Skocz do zawartości

Kfz. 250/10 - Dragon 1:35 - Woroneż 1942

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Szybki projekt transportera półgąsienicowego z PAK-iem.

Całkiem niezła zabawa gdy nie ma blaszek, zapomniałem już jak to jest robić model prosto z pudła.

Z dodatków dołożyłem lufę toczoną z RB model, koła z PanzerArt oraz klamry i lusterko od Eduarda.

Malowanie metodą modulacji farbami vallejo/ak interactive. Pigmenty i brudzenie tych samych producentów.

Podkreślam, że ślady po wypychaczach zostawiłem świadomie na klapach silnikowych. Model dostanie podstawkę i figsy więc na klapach będą graty, które zakryją te ubytki.

Z niedociągnięć to jeszcze kalka, która podstępnie mnie oszukała z przodu i się obróciła w drugą stronę.

Efekty:

DSC03774_zps0a1ace72.jpg

DSC03749_zps77bd7a3c.jpg

DSC03750_zpsc459aeca.jpg

DSC03751_zps5684adcd.jpg

DSC03752_zps9729ecc0.jpg

DSC03753_zps73a0f1c2.jpg

DSC03754_zpscabdfe54.jpg

DSC03755_zps20f6c3ce.jpg

DSC03756_zps1f49834e.jpg

DSC03757_zpsc13ccd7b.jpg

DSC03758_zpsceaf07d4.jpg

DSC03759_zpseefed328.jpg

DSC03760_zps71bfb68f.jpg

DSC03761_zpsb7a5d45e.jpg

DSC03762_zps00fc4ca3.jpg

DSC03763_zpsacdfe79d.jpg

DSC03764_zps63ea2913.jpg

DSC03765_zps6a4f6aa7.jpg

DSC03766_zpsf3522702.jpg

DSC03768_zpse5a7140a.jpg

DSC03769_zps79930371.jpg

DSC03770_zps12dc626a.jpg

DSC03776_zps2e9abd41.jpg

DSC03773_zpse47803a3.jpg

DSC03775_zps60aa3c93.jpg

DSC03776_zps2e9abd41.jpg

Pozdrawiam

Malowanie ki się podoba. Całkiem udany model z wyjątkiem jednego ale... mianowicie rdzy/obić. O niej pisałem w warsztacie i dalej uważam że jest jej w kolorze silnika za dużo jak też jej rozmiar na skrzynce narzędziowej.

Czekam na resztę.

Malowanie ki się podoba. Całkiem udany model z wyjątkiem jednego ale... mianowicie rdzy/obić. O niej pisałem w warsztacie i dalej uważam że jest jej w kolorze silnika za dużo jak też jej rozmiar na skrzynce narzędziowej.

Czekam na resztę.

W pełni podpisuje się pod tym co Krzysiek napisał ale dodam jeszcze kwestię która bodajże była poruszona w warsztacie... ślad po wypychaczu na masce/klapie silnika.

Czekam na resztę.

Co racja, to racja. Poleciałem nieco z wycioraniem silnika. Co do skrzynki narzędziowej, to tutaj można polemizować, ale każdy ma gdzieś swoje poczucie estetyki. Jak dojdą narzędzia drobniejsze do środka to nieco się zniweluje. Kolejne silniki będą bardziej stonowane.

W pełni podpisuje się pod tym co Krzysiek napisał ale dodam jeszcze kwestię która bodajże była poruszona w warsztacie... ślad po wypychaczu na masce/klapie silnika.

Pisałem o tym w opisie galerii powyżej: "Podkreślam, że ślady po wypychaczach zostawiłem świadomie na klapach silnikowych. Model dostanie podstawkę i figsy więc na klapach będą graty, które zakryją te ubytki."

Model jest ok. Podoba mi się jednak błoto na przodzie jest be.

Co do błota z przodu, uważam, że jest go tyle ile mogło się nagromadzić z przodu na rosyjskiej ziemi przemierzając letnie bezdroża. Błocenie/brudzenie to zawsze kwestia gustu.

Pisałem o tym w opisie galerii powyżej: "Podkreślam, że ślady po wypychaczach zostawiłem świadomie na klapach silnikowych. Model dostanie podstawkę i figsy więc na klapach będą graty, które zakryją te ubytki."

No racja zgadza się ale dałeś model do galerii więc oceniam wykonanie modelu... każdy nawet ja kiedyś się tłumaczyłem że coś zniknie albo zostanie poprawione. Więc galeria czy nadal warsztat bo jak galeria to ślad po wypychaczu nadal jest a wystarczało zrobić z chusteczki prowizoryczną szmatkę...

Dziękuję za opinie. Oczywiście zawsze wszystkie biorę pod uwagę.

Nadal mam trudności z odpowiednim zaplanowaniem malowania typu colour modulation.

Zapraszam do zaglądania do warsztatu z podstawką.

Oraz do kolejnego warsztatu z modelem.

Pozdrawiam

Malowanie wygląda na hm...nieudane malowanie zimowe.Nie wiem czego za dużo czego za mało ,ale nie jest najlepiej ,brudzenie wiadomo rzecz gustu.Godełko odwrotnie przyklejone,resztę chłopaki powiedzieli.

Zgadzam się, po prostu przedobrzona modulacja, choć sam model jest niezły, to właśnie te białe naloty psują efekt. Zaznaczam że jest to moja prywatna opinia.

A mnie rzuciły się w oczy nowiuteńkie narzędzia. Pojazd z przebiegiem, a one jakby prosto ze sklepu. Co do silnika, to raczej do wymiany, niż naprawy.

• 2 weeks later...

By nie zaśmiecać galerii osobnym tematem z podstawką do prezentowanego wyżej modelu, prezentuje już model wraz z otoczeniem jako całość.

Proszę szanownych kolegów raz jeszcze o ocenę.

Model będzie można zobaczyć na 100% podczas festiwalu w Jaworznie i być może w Brnie.

galeria2_zpsc0bf2785.jpg

DSC03791_zpse4453ff9.jpg

galeria3_zps67dff9d7.jpg

galeria4_zpsae606aeb.jpg

galeria5_zpsffa81962.jpg

DSC03796_zps2cd577d0.jpg

galeria9_zps6e2725a6.jpg

galeria10_zps716b482e.jpg

galeria11_zpsfdfc9432.jpg

DSC03800_zps955d634a.jpg

galeria12_zps02cfe118.jpg

galeria7_zps94ffe9fe.jpg

DSC03804_zps2a83eb38.jpg

galeria6_zps2b494bb1.jpg

galeria8_zps6acc8b89.jpg

DSC03811_zps29b63fa4.jpg

DSC03813_zps36a9b97a.jpg

DSC03817_zps8a6f7a35.jpg

Pozdrawiam

Bardzo fajnie wyszły narzędzia i drobiazgi, figurki spoko poprawiłbym jedynie grunt koło kanistra (bardziej przybrudzić, dodać żwiru imitującego kupki kamyczków czy coś dodającego różnorodności (może jakieś kępki trawy z gotowych zestawów?). No i rzuciło mi się (ale to drobiazg), że figurki są w mundurach zimowych, a jeden mechanik wyletniony - lepiej wygląda na dioramkach gdy wszyscy ubrani są pod jedną strefę klimatyczną ;)

Coś tam podrzucę na ten skrawek a co do ekipy, to rzeczywiście Dragon manianę odstawił z robieniem 3 w ciężkich kurtkach i jednego "gorącego"...