Jump to content

Uzbrojenie MiG-23MF 459

BOMI21
 Share

Recommended Posts

Witam,

Buduję MiGa-23 o numerze 459. Zastanawiam się nad konfiguracją podwieszanego uzbrojenia. Zestaw Trumpetera ( 1 :48 ) zawiera: R-23R, R-23T, R-24R, R-24T, R-60, R-13M1, R-13M, R-3R. Jakie byłoby najbardziej realistyczne i najczęściej podwieszane uzbrojenie dla tej maszyny?

Robię taką maszynę.

0022181037945e4f.jpg

Mam przyjemność od czasu do czasu pogadać z byłym pilotem tych maszyn,z tego co wspominał odnośnie uzbrojenia to 2xR23 i 4xR60.

One się różnią sposobem naprowadzania, z wyglądu kształtem głowicy. Także daj co chcesz

Wiem, że T to termicznie naprowadzane, a R- radarowo. Myślałem, że to ma jakieś znaczenie. Bardzo dziękuję za pomoc.

Pamiętaj, że R-23 podwieszano parami albo R albo T. Miksy R + T to pokazówka na wystawie statycznej.

Jasne. Takich pomysłów nie miałem

Nie będzie, śmiało możesz ten pod kadłubowy zbiornik montować.

Bardzo ciekawy kształt ma. I przy okazji prawie haczy o ziemię .

Skleję go a decyzję podejmę przy końcowym składaniu wszystkiego do kupy.

Podwieszenia które wybrałem to 2xR-23T i 4xR-60

Jak 4xR-60 to R-23 w wer. R.

A to już ciekawe. Dlaczego tak?

EDIT. W poprzednim poście napisałem, że wybrałem wersję T, ale źle napisałem. Miałem na myśli R, bo na większości zdjęć są właśnie R

to raczej sugerowałoby właśnie T zamiast R. Termiczne źródło naprawadzania całej broni rakietowej niż mieszane...ale pewnie wkrótce imt nas oświeci....

Dlatego własnie lubię te forum. Pełno osób znających się na rzeczy i chętnych, by rozwiewać nieścisłości!

I ma być 2x R-23R i 4xR-60?

Tak taki ma być. Będzie super.

Było trochę więcej ograniczeń, np nie wszystkie samoloty przenosiły R-23R (jak mi się wydaje 459 mógł). Wymaga to szerszego wyjaśnienia. Jak zdołam namówić kol. Marek Świderski to postaramy się stworzyć odpowiedni temat, może nie tak rozbudowany jak MiG-21, ale wyjaśniający/opisujący ten samolot.

no właśnie

czyżby przy belkach APU-60-I dla jednej R-60 montowano do kompletu R-23T?

Jak zdołam namówić kol. Marek Świderski to postaramy się stworzyć odpowiedni temat, może nie tak rozbudowany jak MiG-21, ale wyjaśniający/opisujący ten samolot.

jestem za !!!!