Adaszek123 Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 Wiem że pytanie dość nietypowe tym bardziej na forum modelarstwa plastikowego. Ale wiem że są tutaj osoby z dużym doświadczeniem warsztatowym, wiekowym i modelarskim również RC Mianowicie noszę się ze zrobieniem przybornika http://www.hobbyzone.pl/pl/organizery-warsztaty/15-organizer-warsztat-modelarski-.html choćby takiego. Tyle, że zastanawiam się nad materiałem. I zastanawiam się właśnie nad balsą. 1. Jest lekka 2. Łatwa w obróbce (wystarczy nożyk) 3. Deski z tego nie są aż tak drogie 4. Nie ma z tego tyle brudu Tyle że mam wątpliwości co do kruchości i wytrzymałości. Rozważam również zwykła płytę pilśniowa gdzie w leroy-merin za metr jest ok 13. zł. Jeszcze chce się zorientować odnośnie zwykłej sklejki Miałoby to wyglądać jak coś w rodzaju stolnicy z nakładanym boksem w postaci tego warsztatu cąłosc w granicach 60cm dł 50 cm dł i wysokośc skrzynki 20cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 Balsa (absolutnie) nie nadaje się. Jest za słaba. Chyba, że gdzieś dostaniesz twardą balsę, używaną np. do skrzynek na koniaki, ale wówczas odpadną wszystkie zalety o których piszesz (łatwość obróbki itp.), a cena będzie pewnie z 10-20 razy wyższa niż sosny. Jeśli ma Ci to służyć długie lata, to jednak sklejka będzie, raczej, najlepsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adaszek123 Posted June 4, 2014 Author Share Posted June 4, 2014 Tak dzis podjechalem do marketu budowlanego i rzeczywiscie sklejka mnie utwierdzila. Czekamy do urlopu i jazda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 w tym projekcie zdecydowanie sklejka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek_26869 Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 w tym projekcie zdecydowanie sklejka Jako stolarz z zawodu potwierdzam Pozdrawiam...Sławek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 Koledzy juz potwierdzili a ja bym chcial zobaczyc warsztat I galerie koncowa tego cuda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adaszek123 Posted June 5, 2014 Author Share Posted June 5, 2014 Dzieki panowie potiwerdzilo sie. Jak dobrze pojdzie to na poczatku lipca bede dlubal. Na razie zakup materialow i wybranych narzedzi. Warsztat chce zrobic u tescia przy jego pomocy wiec moze cos z tego wyjdzie bo sam jest murarzem/stolarzem. Kzugaj jak bedzie opcja wrzuce zarys tego wszystkiego. Nastpenie wrzuce foty z budowy i koncowke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constructor Posted June 6, 2014 Share Posted June 6, 2014 Jeżeli chodzi o balsę to można zrobić fajne pudełko do przechowywania narzędzi. Ścianki minimum 7 mm. No i warunek że pudełko będzie leżało w domu i nie będzie używane do transportu poza domem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts