniejsze miedziane rurki o średnicy wew. 1mm. Co do patyczków do uszów nie takie tanie ;) u mnie w Włoszech 5€ za 200 sztuk tańsze są papierowe ;P

a długość takiej rureczki nie może być dłuższa niż 1mm bo to potrzebuje jako tulejki do prowadzenia linek może nie najlepiej widać na zdjęciu ale z patyczków wyszło mi coś takiego jak ten kawałek niebieskiego

5nfg.jpg

może nie najlepiej widać na zdjęciu ale z patyczków wyszło mi coś takiego jak ten kawałek niebieskiego

Nie każde nadają się do rozciągania. W Polsce najlepsze są te produkowane przez Bellę. Ciągą się idealnie. Musisz wypróbować innych producentów.

Lutobor bo to trzeba podgrzać na dość długim odcinku, a nie punktowo. Nie wiem jak ty to robiłeś. Ale musisz taki patyczek podgrzewać na odcinku około 20 mm. Potem delikatnie naciągać. Mi też nie wychodzi za pierwszym razem. Kiedyś poszła paczka 30 patyczków za jednym zamachem