Drozdek Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Upragniona przesyłka w końcu dotarła do domu. Model to RN Pola w skali 1:350 i będzie miał długość około 52cm. Poniżej kilka pierwszych zdjęć. Zauważyłem, że nie ma kalek w zestawie niestety. instrukcja części do sklejania nie wiem do czego ten obrazek, podpowiecie? dwie blaszki z relingami prostymi oraz skośnymi w woreczku prawdopodobnie klej, rurki (również nie wiem do czego narazie), oraz chyba łącznik do baterii oraz dwie jakieś śrubki Zanim zacznę sklejać chętnie wysłucham na co zwrócić uwagę i inne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Rysunki i dodatkowe elementy potwierdzają to że można zrobić wersję pływającą POLI Z resztą w nagłówku instrukcji jest napisane MOTOR............ czyli z napędem Czy nie lepiej było kupić Polę z HobbyBossa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Też mi się wydawało, że to może być wersja pływająca, a model kupiłem od jednego z tutejszych członków forum ;) A co do uproszczonej wersji modelu to może i nawet lepiej bo jestem jeszcze amatorem w modelarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Heloo - czym ten zestaw się różni od hobby-bossowskiego ? Moją bryczke już nie widać,tak kurzem porosła ... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 - czym ten zestaw się różni od hobby-bossowskiego ? Nie różni się, wypraski są te same. Obie marki należą do koncernu Trumpetera. Podobna sytuacja jest z Arizoną obecnie sprzedawaną przez Hobby Bossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 ...jednym zdaniem ...ilość kominów się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 No to czas trochę ruszyć ze sklejaniem i oto krótka relacja. Nie mogłem się oprzeć by zobaczyć połączony kadłub z pokładem więc przyłożyłem na sucho by wiedzieć jak będzie się mniej więcej komponować poniżej widać trochę zdarty plastik ponieważ w niektóre miejsca na nadbudówce umieszczę relingi fototrawione więc trochę skrobania przede mną jest następnie kilka części sklejonych z nadbudówki powyższe sklejone części przyłożone "na sucho" do całej nadbudówki tutaj mianowicie nie wiem jak tę lukę wypełnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Nie zapomnij zlecić brygadzie szklarzy wstawienie szyb. Chyba najprościej Clearfix-em Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 9 Maja 2014 Autor Share Napisano 9 Maja 2014 Brygada szklarzy dzisiaj wykupiona i zatrudniona więc już po sprawie. Dziś nadszedł również czas by pierwszy raz skleić blaszki w postaci relingów. Nie mnie oceniać jak to wyszło, sami zobaczcie i proszę o jakieś uwagi ;) ale na początek małe zakupy w RC-TRAX'ie: a poniżej kilka drobiazgów: oraz połączone obie części: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Blaszka jak to blaszka... Nie zawsze się układa po myśli modelarza. Ja z relingami czasami walczę po 3-4 razy. Jak na początek bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Z jedna się troszkę męczyłem i odpuściłem ale dzisiaj na szczęście udało mi się zamontować. Poniżej kolejnych kilka zdjęć z następnymi dodatkami. zauważyłem, że jest jakaś dziurka w nadbudówce a w instrukcji nic nie jest pokazane by tam miała być przyklejona jakaś część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Postaraj sie pousuwac ślady po wypychaczach oraz miejsca odcięcia elementu od ramki. Dość łatwo to można zrobić a model sporo zyska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Ślady po wypychaczach starałem się wyrównać oraz miejsca odcięcia elementu są wyrównane więc farba powinna zakryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Na moje oko to farba je uwypukli... Bardzo też będzie widać ślady podziału wypraski. Proponuje papier scierny z Castoramy Gradacja 600, 1200 i 2400 rozwiązuje sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 W przyszłym tyg tata pójdzie na strych bo mówił, że coś niby będzie miał to poczekam o zobaczymy, a co do Castoramy to niestety u mnie nie ma ani w okolicy :( :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Można również delikatnie zdrapać ślady linii podziału nożykiem... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Kilka kolejnych drobiazgów: Nadbudówki pomalować na szaro czy jaki inny kolor jest odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Dachy na dalmierzach zaszpachlowane i wyszlifowane, na górnym pokładzie są to ślady po wypychaczach ale raczej zeszlifować już się nie da, w sensie ja nie dam rady. Relingi blaszane zerwane i będą na nowo robione ponieważ kleje pomyliłem i zaczęły wypadać. A poniżej niewiele nowych drobiazgów (lufy lekko nawiercone oraz złączenia zaszpachlowane i oszlifowane): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Podczas doklejania szczegółów do wież natknąłem się na jeden problem, mianowicie "uszy" (już wiem, że t są dalmierze) nie powinny być zwrócone do tyłu? Bo tutaj na zdjęciu jest odwrotnie zrobione niż w mojej instrukcji. A zdjęcie jest zrobione przez znajomego gdyż też wykonał Polę Problem został już rozwiązany podczas niedziałającego forum ;) Powstało kilka nowych dodatków lecz jeszcze wstrzymuję się z doklejeniem ponieważ najpierw wypadałoby pomalować pokład ;) Dostałem w prezencie lufy fototrawione do działek i chyba wieży ale niestety liczbowo się trochę nie zgadza więc nie wiem czy montować. W modelu występują te 3 różne lufy: w wieżach, w karabinach i jeszcze mniejsze. Wydaje mi się, że te metalowe są do karabinów oraz tych mniejszych ale mogę się mylić więc proszę o małą pomoc. Jeśli dobrze myślę to w najmniejszych będzie tylko jednej brakowało to gdzieś się schowa tę część modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Dalmierze są wklejone dobrze. Powinny być zwrócone do przodu. Wujek gugiel pokazuje dość sporo nt krążowników typu Zara. Warto chwilę poszukać... lufy toczone koniecznie wykorzystaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Dostałem potwierdzenie, że tak mają być dalmierze zamontowane więc przykleiłem ;) Właśnie widziałem, że Pola jest prawie identyczna jak Zara. Wiele osób powiedziało bym wykorzystał lufy więc to zrobię tylko muszę mieć potwierdzenie, które lufy do których części oraz może uda mi się dokupić brakujące sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 Po dłuższym czasie bez sklejania zabrałem się ponownie z motywacją, że może Pola pojedzie na konkurs, ale to zobaczymy jeszcze. Na chwilę obecną kilka szczegółów oraz nowe malowania. Przy maszcie oraz nadbudówce aparat zmienił kolor na szary a w rzeczywistości jest taki sam jak środkowa część pokładu , czyli niebieskawy (PACTRA A36). Odklejanie taśmy modelarskiej na kadłubie niestety z małymi problemami, mianowicie część farby odeszła razem z taśmą, udało się trochę zamalować ale niestety nadal widać. Podobnie przy dziobie podczas malowania białych pasów. dostałem drzwi fototrawione: przed pomalowaniem: po malowaniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daru65 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Drzwi otwarte,ale wejsc nie mozna bo tam sciana,lepiej je pozamykac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 a pasy na dziobie to nie były czerwono-białe ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) a pasy na dziobie to nie były czerwono-białe ...? Były, zapewne teraz będzie malowanie na czerwono... Przed malowaniem daj podkład, farba będzie lepiej się trzymała, taśmę dokładnie przyklejaj i powinno być ok. Pomyśl też o lepszych farbach, bo pactry są średnie... Pozdrawiam Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi