Szydercza Gała Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Lepiej było pomalować cały pokład dziobowy na biało, a potem tylko pozaklejać i trysnąć czerwonym. Przy takiej metodzie taśma tamki nie ma prawa nic oderwać. Jak będziesz lepił teraz taśmę na krawędzie białego nie można tego zagwarantować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Lepiej było pomalować cały pokład dziobowy na biało, a potem tylko pozaklejać i trysnąć czerwonym. Przy takiej metodzie taśma tamki nie ma prawa nic oderwać. Jak będziesz lepił teraz taśmę na krawędzie białego nie można tego zagwarantować. Tyż prawda, ale może się uda... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Drzwi były doklejane już przy sklejonej nadbudówce więc raczej otworów nie zrobię oraz zamknąć się nie da bo przykleiłem na kropelkę :( Pasy były biało-czerwone tylko wczoraj było już zbyt późno na dokończenie oraz aerograf trochę szwankował. Powietrze normalnie leciało i farba dochodziła do iglicy ale dalej nie mogła się przebić, za gęsta raczej nie była. Podkład na jaki kolor proponujecie? Nie pomyślałem o tym by pomalować całość na biało a później tylko czerwonym, może uda się jakoś zdrapać i zacznę od początku. Na chwilę obecną nie stać mnie na lepsze farby :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Na chwilę obecną nie stać mnie na lepsze farby :P Lifecolor Regia Marina. Jesli Cie na nie nie stac, to przynajmniej dowiesz sie, jakie kolory byly uzywane przez Wlochow. Na forum byla juz jedna "Pola"". Tam sa opisane wszystkie barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Jak na razie próbuję zrobić pierwsze w życiu olinowanie masztu ale po 4 nitkach daję sobie spokój niestety :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 może uda się jakoś zdrapać i zacznę od początku. Użyj zmywacza do akryli, ładnie schodzi farba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Pokład na razie zostawiłem w spokoju by zająć się innymi szczegółami. Przez cały weekend męczyłem się z olinowaniem masztu (zwykła nitka stylonowa najcieńsza jaka była w domu) i wyszło jak wyszło, nie mnie oceniać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 Odrobinę za grube te liny. Weź kabel, wyjmij pojedyncze druciki i osiagniesz z nich lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 Tak olinowanie masz moim zdaniem zdecydowanie za grube. Ja akurat właśnie robie je w swoim modelu, wiem że to katorga zwłaszcza jak się robi bardzo cienkie olinowanie ale efekt wynagradza wysiłki. Przemyśl ten drucik z kabla bądź z jakiejś cewki. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Czyli weekend stracony i do czwartku się nie wyrobie, no trudno się mówi :( Spróbuję jakoś to naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Nikt nie każe Ci kończyć do czwartku. My chętnie poczekamy na fajny model. Nie poddawaj się. Czasami trzeba się pomęczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2014 Do czwartku jeśli skończę to pojedzie prawdopodobnie na 4 konkursy, malowania są już zrobione, jutro wstawię zdjęcia po małych poprawkach jeszcze, ale od razu mówię na wstępie że pasy z przodu wyszły fatalnie, mimo iż pierwszy raz i wiele utrudnień to wiem, że mogło lepiej to wyjść :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 To zmyj i popraw, gdzie problem? To nie wyścigi o złote kalesony, na konkurs zawsze zdążysz, nie ten to inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Taak.. co nagle to po diable Uwierz mi wiem co mówię a Pola wymaga na prawdę duuużo pracy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Ja swojego już 2 lata buduję I jest nadzieja że go niedługo skończę ;) Tak więc buduj i nie przejmuj się czasem, dłuższa budowa wynagrodzi wysiłki. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 I tak nie wiem czy zdążę, więc zwalniam tempo. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć z malowania. Mimo iż pierwszy raz sam cały model pomalowałem to na wstępie mówię, że pasy na dziobie nie wyszły mi zupełnie...Jedynie co mi się podoba to fakt, że w końcu udał się kolor pokładu drewnianego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 No dobra ale chyba nie zostawisz takiego kakałka docelowo , przydało by się zrobić z tego imitację drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 W jaki sposób proponujesz to zrobić? Rozcieńczyć mocno brązową farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Możesz spróbować przybrudzić chociaż pokład czarną farbą plakatową. Albo pobawić się innymi odcieniami brązu i pędzlem nasieść różne odcienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Kolega Blackman w wątku Kirishima chyba pokazał fajny patent na malowanie pokładu. Najpierw kredkami poźniej farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 oleje panie oleje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 Po zarwanej nocy (przerwa na sen między 4 a 8 rano), szybkim śniadaniu i zabraniu się za dokończenie modelu by zdążyć na czas udało się wysłać na konkurs. Dziękuję wszystkim, którzy pomogli na różne sposoby, doradzali, komentowali oraz dopingowali, nawet nie wiecie jak bardzo mi to pomogło. Chyba nieźle mi wyszło jak na pierwszy w pełni skończony model ale nie mnie go oceniać dlatego czekam na Wasze komentarze, uwagi, dodatkowe rady na co następnym razem zwrócić uwagę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 12 Czerwca 2014 Po zarwanej nocy (przerwa na sen między 4 a 8 rano), szybkim śniadaniu i zabraniu się za dokończenie modelu by zdążyć na czas udało się wysłać na konkurs. Niestety, ten model jest przykładem na to, że pośpiech jest bardzo złym towarzyszem naszego hobby. Gdyby nie on, model byłby całkiem przyzwoity jak na pierwszy raz... A tak - widać bardzo dużo niestaranności i po prostu niechlujstwa. Rozumiem, że rozpoczęcie konkursu było ważniejsze, ale niestety - czasami trzeba z niego zrezygnować dla dobra wykonanej pracy. Sam odpuściłem kilka startów ze względu na nieskończonego Shinano Warto startować z tak kiepskim modelem? Ty już sobie musisz sam na to odpowiedzieć Mam nadzieję, że to pierwszy i ostatni taki twój "popisowy" wyskok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Amen. Ja nie miałem odwagi wysrawić modeli które moe były dobrze wykonane. Lepiej czasami odpuścić i zrobić konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Na szybko lepsza Cola niż POLA... No szkoda szkoda bo myślałem, że będzie dobrze, a tak wyszło Swoją drogą ciekaw jestem kategorii w jakiej startuje Twój model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi