Skocz do zawartości

Fokker DVII Smer 1/48 + własna inwencja twórcza

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedługo okrągła 100 rocznica wybuchu Wielkiej Wojny i z tej okazji, zmotywowany i zachęcony do pracy przez mą przyjaciółkę :P, postanowiłem zlepić jakiegoś szmatopłata z tamtych lat. Wybór padł na Fokkera DVII, którego kiedyś zakupiłem za dyszkę, następnie, już po przysłowiowym wytrzeźwieniu, porzuciłem w czuleściach magazynu. Dwa dni temu odgrzebałem go i stwierdziłem że brakuje: zastrzałów, kalek, kokpitu płata łączącego koła itd itd... Przeglądając części wysunął się wniosek: chińska zabawka, z najniższej półki jest lepiej wykonana niż ten "model"... Ale słowo się rzekło, rękawicę podjąłem i drogi powrotnej już nie ma...

Ma luba wybrała już malowanie dla tego modelu:

nVvMzCg.png

I zdjęcie oryginału:

veSjdJE.png

Co z tego zamierzam zrobić?

5YToduV.jpg

Myślę, że uda mi się zrobić w miarę przyzwoitą replikę. Czas operacyjny: do Przystanku Woodstock mam nadzieję się wyrobić

Prace rozpocząłem od wycięcia Dremlem lotek, steru kierunku i wysokości:

DDt9ZiX.jpg

Następnie zauważyłem że skrzydła maja nieprawidłowy profil ( z dołu jest "deska" ) więc maksymalnie pocieniłem skrzydło, wkleiłem wręgi i obecnie uzupełniam braki warstwami szpachli (nie szlifowana jeszcze).

dHs1Eo9.jpg

Prawidłowy profil skrzydeł:

YzGfmNY.jpg

Wersja producenta:

U8rsHOc.jpg

W czasie gdy szpachla schła obejrzałem figurkę pilota... okazało się że na lewej ręce ma olbrzymią narośl, podobnie z nogami. Gogle pilota również pozostawiały wiele do życzenia, więc je pomniejszyłem. Kolejną operacją było wyciągnięcie butów z nóg. W chwili obecnej lotnik prezentuje się następująco. Czeka go jeszcze usunięcie przesunięć form, zaszpachlowanie dziury na klatce i malowanie.

toxVXTO.jpg

Gdy już wykończyłem lotnika zabrałem się za kadłub. Rozpocząłem od wywalenia wszystkich "detali" z nosa. Niestety ten plastik jest tak twardy że skalpel się go nie chwyta.... Z pomocą znów przychodzi dremel i masa pilników. W kilku miejscach za mocno wjechałem w strukturę kadłuba i obecnie schnie z nałożoną warstewką szpachli.

oEKYcI4.jpg

ZvwyrZm.jpg

gkTGck5.jpg

Co mogę powiedzieć o "detalach" tego modelu?

Koła i chłodnica idą do poprawy

0PwKBP1.jpg

To coś jak się domyślam z założenia miało imitować KMy...

BW9fYfl.jpg

Ps.Już leżą w koszu

Zastrzały, pewnie i tak je wymienię

Hi1OlW3.jpg

Silnik w zestawie prezentuje się tak:

QSc1w2L.jpg

h9guzg7.jpg

yCGWhWX.jpg

A ma wyglądać tak ( na dole strony są zdjęcia)

http://www.wwi-models.org/Images/Lawson/FokDVII/index.html

W budowie replik pomocna mi jest strona:

http://www.wingnutwings.com/ww/productdetail?productid=3079&cat=1

To chyba tyle. Wieczorem kolejny raport z budowy

Chwała Ci za podjęcie się sklejenia takiego modelu. Małe sprostowanie co do skali. Nie jest to 1:48 ale 1:50 i też nie zawsze do końca trzeba wierzyć wypraskom Artiplastu ,bo tej firmy z lat 50-tych to dzieło.

Bardzo ambitnie się do tego zabierasz i będę Ci wiernym kibicem.

Problemem właśnie jest kasa. A że posiadałem takiego na magazynie, to postanowiłem się z nim zmierzyć.

Cóż mogę powiedzieć... zestaw, który wybrałeś jak wspomniano wcześniej jest bardzo wiekowy i wtedy standardy były zupełnie inne. Do tego modelu pakowanego przez Smera mam wielki sentyment ponieważ był moim prezentem urodzinowym w 3 klasie podstawówki ze dwie dekady temu. Modele pakowane przez Smera (ex Aurrora i Artiplast) można przy "odrobinie" pracy zamienić w fajny model. Chociaż przy nakładzie pracy, który wymagają z powodzeniem można zbudować lepszy model od podstaw ;)

Silnik wyrzuciłbym na śmieci - nie wiem nawet czy ma to być Mercedes DIII czy BMW IIIa ale nie przypomina żadnego. Pilot to samo - humanoid jakiś. Karabiny - Spandau - masakra. Śmigło do wystrugania od nowa. Wnętrze kabiny - od podstaw.

Mimo wszystko kibicuję, choć również polecam raczej zakup D.VII Rodena lub Eduarda.

Trzymam kciuki!

polecam raczej zakup D.VII Rodena

Jest lepszy niż Eduard.

Wybór zestawu wyjściowego nie determinuje efektu końcowego, ale...to jest kwestia czasu, doświadczenia i czasem determinacji, żeby ze starego zestawu wyciągnąć jakość porównywalną ze współczesnymi modelami. Zwykle któregoś z tych trzech warunków brakuje:)

Tym bardziej dopinguję:)

Również wybrałem model Rodena.

Jeszcze wracając do Smerowych wypustów chciałem pokazać model, który zachęcił mnie do powrotu do modelarstwa (link do innego forum mam nadzieję, że jest to zgodne z regulaminem):

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=15793

Jest tam również link do warsztatu - z produktu wyjściowego zostały ze 3 części reszta to scratch.

Pozwolę sobie również pokazać ten sam samolot w moim wykonaniu - model - jego wykonanie raczej słabe ale na usprawiedliwienie mam to, że był to mój pierwszy po latach model i pierwsza taka przeróbka. W moim modelu skrzydła silnik, śmigło zostały zestawowe.Kadłub oprócz nosa robiony od podstaw. Podobnie jak wnętrze kabiny. Szału nie ma ale byłem z niego strasznie dumny;):

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=19854

• 4 weeks later...

Niestety nie udało się skończyć go przed Woodstockiem . No nic jedziemy dalej. Powstają zastrzały, kokpit(wieczorem powinien być skończony) pomalowany głównym - teraz muszę dodać kilka manometrów, rozrusznik Vieta i pilota . Skrzydła otrzymały właściwy profil. Pomalowane zostały podkładem. Wyszły ryski po szlifowaniu. Ogon wymaga jeszcze pracy ( kilka drobnych elementów, szlifowanie i szpachlowanie szparek/rysek).

CfBsl3O.jpg

Jedna lotka otrzymała prawidłowy profil z dołu, dla porównania "deskowata" II:

MJS5oU7.jpg

Zastrzał główny - troszkę go jeszcze muszę podpieścić:

KfjHwYq.jpg

WgZD2OK.jpg

Elementy składowe (75%) kokpitu w farbie

0d2XxOa.jpg

Ogon - widoczne rysy po papierze ściernym:

DdNbtvM.jpg

TXY0Mer.jpg

dwNDKBL.jpg

Prawidłowe profile skrzydeł:

nzsYJrl.jpg

34YqOGd.jpg

To chyba tyle na dziś. CDN...

Hmmm jeżeli chodzi o te profile skrzydeł, to jakiej dokumentacji używasz?

Podłoga do wymiany - wygląda raczej kiepsko.

Zastrzały są i tak zdecydowanie za grube.

Ten panel za fotelem pilota był z płótna nie z jakiegoś pikowanego materiału.

Fotel jest chyba trochę za niski.

Tak, czy inaczej ciekawy warsztat!

Wzoruję się na zdjęcia. Podłogi raczej nie wymienię, gdyż i tak jej nie widać bo pilot zasłania większość. Podobnie jest z fotelem... Jeśli zastrzały są za grube to je jeszcze pocienię. Kolejna porcja zdjęć wieczorem/późną nocą.

• 2 weeks later...

Początek walki z silnikiem:

Kadłubek:

wvvLk2p.jpg

• 4 weeks later...

Kadłubek wylądował w koszu. Próba jego zrobienia z masy modelarskiej spełzłą na niczym... Do gry wchodzą kawałki plastiku:

z5gpNp0.jpg

Dziś postaram się nadać im kształt bryły silnika. Jeśli się uda jedziemy dalej ze szczegółami.

Potrzebuję również dobrego zdjęcia lotki tej maszyny. Chodzi mi o: krawędź natarcia, powierzchnię górną i dolną ( czy były "fale" jak na skrzydle).

• 4 months later...

Silnik powoli nabiera kształtu? Wiem że nie jest on idealny, ale taki już pozostanie. Teraz przymierzam się do zrobienia tłoków.

ReHhu1O.jpg

rFvYoWU.jpg

• 2 weeks later...

Ogon prawie skończony. Pozostało dorobić drobne detale i delikatne wklęsłe linie na łączeniach pow. sterowych.

h1swkVZ.jpg

mstGuJh.jpg

LJXsn9c.jpg