Jump to content

Balsa jako drewono do warsztatu??

Recommended Posts

Wiem że pytanie dość nietypowe tym bardziej na forum modelarstwa plastikowego. Ale wiem że są tutaj osoby z dużym doświadczeniem warsztatowym, wiekowym i modelarskim również RC

Mianowicie noszę się ze zrobieniem przybornika http://www.hobbyzone.pl/pl/organizery-warsztaty/15-organizer-warsztat-modelarski-.html

choćby takiego. Tyle, że zastanawiam się nad materiałem. I zastanawiam się właśnie nad balsą.

1. Jest lekka

2. Łatwa w obróbce (wystarczy nożyk)

3. Deski z tego nie są aż tak drogie

4. Nie ma z tego tyle brudu

Tyle że mam wątpliwości co do kruchości i wytrzymałości. Rozważam również zwykła płytę pilśniowa gdzie w leroy-merin za metr jest ok 13. zł. Jeszcze chce się zorientować odnośnie zwykłej sklejki Miałoby to wyglądać jak coś w rodzaju stolnicy z nakładanym boksem w postaci tego warsztatu cąłosc w granicach 60cm dł 50 cm dł i wysokośc skrzynki 20cm

Balsa (absolutnie) nie nadaje się. Jest za słaba. Chyba, że gdzieś dostaniesz twardą balsę, używaną np. do skrzynek na koniaki, ale wówczas odpadną wszystkie zalety o których piszesz (łatwość obróbki itp.), a cena będzie pewnie z 10-20 razy wyższa niż sosny.

Jeśli ma Ci to służyć długie lata, to jednak sklejka będzie, raczej, najlepsza.

Dzieki panowie potiwerdzilo sie. Jak dobrze pojdzie to na poczatku lipca bede dlubal. Na razie zakup materialow i wybranych narzedzi. Warsztat chce zrobic u tescia przy jego pomocy wiec moze cos z tego wyjdzie bo sam jest murarzem/stolarzem.

Kzugaj jak bedzie opcja wrzuce zarys tego wszystkiego. Nastpenie wrzuce foty z budowy i koncowke

Jeżeli chodzi o balsę to można zrobić fajne pudełko do przechowywania narzędzi. Ścianki minimum 7 mm. No i warunek że pudełko będzie leżało w domu i nie będzie używane do transportu poza domem.