wojtek1984jedlicze Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Rozpoczynam prace nad moim najnowszym projektem a jest nim rosyjski czołg T-90 w wersji A. Jako bazę modelu wybrałem opracowanie Meng-a. Dodatkowo wzbogacę go zestawem PE od Voyager-a ale przede wszystkim własnymi dodatkami. W zamierzeniu model będzie ustawiony na dioramie. Prace rozpocząłem od zebrania jak największej informacji o pojeździe. A przede wszystkim od zebrania zdjęć. Mimo tego bardzo proszę o podawanie jak najwiekszej informacji o pojeździe Was przy okazji budowy modelu. Chętnie dowiem się czegoś o rzeczywistym pojeździe i wzbogacę swoją wiedzę na temat nowoczesnych czołgów. Na pierwszy rzut poszedł układ jezdny. Bardzo ładnie odwzorowany, a dodatkowo w modelu Menga wykonany tak by zaprezentować jak układ zachowywał się podczas jazdy. Olbrzymi plus dla zestawu to elemty ułatwiajace budowę gąsienic. Swoją drogą są niezwykle dokładnie odlane z odpowiedniego materiału. Ogniwa z twardszego, czarnego plastiku a łączniki ogniw z jakby gumowego plastiku. Składanie gąsienic to prawdziwa przyjemność. Koła jezdne: Jednoczesnie mimo zachwytu nad wykonaniem zestawu napotkałem na wielki minus i to w bardzo ważnym elemencie. Wanna pojazdu jak i górna jej część zostały zniekształcone. Chyba miałem tutaj dużego pecha i akurat ja trafiłem na ten egzemplarz. A wygląda to tak: i górna część: jak widzicie nie wygląda to dobrze a próba rozprostowania zakończyła się pęknięciem plastiku jednak w taki sposób, ze nie bedzie śladu po obróbce i przyklejeniu do dołu wanny. Mam tutaj prośbę do Was, w jaki sposób najlepiej poprawić niedopracowanie elementu, czy plastik przed prostwowaniem powinienem podgrzac? a może włożyć go najpierw do gorącej wody? czy ktoś z Was miał juz do czynienia z takim błedem? Kolejnym krokiem było wykonanie przediej płyty ochronnej wanny. Lekko poprawiłem elementy łączące dodając śruby i ścinając plastik by przypominał bardziej kształt realny. na zdjeciu to jak wyglądało przed i po przeróbce: A po zamontowaniu wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Całe szczęście u mnie wszystko było proste:). Model wdzięczny w budowie i nie nastręcza ( przynajmniej mi nie nastręczał ), żadnych problemów. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Pomimo tego, ze nie pomogliście mi z "rozprostowaniem" plastiku prace nadal trwają. Do tylnej części wanny dołożyłem : Zdaje się , ze to jakieś uchwyty a wewnątrz ? sam nie wiem. Zapasowe ogniwa gąsienic: Miały być z ramki od Menga ale złożyłem je z poszczególnych ogniw do gąsienicy i teraz mam nadzieje, zę nie były wyliczone i nie zabraknie przy składanie gąsek. Dołożyłem jeszcze do uchwytów śruby. Dodatkowo jeszcze klamry widoczne pod hakami i całość prezentuje się tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Etap następny to uchwyty pod dodatkowe zbiorniki paliwa. Ja w swoim modelu nie przewidziałem umiejscowienia zbiorników a uchwyty tak skonstruowałem i przerobiłem jak na zdjEciu tego o to oryginału: Niestety dzisiaj zdjecia prześwietlone bardzo mocnym słońcem. Do podstaw uchwytów dołożyłem śruby. Z przeróbką było trochę "zabawy" bo musiałem ciąć oryginalne elementya le myślę, ze się udało. i po zamontowaniu: Następnym krokiem bedzie pewnie budowa silnika. Pokrywę zostawie otwartą i postaram się bardzo dokładnie odwzorować przynajmniej górną część silnika, tą widoczną z zewnątrz. Przypominam nadal o moim pytaniu z pierwszego postu o prostowaniu pogiętych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 Mojej autorelacji ciąg dalszy... Złożyłem(z przyjemnością) ruchome zawieszenie oraz gąski. Nic tam nie poprawiałem bo wszystko wydaje się prawie idealne. Zacząłem prace nad przedziałęm silnikowym i samym silnikiem. Obecny stan tych prac to dopiero jakieś 15%. Fotki: A teraz czas na upragnione wakacje... do zobaczenia najwcześniej za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Wracam po wakacyjnej przerwie do mojego projektu i tak jak zapowiadałem pracuję nad przedziałęm silnika oraz samym silnikiem. W zestawie silnik składa się z kilkunastu elementów i jest on bardzo dobrze odwzorowany. Ja dokładam do niego tylko wszelkiego rodzaju kabelki, złączki, przewody itp. Obecnie okablowanie silnika to już 55%. Nie ze wszytkiego jestem zadowolony ale cały czas się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Niezłą kablownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Przed chwilą (prawie) zakończyłem budowę przedziału silnikowego mojego T-90. Piszę "prawie" bo znając siebie pewnie coś dodam, odejme lub zmienię. Mam nadzieje, ze to co pokazuję będzie przypominać rzeczywisty odpowiednik chociaż troszeczke. Silnik z okablowaniem przygotowany jest do psiknięcia podkładem. Później planuję pomalowanie go i przybrudzenie początkowe. Bardzo chciałbym prosic Was o pomoc na tym etapie ponieważ doświadczenie mam niewielkie a nie chciałbym zepsuć efektu już teraz. Co myślicie o silniku, czy uzyskałem wiarygodny efekt? Jutro może następna aktualizacja z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Muszę się w końcu za swojego zabrać bo zamknięty przed światem zewnętrznym w pudle razem z Panterą. Przeróbki robią potężne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Prace nad silnikiem zakończone. Psikniety surfacerem wygląda tak: Zacząłem prace nad wanną a dokładnie jej przednią częścią. Detale od Meng-a są znakomite i dokładnie odwzorowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Silnik do silikonu i w żywicy na rynek. O T-90 wiem tylko że to ruski czołg, ale detal wygląda zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Dziękuję za miły komentarz. Niestety, przewodów nie tak łatwo skopiować w żywicy. a może właśnie stety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 14 Lipca 2014 Cześć! Ładnie Ci idzie, silnik wyszedł cacy. Będę zaglądał! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Mały krok do przodu. Tym razem pasy. Te oryginalne odciąłem i wymieniłem na te z zestawu Voyager-a. Sporo ich dlatego zajmie to około kilka dni. Jednak efekt "przed" i "po" jest nieporównywalny. Uwielbiam zestawy z PE powyżej odcięte i zeszlifowane orginalne plastikowe pasy z zapinkami a poniżej już te z PE Dziekuję wszystkim za komentarze. Te pochlebne, te pomocne i te negatywne w stosunku do mojej pracy też. dopingujecie mnie do dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 swietna praca.podgladam,ucze sie i trzymam kciuki za postepy w budowie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 19 Lipca 2014 Autor Share Napisano 19 Lipca 2014 MIałem dzisiaj trochę czasu i popracowałem nad modelem. Krok największy to połaczenie połówek kadłuba i dzięki temu udało mi się wyrównać górną część z którą miałem problemy. Gotowe są już klamry z pasami a wymagały one trochę pracy. Ciężko też było z tylną częścią. Zdaje się, ze to jakiś wydech. Jeszcze nie wszystko jest gotowe i nawet do widoczych elementów nadal będę doklejał detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 19 Lipca 2014 Ładne te blaszki wychodzą! Bardzo czysto wszystko! Byle tak dalej! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 19 Lipca 2014 Share Napisano 19 Lipca 2014 Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Długo nie aktualizowałem tematu ale nie próżnowałem. Skończoną mam już wannę czołgu i zacząłem prace nad wieżyczką. Praca nad wanną zajęła mi około 1,5miesiąca ale połowę miesiąca spędziłem na samym silniku. Z wyglądu tworzonego modelu jestem bardzo zadowolony chociaż widzę w nim minusy i niedokładności. Meng bardzo ułatwił nam sprawę i plastik nie wymaga wielu poprawek. Zmieniłem tez formę mojej relacji z budowy i od teraz w większości będę zamieszczał filmiki zamiast zdjeć. Myślę, ze w takim przekazie zobaczycie o wiele wiecej. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Śledzę temat po ciuchu i gratuluje Ci wytrwałości przy blaszkach Co do filmiku- mimo iż dobry jakościowo - to jednak zdjęcia są lepszą formą. Zawsze można na nich się "zawiesić" wpatrując się w detale, zapisać by mieć do porównania itp, a z filmikiem już nie. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Dziękuję za opinię zdjecia też będą, niedługo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Nauka najlepsza jest w ciszy i spokoju. Dlatego podglądam po cichu. Ja też poproszę o zdjęcia Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Dobry jakościowo? Z której strony? Możliwość merytorycznej oceny jest prawie żadna. Widać tylko tyle, że jest zielony kadłub i blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 madeira - chodziło mi o to, że filmik nie jest rozmazany, łapie ostrość na detalach ( najazd na tylną płytę np )... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi