Adaszek123 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Wiem że pytanie dość nietypowe tym bardziej na forum modelarstwa plastikowego. Ale wiem że są tutaj osoby z dużym doświadczeniem warsztatowym, wiekowym i modelarskim również RC Mianowicie noszę się ze zrobieniem przybornika http://www.hobbyzone.pl/pl/organizery-warsztaty/15-organizer-warsztat-modelarski-.html choćby takiego. Tyle, że zastanawiam się nad materiałem. I zastanawiam się właśnie nad balsą. 1. Jest lekka 2. Łatwa w obróbce (wystarczy nożyk) 3. Deski z tego nie są aż tak drogie 4. Nie ma z tego tyle brudu Tyle że mam wątpliwości co do kruchości i wytrzymałości. Rozważam również zwykła płytę pilśniowa gdzie w leroy-merin za metr jest ok 13. zł. Jeszcze chce się zorientować odnośnie zwykłej sklejki Miałoby to wyglądać jak coś w rodzaju stolnicy z nakładanym boksem w postaci tego warsztatu cąłosc w granicach 60cm dł 50 cm dł i wysokośc skrzynki 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Balsa (absolutnie) nie nadaje się. Jest za słaba. Chyba, że gdzieś dostaniesz twardą balsę, używaną np. do skrzynek na koniaki, ale wówczas odpadną wszystkie zalety o których piszesz (łatwość obróbki itp.), a cena będzie pewnie z 10-20 razy wyższa niż sosny. Jeśli ma Ci to służyć długie lata, to jednak sklejka będzie, raczej, najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Tak dzis podjechalem do marketu budowlanego i rzeczywiscie sklejka mnie utwierdzila. Czekamy do urlopu i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 w tym projekcie zdecydowanie sklejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 w tym projekcie zdecydowanie sklejka Jako stolarz z zawodu potwierdzam Pozdrawiam...Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Koledzy juz potwierdzili a ja bym chcial zobaczyc warsztat I galerie koncowa tego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 Dzieki panowie potiwerdzilo sie. Jak dobrze pojdzie to na poczatku lipca bede dlubal. Na razie zakup materialow i wybranych narzedzi. Warsztat chce zrobic u tescia przy jego pomocy wiec moze cos z tego wyjdzie bo sam jest murarzem/stolarzem. Kzugaj jak bedzie opcja wrzuce zarys tego wszystkiego. Nastpenie wrzuce foty z budowy i koncowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Jeżeli chodzi o balsę to można zrobić fajne pudełko do przechowywania narzędzi. Ścianki minimum 7 mm. No i warunek że pudełko będzie leżało w domu i nie będzie używane do transportu poza domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi