Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 523
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To tak. Tylko problem nie jest z samym pociskiem...

A choćby i z pociskiem, to wersji jest kilka różnych - wszystkie złe.

• 2 weeks later...
Napisano

http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/17629?t=Jest-raport-z-wypadku-Leoparda

http://www.defence24.pl/271527,rheinmetall-z-zamowieniem-na-amunicje-czolgowa

Koncern Rheinmetall Defence otrzymał od nieujawnionego klienta zagranicznego kontrakt na dostawę szkolnej czołgowej amunicji podkalibrowej kalibru 120 mm, jaka może być używana między innymi w czołgach Leopard 2.

Przypadek?

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Mam kompletny mętlik jak malować polskiego 2a5... mam kalki z toro, oglądałem zdjęcia i filmiki i doszedłem do wniosku że zrobię czołg 1046 w normalnym niemieckim malowaniu (widziałem go normalnie pomalowanego i z brązem z defilady) z uciętymi błotnikami z poligonu... chyba może tak być? oczywiście czekam na inny model z nowszymi wyrzutnikami granatów w układzie 6+2 a nie 4+4 jak ludzie robią bezmyślnie... by je wymienić.

Napisano
Mam kompletny mętlik jak malować polskiego 2a5... mam kalki z toro, oglądałem zdjęcia i filmiki i doszedłem do wniosku że zrobię czołg 1046 w normalnym niemieckim malowaniu (widziałem go normalnie pomalowanego i z brązem z defilady) z uciętymi błotnikami z poligonu... chyba może tak być? oczywiście czekam na inny model z nowszymi wyrzutnikami granatów w układzie 6+2 a nie 4+4 jak ludzie robią bezmyślnie... by je wymienić.

Najlepszym obecnie pomysłem jest Tamiya plus wyrzutniki granatów dymnych z Leoparda 2A5/6 HobbyBossa. Co do konfiguracji, pełna dowolność jak dla mnie. Jakiś warsztat może?

Napisano

Czekam na paczkę z duńskim leonem z HobbyBossa. Dorobiłem trochę detali z drutu i blaszek eduarda, ale te blachy jakoś mi średnio podeszły i przerabianie narzędzi sobie odpuściłem, bo te zapinki nie idzie zrobić :( 2 układałem godzinne i na sucho nie leżą gdzie mają, a co dopiero je mocno przykleić i w dobrym miejscu. Czołg ma już sklejone gąski z bronco . Całościowo jest sklejony w 90% i wyszpachlowany. Musze na wieży drobić antypoślizgową by była taka sama wszędzie z mr surfacera 500.

Napisano

No niestety... ale pewnie go zrobię kiedyś i sprzedam jako gotowca bo są 2 komplety wyrzutników, to dam stare.. bo szkoda modelu.

Napisano

Jeszcze nie zamówiłem modelu, mogę anulować zamówienie z Krakowa, jak możesz mi przesłać to będę bardzo wdzięczny. Proszę o pomoc, jak dopasować właściwy pojazd do modelu tamiyi i kalek toro by pasowały kolory i typ błotników... (takie jak u tamiyi, a nie przypominające te stare z 2a4 wersji).

Napisano
Proszę o pomoc, jak dopasować właściwy pojazd do modelu tamiyi i kalek toro by pasowały kolory i typ błotników... (takie jak u tamiyi, a nie przypominające te stare z 2a4 wersji).

Nie do końca rozumiem problemu z błotnikami, chodzi o tylne czy boczne fartuchy? Co do koloru polecam Standardowe NATO serie farb XF NATO Tamiya, a do Polskiego NATO zestaw Polish Army 2014 LIFECOLOR lub farby Polish Army 2014 od BILMODEL.

Napisano

Chodzi mi o tylno-boczne, ostatni odcinek bocznej osłony. W tamiyi przedostatnia osłona jest skośna zakończona i ostatni segment osłony kwadratowy, a część czołgów ma skośny ostatni, podobny jak w 2a4. Próbuje dopasować numer czołgu do typu osłon. Malowanie to najmniejszy problem, chociż bym wolał standard nato (tamiyowskei farbki). O to mi biega

Napisano

Teraz rozumiem a więc tak, A5 w naszym wojsku ze statym typem fartuchów (takie jakie mają Leo 2A4)Ug88zxd.jpg

jest niewiele, oglądając paradę z 2015 roku z Warszawy można 1 pojazd z takimi fartuchami zobaczyc. Jeśli chcesz pojazd nb 1046 to masz fartuchy dobre w zestawie Tamki. Jak je podwinąć? Gdyby był problem: ohrBPnR.jpg

Zdjęć A5 jest bardzo dużo na facebookowym profilu 11 Lubuskiej, polecam

Napisano

Chyba zrobię tego czołga co powyżej jest na zdjęciu, mam takie błotniki, przerobię kalkomanię trochę i pomaluję na ten polski brązowy camo. Odpadną mi modzenia i gdybanie. Mam trochę rozbieżności detali lub braki zapewne, ale nic teraz z tym nie zrobię. Muszę poczekać tylko na poprawne wyrzutniki granatów. Dzięki za pomoc.

Napisano

Patrząc na oznaczenia na błotnikach widać kolejno wóz z 2/3 kompanii 1 batalionu czołgów 34 brygady. Rozumiem, że to się czyta od lewej, do prawej:

CYFRA_ZNAK TAKTYCZNY_CYFRA SZCZEBLA WYŻEJ

Nasuwają mi się tu takie pytania:

- numer wozu w kompanii widoczny na zapasowej gęsi: czyj to pomysł?

- album opisany jako wyjazd jednej kompanii na ćwiczenia, a widać na oznaczeniach różne kompanie, wtf?

W ogóle to fajne zdjęcia wrzucili