Stojkovic Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Czas na zmianę klimatu. Mundial się kończy, więc trzeba wytrzeźwieć i wziąć się do roboty. Ruszam z kolejnym projektem dotyczącym Shermana M4A2 z Tarawy. Link do modelu http://www.ipmsusa3.org/reviews/Kits/Armor/dragon_35_m4a2/dragon_35_m4a2.htm Nie zdecydowałem jeszcze o malowaniu. Model prosto z pudła. Gąsienice to DS-y więc nie będzie koszmaru ogniwkowego starcia. Zapraszam do zasiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Kiedyś robiłem ten model, ale nie skończyłem Pamiętam że trzeba było ciąć osłonę transmisji, żeby dała się dopasować do kadłuba Te "domki" kierowcy i radiooperatora (chgw kto tam siedział) wymagają dopancerzenia. Znalazłem tylko jedno foto: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Czas na zmianę klimatu. Dobry czas wybrałeś To tak http://www.tarawaontheweb.org/japtank.htm http://www.youtube.com/watch?v=5ZA9tITO7mc http://www.missing-lynx.com/gallery/usa/m4a2tarawasz_1.html http://www.militarymodelling.com/news/article/tarawa/3242 e "domki" kierowcy i radiooperatora (chgw kto tam siedział) wymagają dopancerzenia. Pewnie i tak, choć ja chyba bardziej zwróciłbym uwagę na dorobienie z tyłu mocowania na kanistry, jak to zrobił Zaloga (fotka nr 9 z ostatniego linka). Mocowanie do komina można darować i trenować malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Co by nie było, że temat umarł pierwsze zdjęcia z budowy. Generalnie na tym etapie nie ma co pokazywać, ale warto już zastanowić się nad zmianami w modelu. Dorobione zostaną następujące rzeczy: - dopancerzenie przedniej płyty - stelaż na kanistry z tyłu - deflektor spalin (czy jak to tam się zwie, a każdy wie o co chodzi) Co więcej skleiłem przednią osłonę transmisji bez cięcia jej i gięcia. Zabieg wymagał jedynie zaszpachlowania lekkich szparek po obu stronach. Teraz bardzo ważna kwestia. Zanotowałem, że w modelarskich sklepach występuje bardzo mocny deficyt poprawnych kalek ze słoniami. Czy posiada ktoś zbędne dwie sztuki tego zwierzaka na burty mojego M4A2? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Niewielkie postępy w temacie. Nie lubię robić relacji z tego etapu prac (tak wczesnego) ale z drugiej strony nie chcę by temat umarł, tymbardziej, że nadal poszukuję żółtych słoni do podmiany. Z tyłu wykonałem odpływy przy wlewach paliwa, kompletną płytę z wydechem, oraz wyrównałem przednie krawędzie kadłuba przygotowując je na metalowe błotniki. Kolejne etapy będę relacjonował na bieżąco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Dawaj relacje. Ciekawy temat warty uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 Powoli prace nad kadłubem prą ku końcowi. Na chwilę obecną pozostają już tylko blaszki i drobniejsze elementy. Gotowy już układ jezdny Częściowo pomalowane narzędzie Skompletowałem też kanistry na tylny stelaż który dorobię. W międzyczasie kombinuje w głowie wykonanie deflektora. Zdecydowałem, że wykonywał będę egzemplarz o nazwie COBRA. Powód pierwszy to mniej spotykany wybór niż COLORADO. Po drugie znana jest załoga tego czołgu. Kolejny argument, to w miarę znaczna rola w walkach na wyspie (cobra sprawna była przez 48 godzin z 72 godzin walk. Później dała nura w lej po bombie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 skleiłem przednią osłonę transmisji bez cięcia jej i gięcia. [/url] Niestety to widać Grubości przedniego pancerza na "domkach" jak widzę nie poprawiasz, lipa. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 Chodzi ci o te dwie szpary przy osłonie transmisji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 Koniec prac na dziś. W skrócie: - zamontowane i polutowane blaszane błotniki - doklejone listwy boczne do montażu chyba błotników - doklejone blaszane osłony reflektorów - uchwyty do podnoszenia czołgu - szekle przy osłonie - lina holownicza - deflektor z tyłu - pogrubione osłony przednich płyt przy włazach - zniwelowana szpara między osłoną i mocowaniem do kadłuba - pomalowane gąsienice podkładem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Musisz trochę nad zdjęciami teraz posiedzieć, bo troszkę słabo widać. A praca bardzo zacna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Jedna oslona lampy chyba jest odwrotnie przyklejona ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Racja. Prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Fajny warsztacik - dobre podejscie do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Witam, Zgodnie z sugestiami pracuję nad zdjęciami, jednak model dostał podkład i na białym tle nie byłoby co pokazywać, więc foty zaiste na warsztatowym tle. Osłony poprawione, tak jak tylny stelaż na kanistry i deflektor (kształt). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampir Lestat Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 W skrócie: - zamontowane i polutowane blaszane błotniki Pozdrawiam Stojkovic jakim spoiwem ( chodzi mi o grubość ) lutujesz blaszki? Jak próbowałem to robić lutownicą kolbową i spoiwem 1 mm to zalewałem wszystko w cholerę... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Ja lutuję lutownicą transformatorową z drutem 1mm. Myślę, że tu bardziej chodzi o przygotowanie. Najpierw rozgrzewam drut na desce aż zrobi się osobna kropelka a potem powoli przenboszę ją na miejsce lutowania. W ten sposób kontroluję ilość spoiny bez obaw o zalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Fotki cienkie jak barszcz, ale pracuję nad foto-warsztatem z prawdziwego zdarzenia... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Malowanie mi się bardzo podoba , jakimi farbami malowałeś . Sam akurat maluje model o podobnej kolorystyce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Bazowo miałem użyć AK Interactive, ale to taki syf, że wywaliłem w kosz po pierwszym zatkaniu się aerografu. Wybrałem Lifecolor Olive Drab i zmieszałem w proporcjach z farbami Vallejo (czarny i beżowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Po konsultacji z Michałem lekko wyretuszowałem modulację i poprawiłem kąty padania światła. Powinno być lepiej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Ciekawe jak wyjdzie po dalszych zabiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Myślę, że tylko lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Lepiej Panie, lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Model fajnie wychodzi. Ale widzę że Dragon w 1/35 popełnił tego samego babola co w 1/72, czyli pokrywy silnika z żaluzjami, są po prostu za głębokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi