Skocz do zawartości

[Warsztat zbiorczy] polskie modele FTF 1:72

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak już zabezpieczyłeś wash to możesz kiedy chcesz. Ja po wash nie daję juz połysku tylko mam, bo osobiście łatwiej jest mi pracować z olejami na matowej powierzchni. Na połysku mi się za bardzo wszystko ślizga.

Jak już zabezpieczyłeś wash to możesz kiedy chcesz. Ja po wash nie daję juz połysku tylko mam, bo osobiście łatwiej jest mi pracować z olejami na matowej powierzchni. Na połysku mi się za bardzo wszystko ślizga.

A jakiego rozcieńczalnika używasz?? Od AK?? bo ja po ostatnim modelu (Stuartcie) boje sie bawić rozcieńczalnikami na macie (Valejjo) .

PS: Zrobiłem szybki test i White spirit od AK nie zareagował jak i terpentyna też nie . Lakier sechł pare minut .

Pozdrawiam

Czołem!

Model był prawie skończony ,kiedy doszedłem do wniosku ,że się troszkę pośpieszyłem. Zmyłem , więc farbę i zacząłem od nowa.

Oto efekt:

DSC_0685_zps5ddec5b5.jpg

DSC_0684_zps1e32ba11.jpg

Na razie to tyle. Model będzie malowany w trójbarwny kamuflaż , przy okazji robię maleńką podstawkę.

Pozdrawiam

ja sobie zakupiłem w Martoli zestaw Life Color do polskich pojazdów i jestem zadowolony.

Do tego piaskowego jest podobny vallejo iraqi sand tj podobny do odcienia life color.

http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty52569/polish_army_39_camouflage_set_3x22ml_

ja sobie zakupiłem w Martoli zestaw Life Color do polskich pojazdów i jestem zadowolony.

Do tego piaskowego jest podobny vallejo iraqi sand tj podobny do odcienia life color.

http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty52569/polish_army_39_camouflage_set_3x22ml_

Może przy następnym polaku sobie to kupię ,ale na razie zostawię swój budżet.

A więc, położyłem bazę -żółty kolor ---> maskol---> drugi kolor- zielony:

DSC_0705_zps8f0f5585.jpg

DSC_0704_zps645b9c81.jpg

DSC_0703_zps071c81f5.jpg

Na razie to tyle.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Witam serdecznie!

Uważam ,że jakoś przebrnąłem przez trójbarwny kamuflaż ,choć łatwo nie było ,a i błędy są . Jeszcze muszę trochę opony (niedomalowania) , zalakierować na matowo i położyć biedronkę i jakieś brudzenie . POtem leci to wszystko na wystawę do szkoły.

Oto zdjęcia:

DSC_0790_zps380aa6df.jpg

DSC_0789_zpsd25794c4.jpg

DSC_0788_zps7b317aa6.jpg

DSC_0787_zps3ca11a08.jpg

DSC_0786_zps4e06b650.jpg

DSC_0785_zps23578248.jpg

DSC_0784_zps63f02fd7.jpg

Staram się panować nad obiciami ale troszkę przesadziłem ,ale moim zdaniem nie szkodzi.

Dziękuje i pozdrawiam

Kuba

Cześć Kuba,

nie będę ukrywał i owijał w bawełnę, model wygląda koszmarnie. Chyba, że pomalowałeś model dla żartów, to co innego.

Jeżeli nie, to nie pij tyle "Kubusia", ma zły wpływa na ciebie.

Nie ukrywam, ze masz rację, choć jak na trójbarwny kamuflaż i to w 72 to nieźle.

No nie, jest źle. Masz plastelinę? Jeżeli tak, to po testuj nawet na tym modelu malowanie. Tzn. plasteliną obklejasz miejsca gdzie ma być dany kolor i malujesz.

A kubusia nie pije, bo niedobry.

Jak nie pijesz, to znaczy zacznij. Co do tego, czy dobry czy nie, to zgadzam się :(

Dobra przyjrze mu się z bliska. Chodzi wam pewnie o te koślawe przejścia kolorów. Czym dobrze zmyć farbę? Bo za pomocą wacika i zmywacza to jest baardzo niedokładnie.

Skala72 po co mam pić coś co mi niesmakuje ?

nie używaj plasteliny bo topi plastik ! używaj mas plastycznyh typu blue tack.

nie wiem jak maskowałeś maskolem bo nawet nim da się lepiej przejścia robić.

przy tych szkrabach lepiej jednak malować pędzlem chyba ,ze ma się dobry aerograf ,który ogarnia takie drobne przejscia....mój tani nie ogarnia więc uzywam masy blue tack.

nie używaj plasteliny bo topi plastik !

Co za czasy !!!!! w dobie całej masy certyfikatów o nieszkodliwości dla towarów handlowych dzieciom oferuje się taką agresywną plastelinę ...... masakra

co do topienia, to pierwszy raz słyszę

niestety to prawda Na pociechę powiem tyle że aby stopiła polistyren to długo musi być z nim w kontakcie ( o wiele dłużej niż proces malowania )

nie używaj plasteliny bo topi plastik !

Co za czasy !!!!! w dobie całej masy certyfikatów o nieszkodliwości dla towarów handlowych dzieciom oferuje się taką agresywną plastelinę ...... masakra

co do topienia, to pierwszy raz słyszę

niestety to prawda Na pociechę powiem tyle że aby stopiła polistyren to długo musi być z nim w kontakcie ( o wiele dłużej niż proces malowania )

Ja oczywiście użyje blu tack'a tani jak barszcz . Popatrzyłem na model - gruba ,gdzieniegdzie, warstwa farby , kłaczki , paluchy i niedomalowania.

Werdykt jest jeden i oczywisty - malujemy od nowa!

W każdym razie (ponawiam pytnie) czym tą farbę zmyć? Bo nie wszędzie dotrę patyczkiem.

Pozdrawiam

wykąp go w cleanluxie.

Ja bym proponował kupienie nowego modelu, szkoda czasu i pieniędzy. Cleanlux kosztuje od 8 do 10 zł., a efekt owy nie jest gwarantowany, tym bardziej, że model został pomalowany dość grubą warstwą farby. Na nim możesz potrenować malowanie aero oraz plastelinę, zobaczymy jak topi plastik ;)