dawid9712 Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam, dzisiaj wziąłem się za SU-100 w skali 1/25. Skleiłem koła Skończyłem prawie zawieszenie (jest ruchome) Złożyłem gąsienice (może nie wyglądają zbyt dobrze ale nie będę ich wymieniał :P ) No i dodałem te elementy z tyłu. Właściwie to wanna już jest sklejona, może jutro będzie pomalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Ładny model. Ile kosztował? Bede zaglądał i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 189 zł. Dziękuję. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Podasz wymiary wanny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Polski Czołgisto zadaj sobie nieco trudu, sam oblicz interesujące cię wymiary. Dla przykładu: długość kadłuba prawdziwego wozu to 610 cm. Używając podstawowej wiedzy, otrzymujemy: 610 :25 = 24.4 cm. Nie było to takie trudne prawda? Chcieć to móc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Dobra dobra nie wszystkie modele sa idealnie odwzorowane. Wole zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Ale tak szczerze to jak bardzo zależy ci na poprawności wymiarowej? Jakoś wątpię żebyś do modeli podchodził z suwmiarką, i mierzył je w każdym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Tak, wanna ma około 24,5 cm. długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Pomalowałem wannę, koła i gąsienice. Gąsienice po pomalowaniu na czarno przetarłem metalizerem, koła też trochę. Dokleiłem kilka elementów Włazy są ruchome Działo również Gąsienice I mam pytanie, na jaki kolor pomalować włazy od środka? :P I przepraszam za jakość fotek. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie wiem co do włazów ale one były w ruskich od środka białe i te zamki i klamki czerwone chyba albo takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Dzięki, chyba zrobię jednak tak jak jest to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Ojej ale fajny zabytek. Sklejałem kiedyś w tej skali T-34-85 z Tamki. Model uproszczony , z błędami itp ale i tak daje dużo frajdy. Ja w swoim przewiercałem gąski i wstawiałem druty bo się ogniwka rozpinały. Były z miękkiego plastiku zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Model bardzo fajny, przyjemnie się skleja. Części wszystkie ładnie pasują, błędów też za dużo nie zauważyłem. :P U mnie też są z miękkiego plastiku ale się nie rozpinają. Między niektórymi ogniwkami są tylko trochę większe przerwy. btw. Model już właściwie sklejony, zostały tylko beczki, lampy itp. Góra dostała podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Pomalowałem górę (maluję pędzelkiem). Włazy od środka na kolor kamuflażu Zapasowe segmenty gąsienic Lampę pomalowałem srebrną farbą, w tle widać, że doszły te liny i beczki Z czołgisty jutro zmyję całą farbę i pomaluję od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Co ten czołgista jakiś taki nieforemny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Nie wiem, ma trochę dziwne kształty ale to też moja wina, jutro zmyję z niego całą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Bardzo fajny kolor i świetnie Ci wyszło malowanie kadłuba pędzlem . Mam tylko dwie wątpliwości - pomalowałeś, że tak powiem, kołpaki kół na srebrno?. To mi zbytnio nie pasuje ... Druga sprawa to lampa. Może warto w tej skali popracować nad nią lepiej?. Powodzenia i dalej kibicuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Kołpaki pomalowałem na normalny kolor a potem lekko przetarłem srebrnym. Jak coś to jutro mogę to poprawić ale wydaje mi się, że nie jest to błąd, bo tam ciągle też się o coś koła ocierają. Nad lampą mogę popracować. Tylko może jakieś sugestie jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Też coś ponarzekam. Popracuj trochę nad fotami - przejrzyj ten poradnik KOTLET Ta figurka jest naprawdę słaba jakościowo i malowanie wiele jej nie pomoże. Olej ją , albo kup jakiś inny zestaw. Ja lampy robię tak. Wycinam środek przy pomocy Dremela, potem maluję na srebrno i zalewać Vallejo Still Water. Muszę też przetestować Clearfix Humbrol bo może też się nada. Jakim kolorem malowałeś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Wiem, czytałem ten poradnik wczoraj. :P I dziś go wykorzystam w praktyce. Figurkę raczej oleję no ale jeszcze się zobaczy. Kolor to Tamiya XF-61 Dark Green. I mam pytanie: żeby zrobić obicia to pierw pokryć model sidoluxem czy pierw zrobić obicia i potem pokryć? Jestem początkujący także pytam. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad444 Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Lepiej najpierw pokryj sido wtedy łatwiej będzie poprawić bledy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Muszę też przetestować Clearfix Humbrol bo może też się nada. Krzysztof, ja próbowałem nim robić i niestety, po wyschnięciu robi się tylko skorupka, nie wypełnia zagłębienia :(. Zrobiłem nim też testowo szybkę na otworze o średnicy ok. 4mm. Wyszła, ale wdało się w nią kilka bąbelków powietrza, powierzchnia wyszła nierówno. Słowem średnio to wyglądało. Do klejenia tworzyw przeźroczystych też niezbyt, bo słabo trzyma - lepiej mi się udało Tamką Extra Thin. Generalnie zawiodłem się na tym Clearfixie, albo źle coś robię . Dawid9712, odnośnie lampy, to możesz też spróbować wytłoczyć odbłyśnik z foli aluminiowej lub cieniutkiej blaszki i wstawić szybkę z przeźroczystego tworzywa. Żarówkę można zrobić przykładowo z kulki od wkładu długopisowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam . Wycieniuj troche malowanie , jest strasznie monotonny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Pokryłem sidoluxem, nakleiłem kalki i wiem, że się świecą, popracuję nad nimi. Pierwsza warstwa sidoluxu Miałem do wyboru szachownicę lub orzełka (na ruskie nie patrzę, bo z takimi kalkami to tylko wrak mogę zrobić). Wziąłem orzełka. Jak widać, musiałem zmienić numer z 321 na 204, ponieważ mi się rozerwał a potem ciężko było składać. Na to poszła druga warstwa sidoluxu. Tu już po washu, nad którym też popracuję, ponieważ gdzieniegdzie widać brzydkie smugi. Zdjęcia takiej jakości, ponieważ robione przed chwilą przy świetle z lampy w pokoju. Świecące się kalki... Wiem, wiem. Według mnie wash jest bardzo ładny. I w rzeczywistości model nie jest tak ciemny jak na ostatnich zdjęciach, wina światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 No już coś widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi