hook Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Witam szanownych forumowiczów ;) Poniżej przedstawiam mój pierwszy warsztat z przebiegu prac nad TBF-1 Avenger. Model jest od Academy, bardzo ubogi w detale, kokpit to tylko fotel + drążek, część nawigatora to tylko fotel. Wieża górnego strzelca składa się z karabinu i fotela, brak jakichkolwiek odwzorowań w komorach podwozia. Dopasowanie modelu też nie jest rewelacyjne. Jest to mój powrót do modelarstwa, ostatni model wykonałem kilkanaście lat temu jako nastolatek. Przy tym modelu skupię się na jego prawidłowym sklejeniu, przygotowaniu do malowania i samym malowaniu Waloryzację, dorabianie części wykonam jedynie dla poznania różnych technik, materiałów itp. W tym warsztacie liczę przede wszystkim na waszą krytykę i ocenę mojej pracy. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, robiłem je telefonem. Do tej pory wykonałem tablice przyrządów, przerobiłem fotele, wieżę strzelca. po lewej wygląd fotela przed modyfikacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hook Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Mała aktualizacja pracy. poniżej foto przed i po mojej zabawie z komorą podwozia. skleiłem również skrzydła i połączyłem z kadłubem, łączenia wymagały trochę szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hook Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Kolejny update i tym razem mam pytanie. Po zaszpachlowaniu łączeń skrzydeł z kadłubem, pomalowałem model primerem (surfacer 1200 + leveling thinner 50:50) Na skrzydłach pojawił ziarnisty matowy nalot? Jak powstał, gdzie popełniłem błąd? Czy to może dlatego, że za szybko próbowałem psiknąć kolejna warstwę? Widać też mój błąd przy wykonaniu linii podziału ale już zostało to poprawione ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Lipca 2014 Share Napisano 14 Lipca 2014 Zmniejsz ciśnienie z trzystu barów na jakieś 0,7 -0,5 bara . Daj więcej rozcieńczalnika . Nie będzie nalotu i nie będzie zagrożenia , że zdmuchniesz sobie model i rozbijesz o ścianę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Rozcieńczalnika dużo więcej niż surfacera czy farby. 5:1 co najmniej, nawet i większa proporcja. I ciśnienie tak, jak bożo napisał powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Warto wytrasowane igłą linie podziału przejechac papierem ściernym, a potem zastruganą wykałaczką wydłubać ze środka wiórki plastikowe. Wtedy nie będzie z obu stron takich zadziorów (widać np. na kadłubie przy skrzydle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Na skrzydłach pojawił ziarnisty matowy nalot? Jak powstał, gdzie popełniłem błąd? To jest efekt częściowego zasychania substancji w powietrzu, jeszcze przed dotarciem na element. Rozwiązanie podali już przedmówcy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hook Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Panowie po dłuższej przerwie w końcu uporałem się z modelem, poniżej kilka fotek. Z góry dzięki za uwagi, bo na pewno trochę ich będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi