Paranoid Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Postanowiłem zbudować takiego oto cudaka, pływający bucik czy inny czort będzie chyba najtrafniejszym określeniem tego pojazdu. Śmieszny z wyglądu, ciekawy - to starczy. Zestaw to znany pewnie dużej części osób Dragon. Bardzo ładny i przyjemny. Popełniłem już jednego Ka-Mi, wersję lądową ( malowanie Saipan Czerwiec 1944 ), teraz jednak przyszła pora na wersję pływającą, która jest jeszcze bardziej urodziwa inaczej. Oznakowanie będzie niemal na 100% z Kuryli. Tutaj jednak mam problem z farbą. Bowiem jak wczesne Type 2 były w ciemnoszarym wdzianku, to tak te późniejsze były zielone. Problem z tym zielonym. Znalazłem w swoich zapasach XF-60 Dark Green IJN, czyli pasowało by, że to ten kolor. Jest on jednak bardzo ciemny. Przypuszczalnie roboty będą szły w taki sposób. 1. Pierwsza warstwa zwykły XF-60 2.Rozjaśnienia na modelu XF-60 + XF-57 3.Drugie rozjaśnienie na modelu XF-57. Dobry byłby taki sposób na malowanie? Druga rzecz, to sławny filtr, coś niecoś o tym czytałem. Czyli tak dajemy go przed washem, na matową albo satynową powierzchnię.Tyle w teorii. Tylko teraz jaki odcień? Wedle jakiej zasady dobieramy odcień filtru? Jaki tu się sprawdzi? Jasna zieleń, brąz czy może jakiś inny? Pora na zdjęcia: Jakby kogoś ciekawiło i chciał rzucić okiem to wstawiam też wcześniejszego cudaka: Tutaj już model sklejony i czekający na malunek ( dopiero gdzieś za dwa tygodnie będę mógł się za to zabrać, więc będę miał dużo czasu na zastanowienie się nad technikami i skombinowanie potrzebnych środków ) Dla zobrazowania wielkości tego pojazdu zdjęcie stadne z T-55 Niby inne lata, kategorie wagowe i klasy ale mimo wszystko to jaki ten Japończyk spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Ten pierwszy leży u mnie w pudle będzie - twój jest fajnie zrobiony. Będę podglądać malowanie drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Fajnie, ze można pooglądać Ka-Mi, bo na forach jak na lekarstwo można szukać tego, jakże ciekawego pojazdu. Filtr. Hmm... Nigdzie nie jest powiedziane, ze trzeba go stosować, a jego użycie zależy od tego co masz zamiar osiągnąć. Opiszę to na przykładzie Twojego Ka-Mi, tego zrobionego. Filtr daję bezpośrednio na farbę, bez lakieru. Jeżeli chcesz przyciemnić cały model, po modulacji, to można dać taki do Panzer Grey lub ciemniejszy. Powierzchnie poziome można rozjaśnić dając jakiś szary. Nigdzie nie jest powiedziane, że ma to być jeden filtr. Jaki zastosować na tym zielonym? Najpierw pomaluj, co by można zobaczyć jak dalej działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Mam pytanie bo się nie znam na japońcach, czy oby wizjery na ,,przedłużce,, wierzy/ szybki nie są wklejone na odwrót ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Ten pierwszy leży u mnie w pudle będzie - twój jest fajnie zrobiony. Będę podglądać malowanie drugiego. Dziękuję za opinię, cieszę się, że model komuś się podoba Jak byś się kiedyś za niego zabierał to powiem Ci, że nie ma przy nim nic ciężkiego, bezproblemowy, łatwy w budowie, cudaczny pojazd Taki super modelarski odstresowywacz. Fajnie, ze można pooglądać Ka-Mi, bo na forach jak na lekarstwo można szukać tego, jakże ciekawego pojazdu. Filtr. Hmm... Nigdzie nie jest powiedziane, ze trzeba go stosować, a jego użycie zależy od tego co masz zamiar osiągnąć. Opiszę to na przykładzie Twojego Ka-Mi, tego zrobionego. Filtr daję bezpośrednio na farbę, bez lakieru. Jeżeli chcesz przyciemnić cały model, po modulacji, to można dać taki do Panzer Grey lub ciemniejszy. Powierzchnie poziome można rozjaśnić dając jakiś szary. Nigdzie nie jest powiedziane, że ma to być jeden filtr. Jaki zastosować na tym zielonym? Najpierw pomaluj, co by można zobaczyć jak dalej działać. Też mnie to dziwi. Ten pojazd jest tak dziwny i zarazem uroczy, że powinien mieć większy "fanklub". Okej, to już kumam o co z tym filtrem dokładnie biega. Właściwie to chodzi mi o coś w stylu eksperymentu, nauki nowej techniki, aczkolwiek nie jestem pewien, czy będzie to niezbędnie potrzebne. Wszystko póki co wyjdzie w praniu. Mam pytanie bo się nie znam na japońcach, czy oby wizjery na ,,przedłużce,, wierzy/ szybki nie są wklejone na odwrót ?? Instrukcja pokazuje, że mają tak być wklejone wizjery, tak samo jest też w Japońskiej Broni Pancernej vol.3 ( tak, jak kleiłem też mi się to wydawało dziwne, że aż sprawdziłem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Model wstępnie pomalowany ( użyte kolory z palety Tamiyi XF-57 Buff, XF-70 Dark green 2 (IJN), XF-5 flat green i ich mieszanki ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Położyłem kalki ( bardzo przyjemne w kładzeniu ), poszedł lakier a model otrzymał jak widać wydech i gąski. Teraz to co tygryski lubieją najbardziej czyli szeroko pojęty weathering. Jakie kolory dajemy do biedronkowania zielonego? biel, żółć i zieleń, dobrze myślę czy może żółć zamieniamy z jakimś innym kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Czekaj no chwilę, a ty mu wash robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie, nie robiłem, mam zamiar go dopiero zrobić przed weatheringiem i innymi rzeczami. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 No nie wiem. Z reguły robi się po malowaniu i kalkach. Ale każdy ma swoje metody. Co do kolorów biedronki to myślę że każde są dobre. W końcu chodzi o zróżnicowanie koloru bazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Generalnie tak, no model został pomalowany, kalki się położyło to potem lakier i resztę rzeczy można zrobić, wash, weathering, podstawkę, figurkę. No wprawdzie muszę mu jeszcze trochę wzmocnić suchy pędzel bo zupełnie prawie zanikł pod lakierem. Zastanowił bym się nad kolorem biedronki, czy wszystkie będą pasowały. Kiedyś robiłem sobie Sturmiego z tamki i tam strasznie sobie pokiełbasiłem sprawę źle dobranym jednym z kolorów ( na szczęście zmywania nie było ) co wyglądało po prostu dziwnie i nienaturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 Do niedawna miałem ten model z Małego Modelarza, oczywiście z kartonu.... Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Dodałem troszkę różnych efektów, biedronka póki co zaaplikowana tylko na niektóre panele boczne, wydaje mi się, że jest trochę zbyt mocna, chociaż może to wina kontrastu z innymi panelami :/ Wieża omłotkowana, pod odpryskami zielonej farby mają być widoczne fragmenty szarego ( czołgi te miano przemalować, jak gdzieś w odchłaniach internetu znalazłem ) Szary to Vallejo Neutral Grey. Ciekawe czy przypadkiem farby pancerne na Ka-Mi japońskich marines to nie były standardowe kolory Arsenałów Marynarki? Koniec gadania: Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Boczne panele wydają się wyglądać ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Biedronka zaaplikowana na całym pojeździe, wczoraj gdy po jakimś czasie zobaczyłem efekt końcowy byłem lekko zdenerwowany ( powiedzmy, że lekko :/ ), dzisiaj gdy już to w miarę podeschło wygląda już chyba nieco lepiej ( moim zdaniem ). Oczywiście sam efekt będzie sechł dobrych parę dni więc przypuszczam, że za jakiś czas będzie dużo dużo subtelniejszy. Póki co jestem za ostrą poprawką kilku paneli bocznych i górnych oraz dwóch miejsc na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Mnie się podoba, jeszcze trochę ciemnych zacieków zrób na bokach, jakby spływających z górnej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Pora na kolejną aktualizację, coraz bliżej końca, więc i postępy będą coraz mniejsze. Zgodnie z sugestią dodałem kilka ciemniejszych rdzawych zacieków na bokach. Do modelu doszedł Miniartowy załogant. Przy wlewach paliwa ( chyba ) dodałem zabrudzenia od paliwa Fuel Stains od Ammo. Brudzenia podwozia nie będę chyba robił jakiegoś dużego - najprawdopodobniej poprzestanę na przykurzeniu układu jezdnego i wanny kadłuba różnymi odcieniami piaskowego i brązowego, plus jakieś niewielkie działanie pigmentami. Taki plan na przyszłość robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Przykurzyłem układ jezdny Tamiyowym Tanem, Deck Tanem i Deck Tanem zmieszanym z Red Brownem. Nato Blackiem dorobiono ślady spalin za wydechem. Na dobrą sprawę pozostało jeszcze dorobić antenę radiową i może zamocować rkm w gnieździe na czerpni powietrza ( z Ho-Ni Tamiyi ) Coś dodać do tego co dotychczas powstało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Osobiście podoba mi sie krawędź kadłuba okalająca zawieszenia. Jednak samo ono już mniej. Chodzi mi o nienaturalny sposób jego ubrudzenia. Dodatkowo można by delikatnie nadać temu kurzowi strukturę/fakturę baaaardzo delikatnego błotka. Chodzi mi o wygląd 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Znaczy się co konkretnie w zakurzeniu zawieszenia poprawić? Błotko, błotko, prawdę powiedziawszy nigdy mi ono dobrze nie wychodziło, ale coś w stylu przetarcia pigmentami chyba powinno być oki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Chodzi o to żebyś dodał ciut błota/zaschniętego błota, gliny o drobnej fakturze, czyli pigmenty się do tego nadadzą, byleby miało to fakturę, czyli tak jak Bazylms wspomniał było 3D, bo teraz trochę płasko to wygląda i nie naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Spróbuj sobie na boku (nie na modelu) coś takiego. Nabierz pigment na pędzel i posyp powierzchnię. Potem namocz pędzel w Fixer i delikatnie dotknij powierzchni - pozwól się pigmentom "napić". Pokaż jaki ci efekt wyszedł i się dalej pomyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 Przetestowałem to o czym mówicie na innym modelu ( w sumie to już StuG-a tak fajdoliłem ) w miejscach gdzie ślady będą minimalnie widoczne lub też wcale ( więc można testować ) Wykorzystałem dwa różne kolory pigmentów Dry Mud i Light European Earth, odcienie zbliżone do kurzu na Ka-Mi. Miałem lekki problem z uchwyceniem na zdjęciach trójwymiarowości tego o czym mówiliście ale mam nadzieję, że można coś zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Idziesz w dobrym kierunku, tylko postaraj się mieć pigment trochę bardziej rozszerzony. Teraz to prawie pod błoto podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 Dzięki za opinię.W sumie nie było by to złe, może sobie i czołgutek po czymś takim przejechał - ta jednorazówka w przeciwieństwie do większości tych pojazdów miała raczej dłuższy "żywot", bo chyba sobie nawet do Kubinki pojechała. Nigdy nie udało mi się zrobić realistycznego błotka, bo zawsze z czymś przedobrzałem, a jak wiadomo, co się chce ulepszyć za bardzo to się spie....i. . A coś takiego właśnie na boczne płyty przy układzie jezdnym by się nadawało jako imitacja zaschniętego starego błota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi