Corporal_PL Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Szkoda że zdechł program przezbrojenia PT-ków w 120mm. A co do prochu to jest jeszcze jeden ciekawy parametr na korzyść niemieckiej amunicji. Polski pocisk po wystrzale zostawia masakryczną białą chmurkę, która z daleka pięknie demaskuje i strasznie śmierdzi jajami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 A myślicie, że czemu się tak szybko zużywają lufy PT-91? Przez jakość prochu, a nie tak dawno problemem były chyba też normy gabarytów samych pocisków (sabotów). Tego pewien nie jestem, ale skądinąd wiem, że naboje do M98 wcale takie "wymiarowe" nie były w niektórych partiach... Co do PT-91-100, to bardzo niedobry pomysł. Drogo, a efekt nadal niezadowalający. Lepsza byłaby po prostu Rapira albo KB-3 (czy jak się to ukraińskie cudo nazywa), zamawiana według zwyczajnych norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 PT mają Rapirę -3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Wiem o tym. Pisałem o KB-3 jako o alternatywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 W modernizacji bardzo możliwa opcja turecka - najtańsza, a jakimś cudem obeszli KMW i dogadują się z poddostawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Kompania Leopardów: 4 plutony po 4 wozy + wóz dowódcy kompanii. Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Jeszcze Bergepanzer 2 i M113 medyczny, Unimog, MB Wolf i czasem Star 266 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 A ta kompania to z jakiego etatu? Bo o ile wiem, w polskiej kompanii Leopardów jest nie 17, a 14 wozów, to znaczy 3 plutony po 4 wozy, a do tego poczet dowódcy z 2 Kotami. Razem 12+2=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Jeszcze Bergepanzer 2 i M113 medyczny, Unimog, MB Wolf i czasem Star 266 Formalnie jak ten "zwierzyniec" się nazywa/określa? A ta kompania to z jakiego etatu? Bo o ile wiem, w polskiej kompanii Leopardów jest nie 17, a 14 wozów, to znaczy 3 plutony po 4 wozy, a do tego poczet dowódcy z 2 Kotami. Razem 12+2=14 Gdzieś widziałem opis tego, co zawiera kompania 10 BKP. I były tam właśnie 4 plutony. Ponadto z tego co mi wiadomo, to kompania liczy od 3 do 5 plutonów. A jak jest w tym naszym wojsku to właśnie nie wiem i stąd to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Masz 4 wozy na pluton, 3 plutony na kompanie, i 4 kompanie czołgów plus kompania dowodzenia i kompania logistyczna na batalion czołgów. Razem 58 czołgów. A pojazdy które wspierają czołgi nazywają się pojazdami (lub całymi pododdziałami) zabezpieczenia. Wojska które walczą są pododdziałami bojowymi (panc, zmech itp), te które je wspierają w walce (das, daplot itp) to pododdziały wsparcia, a te które wspierają pośrednio (kompanie dowodzenia, logistyczne itp) to pododdziały zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 kompania dowodzenia Czyli twór liczący 2 maszyny w tym przypadku, tak to rozumiem przynajmniej. Te wozy podlegają dowódcy kompanii, natomiast pozostałe wozy podlegają dowódcom poszczególnych plutonów, tak? Kurde fajnie by było mieć taką rozpiskę: jak wygląda batalion Leonów, T-72, PT-91. Szukałem nawet po sieci, ale te informacje nie do końca aktualne są najwyraźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Gdy służyłem w Świętoszowie, 6kcz. składała się z 14 wozów (6+4+4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Tak z grubsza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Aha Mniej więcej tak to wygląda. BTW jeżeli wcześniej nic nie wypłynie, to postaram się wypytać na drugim tweetupMON, co i jak z moderką Leo. Może będą już jakieś konkrety. BTW Talesie, jednostki na Twardych i T-72 wyglądają identycznie z tym, że zamiast pocztów dowódców masz pojedyncze wozy, a więc kompania to 3x4+1=13, batalion to 4x13+1=53. http://militarium.net/uzbrojenie-wyposazenie-i-struktury-wojska-polskiego-batalion-czolgow-leopard-2a4-i-t-72pt-91-twardy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Na tegoroczną defiladę 15 sierpnia malujemy leony farbami niemieckimi więc zeszłoroczna moda nie utrzymała się zbyt długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Na tegoroczną defiladę 15 sierpnia malujemy leony farbami niemieckimi więc zeszłoroczna moda nie utrzymała się zbyt długo Cóż z tego skoro inny sprzęt pozostaje w barwach NATOPOLSKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 W tym roku będą Leony na paradzie? Coś więcej na ten temat wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Z tego co wiem to wszystko co w zeszłym roku tylko dużo więcej bo A4 będzie też pełna kompania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Kompania Leopardów Krabów to może lepiej niech nie pokazują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 No to mogliby na czas defilady "pożyczyć" co nieco z NDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Kompania Leopardów Właściwie to dwie kompanie bo jedna na A5, a druga na A4 I podejrzewamy że może PT też będą :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 3 kompanie czołgów na defiladzie? A cóż to się stało, że wojsko tak pręży muskuły? Wybory? Nowy prezydent? Sytuacja na Ukrainie? btw Ustaliliśmy, że kompania liczy 3 plutony + wóz dowódcy kompanii + wóz rezerwowy. Jak nazwać te 2 ostanie wozy? Niby jest to pół plutonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 2 kompanie leopardów i może jedna PT. Wóz dowódcy kompanii i zastępcy to tzw. sekcja dowódcza. A czasy na prężenie muskułów odpowiednie bo mamy ciekawe czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 2 kompanie czołgów (PT jeszcze nie są pewne) - zestawów niskopodwoziowych to chyba tyle nie mamy, żeby na raz przewieść... Już nie piszę o Krabach, WZT czy Krotonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Więc pojadą pociągami, a w wawie będą niskopodoziówki z całej polski, jak rok temu i sobie poradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi