Hamman Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 Kolejnym modelem który trafi na warsztat będzie F/A-18F Super Hornet. Będzie to mój pierwszym samolot który będę sklejał. Malowanie takie jak na pudełku, zastanawiam się jeszcze na dokupieniem jakiś blach od Edzia Więc proszę osoby które mogą w jakikolwiek pomóc mi przy sklejeniu tego o odpowiednie komentarze Tutaj kilka elementów które zostały już wstępnie oszlifowane: i zapomniałem na wstępie dodać że model został kupiony na allegro a większość części wygląda tak : I czy to http://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87131-Panel-Accent-Color-Black/12707 nada się do zaznaczenia linii podziału czy polecacie coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 Do szarych samolotów całkiem niezły jest ten zestaw: http://www.mojehobby.pl/products/US-NAVY-GREY-JETS-SET.html Albo po prostu farba olejna. Ten specyfik Tamki jest za mocny do takiego jasnego malowania, moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 21 Lipca 2014 Autor Share Napisano 21 Lipca 2014 a oprócz tego zestawu coś jeszcze polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Trochę oszlifowałem elementu F-18 bo osoba od której kupiłem ten model skleiła niektóre części razem z elementami które trzymają całość gdy części są jeszcze w ramkach. Nie wiem jak można tak sklejać A tu poskładałem części do siebie i całkiem dobrze do siebie pasują: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Czy wnęki podwozia przedniego i tylnego mają być na pewno pomalowane farba białą satynową? I jak pomalować w nich przewody i to co tam sie jeszcze mieści ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Ja raczej używam farbę błyszczącą, szczególnie że to dobre pod washa. Tu masz przykładowe zdjęcie. Generalnie we współczesnych myśliwcach USAF maluje się te wnęki na biało, żeby widać było każdy, najdrobniejszy wyciek "płynów ustrojowych". Jak jednak widać, część instalacji może mieć inny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Ale z tymi wlotami to coś nie tak wyszło! Tam brakuje kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Ale z tymi wlotami to coś nie tak wyszło!Tam brakuje kanałów. tym się nie przejmuj, one są z kilku części więc nie wkładałem ich gdy sprawdzałem jak pasują części do siebie, ale spokojnie one są i będą na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Ja raczej używam farbę błyszczącą, szczególnie że to dobre pod washa.Tu masz przykładowe zdjęcie. Generalnie we współczesnych myśliwcach USAF maluje się te wnęki na biało, żeby widać było każdy, najdrobniejszy wyciek "płynów ustrojowych". Jak jednak widać, część instalacji może mieć inny kolor dzięki za podpowiedź, odpadnie mi kombinowanie z tymi elementami w środku, ew. kilka maznę na jakiś inny kolor niż biały dla lepszego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Generalnie ja robię tak (możesz skopiować moją metodę, efekty masz w moim warsztacie Tomcata): - kładę wszelkie instalacje w komorach podwozia/na goleniach jakie chcę odtworzyć, czyli z reguły głównie okablowanie, ale nie tylko - maluję podkładem, najchętniej czarnym - potem kładę bazowy kolor bieli, czyli u mnie najczęściej C316, dzięki czarnemu podkładowi da się uzyskać fajne cieniowanie w zakamarkach komór - biorę pędzelek i delikatnie maluję wszystkie kable/wyposażenie, które nie powinno być białe. Efekty powinny wyjść bardzo ładne. Przykładowo, gdybym robił ten model, to wzorując się na tym zdjęciu powyżej, zrobiłbym te widoczne na nim przewody na goleni w kolorze srebrnym, podobnie przewody na bocznej ścianki komory. Reszta raczej na biało, chyba że na innych zdjęciach widać byłoby jeszcze jakieś inne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Dzięki za rady. Jakoś sobie pędzlem poradzę bo aero nie mam. Obejrzałem również twój warsztat F-14 i trochę mnie zatkało co wyczyniasz przy skali 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Postanowiłem dorobić kilka przewodów z przewodu internetowego, jest dość cienki i bardzo elastyczny bo to miedź więc dobrze się daje go dopasować. Jutro postaram się wrzucić fotki z efektem prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Mała aktualizacja: a to są dorabiane przewody i hydraulika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Fajnie jest dodać do przewodów, zrobione np. z kawałeczka taśmy maskującej, obejmy mocujące. Wygląda to wtedy realistyczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Fajnie jest dodać do przewodów, zrobione np. z kawałeczka taśmy maskującej, obejmy mocujące.Wygląda to wtedy realistyczniej. Coś takiego mam zamiar zrobić, bo właśnie u ciebie to widziałem w takiej formie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Ja z reguły używam cienkich profili aluminiowych, niektórzy jak widziałem używają osłonki z cienkich przewodów, ale najprościej jest chyba użyć taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 pokombinuję i zobaczę co lepiej mi wyjdzie, lecz z taśmą będzie chyba prościej i szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Jest w sumie jeszcze prostszy i w zasadzie też efektowny sposób, który zastosowałem w moim Tomcacie; te obejmy można po prostu namalować. Praktycznie z pewnej odległości nie widać, że to tylko farba, a nie coś faktycznie owiniętego wokół przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 O tym tez myślałem ale ten sposób zostawię na sam koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Mam jedno małe pytanie: czy ten model trzeba czymś dociążyć z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Ja zawsze dla bezpieczeństwa dociążam, żeby nie było przykrej niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Że tak spytam na co przyklejacie te druciki będące imitacją przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 ja normalnie klejem który potem maskuje farba aby nie było widać że się coś tam świeci, a jak inni to robią nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Coś mi się obiło o uszy że ludzie to kleją na bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 To się klei klejem CA, bo klej do plastiku nie za bardzo łapie druciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi