Wojtek57 Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Witam wszystkich. Przymierzam się do budowy tego modelu. Kolorystyka taka jak na fotce. Wszystkie farby to Gunze Sangyo z seri H, dodatkowo rozcienczalnik Mr. Aqueous Hobby Color Thinner, Maskol Humbrol oraz Panel Line Accent Color Dark Brown Tamiya. Pierwsze fotki z budowy w przyszły weekend. (przesyłka z modelem i farbkami dotrze do mnie w czwartek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 Przy okazji, mam do kolegów pytanie: na poniższym zdjęciu jeden z kolorów maskowania to H310 (gunze) natomiast na stronie sklepu gdzie kupiłem model i farby ten kolor wygląda tak: Moim zdaniem, różnica między tymi kolorami jest duża, czy coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Bez obaw, kolory kamuflażu SEA są w porządku. Kolor H310 (albo C310) jest bardzo jasnym brązem. Ja robię już drugi z kolei model (F-100D) w tym kamuflażu i generalnie wygląda on jak na Twoim zdjęciu. Podobnie miałem w przypadku malowania F-102 - kolor bardzo ładnie się kładzie i jest dość jasny. W tym moim F-100D nawet go trochę ożywiałem kolorem C039 (taka musztarda), ale teraz wydaje mi się, że to nie było potrzebne. Uważam, że trochę gorzej jest z kolorem C309 (ta ciemna zieleń), która jest bardzo ciemna i ponura. No ale to taki jest kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 Dzięki za wyjaśnienia, bo miałem wątpliwości, odnośnie tego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 Przesyłka dotarła Niestety, musi poczekać na mnie do soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Pierwsze elementy sklejone i pomalowane. Czy któryś z kolegów mógłby mi udzielić wskazówek dotyczących malowania kokpitu, a w szczególności tablic przyrządów. W moim modelu wykonane są z czarnego plastyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 A jak wskazuje Ci instrukcja?? Tutaj masz trochę materiałów których używałem przy budowie swojego Phantoma: http://chomikuj.pl/smialus/Zdjecia+lotnictwo+wojskowe/F-4+Phantom Jeśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 A ja bym Ci doradził kupno blaszek Eduarda do kabiny: Zawsze stałem na stanowisku, że żadne malowanie nie odda perfekcji blaszek, przynajmniej jeśli chodzi o kabinę. Będziesz mieć przepiękny kokpit jeśli je użyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Tak to wygląda po sklejeniu i pomalowaniu. Niestety budżet nie przewiduje zakupu blaszek Eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Bardzo dobrze pomalowane jak na mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Kolejne pytanie do kolegów: czy zewnętrzne powierzchnie modelu gruntować przed właściwym malowaniem? Elementy kokpitu malowałem bez gruntowania, myłem je natomiast w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki Solo za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Zawsze warto przed malowaniem warto położyć surfacera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 No kokpit spoko spoko. Duży plus za malowanie samemu. Nie wiem Solo ale żeś się uparł na te samo lepki. One są tragiczne, raz kupiłem i to był moja pierwsza i ostatnia poczyniona taka inwestycja. Wojtku powiedz czym malujesz aero, czy tradycyjnie pędzelek?? Do kokpitu mógłbyś dodać na tylne ścianki troszkę drutu bo są niestety ale biedne, zioną pustką. W tych materiałach podesłanych znajdziesz sporo zdjęć kokpitu danej wersji, podpatrz i pomyśl co jesteś w stanie dorobić własnym sumptem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Wojtku powiedz czym malujesz aero, czy tradycyjnie pędzelek?? Do kokpitu mógłbyś dodać na tylne ścianki troszkę drutu bo są niestety ale biedne, zioną pustką. W tych materiałach podesłanych znajdziesz sporo zdjęć kokpitu danej wersji, podpatrz i pomyśl co jesteś w stanie dorobić własnym sumptem. "Wanna" kokpitu, ścianki, fotele i bazowy kolor paneli malowany był aero. Same panele malowałem przy użyciu pędzelka 00 i zaostrzonej wykałaczki. Zobaczę co dam jeszcze radę zrobić przy kokpicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 A no to elegansio jak aero. Podkład możesz dać jak najbardziej. Do malowania takich drobnic mam patent. Najpierw daję podkład z jasnego koloru, następnie poszczególne panele czarnym, czekam aż wyschnie i delikatnie wacik namaczam w spirytusie (denaturat, spirytus salicylowy) i delikatnie zmywam same wystające elementy, daje to bardzo dobre efekty, ot taki patent, może ktoś wykorzysta. A czarna Gunziak śmierdziuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Według mnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Pierwsze części pryśnięte podkładem, (złożone na "sucho") Teraz mam zamiar pomalować kadłub (to co widać na zdjęciu) pierwszym, najjaśniejszym kolorem maskowania. Gunze H310 Brown Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Hmm... a dlaczego chcesz malować kadłub właśnie teraz? (o ile model jest w stanie jak na zdjęciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Hmm... a dlaczego chcesz malować kadłub właśnie teraz? (o ile model jest w stanie jak na zdjęciu). Myślę że w niczym to nie przeszkodzi przy dalszej budowie. Pierwsza warstwa H310. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Przeszkodzi, a szlifowanko, szpachlowanko, ewentualne poprawki. Zazwyczaj maluje się tylko cześci nie dostępne po złożeniu, jak kokpit i wneki kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Przeszkodzi, a szlifowanko, szpachlowanko, ewentualne poprawki. Zazwyczaj maluje się tylko cześci nie dostępne po złożeniu, jak kokpit i wneki kół. Mam nadzieję że tragedii niema, ale na przyszłość będę o tym pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi