Piotr_P Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 też bym wolał ale nagiął bym prawdę bo na barykadzie jak widać po zdjęciach nie miał orzełków oraz napisu "Chwat".... pomyślmy,do sierpnia mam czas na odpowiednią koncepcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Bardzo ładny ,ale mam pewną uwagę (bo niedawno robiłem projekt o AK) : Wnętrze nie powinno być troszkę poniszczone ,jako że trzeba było się napracować nad jego przejęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) próby washowania i podniszczenia skończyły się ponownym malowaniem wnętrza. Więc zgodnie z maksymą dobre jest wrogiem lepszego postanowilem jedynie lekko przetrzeć tam i ówdzie pastelami.Zresztą po położeniu płyty górnej i tak widać tyle co wcale.Stojaki na lewej burcie ,gdybym nie wkleił to by nikt nie pomyslał ,że wogóle są.Elementy działa,stojaki,siedziska .....nic nie widać prawie. takie na szybko... Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Jak pisałeś - jest jeszce czas. Maluj zatem raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 wie ktoś może gdzie można kupić taki fragment ulicy w 1:72? ułatwiłoby mi to prace z podstawką... http://sklep.ehobby.com.pl/tm_diorama_7219_1_72_ulica-p-5060.html ps znalazłem od skali H0 ale pewnie się nada i kilka innych elementów także. http://makieta.pl/plastikowe/605-auhagen-52409-droga-brukowana-dekor-h0-tt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Ten polski gotowiec z vacu dostaniesz jedynie z drugiej ręki. Co jakiś czas pojawiają się w dziale giełda ta forach modelarskich, a także na portalach aukcyjnych. Drugi wybór lepszy, różnica nie jest zauważalna w wielkości. Zdecydowanie lepsze odwzorowanie detali niż w przypadku vacu, cena też przystępna. Widziałem takie z kostką brukową jak i płytami chodnikowymi. Ja swoją podstawkę oparłem o tego typu gotowe wyroby. Możesz spojrzeć na zdjęcia mojej Pantery "Magda Pudel" widać podstawkę w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Zdecyduje się na tę "kolejową" uliczkę. Widziałem tam tez jakies okna itp to tez sobie zapodam na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Witam . Dużo się nic nie działo bo czekałem na farbkę. Padło na Pactra A104 Dunkelgelb 1943. I tu mam zgryz bowiem wydaje mi się ona zbyt zielona.Chciałem pomalować dół wanny zanim przykleję koła bo potem ciężko będzie pomalować dokładnie. Zdjęcie raczej i tak nie odzwierciedla tej zieleni . Można by się dowiedzieć czy ta Pactra jest ok czy polecacie coś innego? Zdaję sobie sprawę ,że temat Dunkelgelb jest rozległy ale może uda się coś wyjasnić lub zaproponować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Nie wiem co ci doradzić. Ostatnio jak wziąłem swojego SDK-a na klub i porównałem go z T-34/76 to środek wyglądał jak idealna ruska zieleń. A malowany był Tamiya XF-60 Dark yellow. Chyba za mało go dałem, a filtry i sido zrobiły swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 W google wpisując dunkelgelb 1943 a potem 1944 to ten drugi jest bardziej piaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 Zdjecie jest przeswietlone...w realu jes jeszcze bardziej zielony trzeba szukac żółtego koloru w tym odcieniu. w kazdym razie model pomalowany w zasadzie jest troche brudzenia teraz. niestety nie jestem zadowolony póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Zerknij sobie na mojego sdk-a. Zdjęcia robione w tych samych warunkach tylko model odwrócony o 180 stopni - kompletnie dwa inne kolory wyszły. Nie martwilbym się tym zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 to ze dunkelgelb wpada w zielonkawy to ja wiem. Gorzej że wygląda to bardzo zielonkawo. pomijam fakt,że sam dunkelgelb zmieniał odcienie w zależności od roku.Przynajmniej tak mi wypada z poszukiwań.Wystarczy wygooglować sobie dunkelgelb 1943 i 1944.... bazylms czym malowałeś Sd.kfz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Miałem kiedyś wspomnianą Pactre A104 Dunkelgelb 1943 i rzeczywiście wydaje się zbyt zielonkawa, teraz maluję zestawem Lifecolor Dunkelgelb i jest chyba OK. Choć w rzeczywistości pojazdy malowane na ten kolor miały bardzo wiele odcieni od wpadających w zieleń do takich z większą domieszką szarości. Na prezentowanej fotce kolor Twojego "Chwata" wygląda fajnie, nie wiem jak bardzo zielonkawy jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 już sam nie wiem..... teraz jak robię próbki to wydaje się jedynie nieco za ciemna...faktem,że poszła na ciemny podkład ,którym był malowany Hetzer...może on przekłamał kolor bo na białym hipsie jest tak jak pisałem wcześniej. w zasadzie hetzera już pomalowałem...skończy się w kąpieli w końcu...wiem na pewno ,ze nie dam ładnie plam namalować aerografem bo sprzęt marny......jutro wkleję zdjęcie tego co wyszło...ocenicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Tamiya XF - 60 Dark yellow. Wnętrze najpierw malowałem pancerny grey a potem dopiero Dark yellow. Na zewnątrz juz tylko Dark yellow. Widać różnicę w kolorach - środek wpada w zieleń. Ciemny podkład może mieć tutaj znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 i tak pewnie jest...potem wrzucę zdjęcie pomalowanego hetzera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 wygląda to gorzej niż myślalem... nawet nie wiem czy jest sens zabierać się za brudzenie...może spróbuje coś ruszyć z olejami .Ciekawe czy się polepszy. po brudzeniu...dodane czarne plamy po pożarze oraz wybuchu Gamona oraz pęknięcie kadłuba z prawej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Nie no czemu źle, wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 po brudzeniu mnie też się już podoba :-) zaczynam prace nad blaszkowymi gąsienicami i już wiem że mnie krew zaleje... niby proste ale dokleić dziesiątki "okuć" czy jak to sie tam nazywa. Do tego są na styk ,a ja liczyłem,że zostanie kilka ogniw na górę kadłuba.Więc niestety musiałem zastosować zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Malowanie podoba mi się. Fajnie wygląda pęknięcie płyty i ślady okopceń. Trzymam kciuki za gąski, powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Oj strasznie się z tymi gasienicami ociagam :-( Czas goni, a mnie chęci brak....ale muszę się w końcu przełamać i dokończyć chwata. I trzeba się wziąć za podstawkę wreszcie...barykada będzie. ... obiecuję wkrótce wkleić jakieś zdjęcia z prac przy gasienicach i reszcie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 Jeszcze zostalo dokleic bodajze 48 malenkich na 1mm paseczkow do gasienic ;-) Winietka planowana ale czy zdążę do konca terminu to nie wiem...chciałbym. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 po długiej przerwie model prezentuje się tak: zostało jeszcze kilka poprawek ,wklejenie włazów oraz ostatniego arkusza osłony z prawej strony ... mam mało czasu nad wyborem czy model zostanie w takim malowaniu tj z barykady (jeszcze bez napisów Chwat) czy jednak będę musiał je nałożyć....wszystko zależy czy wyrobie się z podstawką...a nie chcę też robić mieszaniny okresów -napisów w chwili stania na barykadzie...a czas goni ..... ps przepraszam za jakość zdjęć ,testuje mini statyw ale chyba makro przy nim nie daje rady w głupawce. aha. prawa gąska się odkleiła i przemieściła w dolnej części....do opanowania sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Świetny ten mikroszkop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi