Wojtek57 Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 Witam wszystkich. Przymierzam się do budowy tego modelu. Kolorystyka taka jak na fotce. Wszystkie farby to Gunze Sangyo z seri H, dodatkowo rozcienczalnik Mr. Aqueous Hobby Color Thinner, Maskol Humbrol oraz Panel Line Accent Color Dark Brown Tamiya. Pierwsze fotki z budowy w przyszły weekend. (przesyłka z modelem i farbkami dotrze do mnie w czwartek) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 22, 2014 Author Share Posted June 22, 2014 Przy okazji, mam do kolegów pytanie: na poniższym zdjęciu jeden z kolorów maskowania to H310 (gunze) natomiast na stronie sklepu gdzie kupiłem model i farby ten kolor wygląda tak: Moim zdaniem, różnica między tymi kolorami jest duża, czy coś jest nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 Bez obaw, kolory kamuflażu SEA są w porządku. Kolor H310 (albo C310) jest bardzo jasnym brązem. Ja robię już drugi z kolei model (F-100D) w tym kamuflażu i generalnie wygląda on jak na Twoim zdjęciu. Podobnie miałem w przypadku malowania F-102 - kolor bardzo ładnie się kładzie i jest dość jasny. W tym moim F-100D nawet go trochę ożywiałem kolorem C039 (taka musztarda), ale teraz wydaje mi się, że to nie było potrzebne. Uważam, że trochę gorzej jest z kolorem C309 (ta ciemna zieleń), która jest bardzo ciemna i ponura. No ale to taki jest kamuflaż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 22, 2014 Author Share Posted June 22, 2014 Dzięki za wyjaśnienia, bo miałem wątpliwości, odnośnie tego koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 26, 2014 Author Share Posted June 26, 2014 Przesyłka dotarła Niestety, musi poczekać na mnie do soboty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 27, 2014 Author Share Posted June 27, 2014 Pierwsze elementy sklejone i pomalowane. Czy któryś z kolegów mógłby mi udzielić wskazówek dotyczących malowania kokpitu, a w szczególności tablic przyrządów. W moim modelu wykonane są z czarnego plastyku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smialus Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 A jak wskazuje Ci instrukcja?? Tutaj masz trochę materiałów których używałem przy budowie swojego Phantoma: http://chomikuj.pl/smialus/Zdjecia+lotnictwo+wojskowe/F-4+Phantom Jeśli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 A ja bym Ci doradził kupno blaszek Eduarda do kabiny: Zawsze stałem na stanowisku, że żadne malowanie nie odda perfekcji blaszek, przynajmniej jeśli chodzi o kabinę. Będziesz mieć przepiękny kokpit jeśli je użyjesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 28, 2014 Author Share Posted June 28, 2014 Tak to wygląda po sklejeniu i pomalowaniu. Niestety budżet nie przewiduje zakupu blaszek Eduarda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 Bardzo dobrze pomalowane jak na mój gust. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 28, 2014 Author Share Posted June 28, 2014 Kolejne pytanie do kolegów: czy zewnętrzne powierzchnie modelu gruntować przed właściwym malowaniem? Elementy kokpitu malowałem bez gruntowania, myłem je natomiast w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki Solo za miłe słowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 Zawsze warto przed malowaniem warto położyć surfacera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smialus Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 No kokpit spoko spoko. Duży plus za malowanie samemu. Nie wiem Solo ale żeś się uparł na te samo lepki. One są tragiczne, raz kupiłem i to był moja pierwsza i ostatnia poczyniona taka inwestycja. Wojtku powiedz czym malujesz aero, czy tradycyjnie pędzelek?? Do kokpitu mógłbyś dodać na tylne ścianki troszkę drutu bo są niestety ale biedne, zioną pustką. W tych materiałach podesłanych znajdziesz sporo zdjęć kokpitu danej wersji, podpatrz i pomyśl co jesteś w stanie dorobić własnym sumptem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 28, 2014 Author Share Posted June 28, 2014 Wojtku powiedz czym malujesz aero, czy tradycyjnie pędzelek?? Do kokpitu mógłbyś dodać na tylne ścianki troszkę drutu bo są niestety ale biedne, zioną pustką. W tych materiałach podesłanych znajdziesz sporo zdjęć kokpitu danej wersji, podpatrz i pomyśl co jesteś w stanie dorobić własnym sumptem. "Wanna" kokpitu, ścianki, fotele i bazowy kolor paneli malowany był aero. Same panele malowałem przy użyciu pędzelka 00 i zaostrzonej wykałaczki. Zobaczę co dam jeszcze radę zrobić przy kokpicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smialus Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 A no to elegansio jak aero. Podkład możesz dać jak najbardziej. Do malowania takich drobnic mam patent. Najpierw daję podkład z jasnego koloru, następnie poszczególne panele czarnym, czekam aż wyschnie i delikatnie wacik namaczam w spirytusie (denaturat, spirytus salicylowy) i delikatnie zmywam same wystające elementy, daje to bardzo dobre efekty, ot taki patent, może ktoś wykorzysta. A czarna Gunziak śmierdziuch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polski_Czołgista Posted June 28, 2014 Share Posted June 28, 2014 Według mnie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 29, 2014 Author Share Posted June 29, 2014 Pierwsze części pryśnięte podkładem, (złożone na "sucho") Teraz mam zamiar pomalować kadłub (to co widać na zdjęciu) pierwszym, najjaśniejszym kolorem maskowania. Gunze H310 Brown Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 Hmm... a dlaczego chcesz malować kadłub właśnie teraz? (o ile model jest w stanie jak na zdjęciu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 29, 2014 Author Share Posted June 29, 2014 Hmm... a dlaczego chcesz malować kadłub właśnie teraz? (o ile model jest w stanie jak na zdjęciu). Myślę że w niczym to nie przeszkodzi przy dalszej budowie. Pierwsza warstwa H310. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted June 29, 2014 Share Posted June 29, 2014 Przeszkodzi, a szlifowanko, szpachlowanko, ewentualne poprawki. Zazwyczaj maluje się tylko cześci nie dostępne po złożeniu, jak kokpit i wneki kół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek57 Posted June 29, 2014 Author Share Posted June 29, 2014 Przeszkodzi, a szlifowanko, szpachlowanko, ewentualne poprawki. Zazwyczaj maluje się tylko cześci nie dostępne po złożeniu, jak kokpit i wneki kół. Mam nadzieję że tragedii niema, ale na przyszłość będę o tym pamiętał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts