Skocz do zawartości

F/A-18F Super Hornet 1:48 Revell

Hamman

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejnym modelem który trafi na warsztat będzie F/A-18F Super Hornet. Będzie to mój pierwszym samolot który będę sklejał. Malowanie takie jak na pudełku, zastanawiam się jeszcze na dokupieniem jakiś blach od Edzia

AA.jpg

Więc proszę osoby które mogą w jakikolwiek pomóc mi przy sklejeniu tego o odpowiednie komentarze

Tutaj kilka elementów które zostały już wstępnie oszlifowane:

04.jpg

02.jpg

03.jpg

i zapomniałem na wstępie dodać że model został kupiony na allegro a większość części wygląda tak :

01.jpg

I czy to http://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87131-Panel-Accent-Color-Black/12707 nada się do zaznaczenia linii podziału czy polecacie coś innego

• Odpowiedzi 160
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Trochę oszlifowałem elementu F-18 bo osoba od której kupiłem ten model skleiła niektóre części razem z elementami które trzymają całość gdy części są jeszcze w ramkach. Nie wiem jak można tak sklejać

A tu poskładałem części do siebie i całkiem dobrze do siebie pasują:

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

Czy wnęki podwozia przedniego i tylnego mają być na pewno pomalowane farba białą satynową? I jak pomalować w nich przewody i to co tam sie jeszcze mieści ?

Ja raczej używam farbę błyszczącą, szczególnie że to dobre pod washa.

Tu masz przykładowe zdjęcie.

Generalnie we współczesnych myśliwcach USAF maluje się te wnęki na biało, żeby widać było każdy, najdrobniejszy wyciek "płynów ustrojowych".

Jak jednak widać, część instalacji może mieć inny kolor.

fa-18f-2_26_of_38.jpg

Ale z tymi wlotami to coś nie tak wyszło!

Tam brakuje kanałów.

tym się nie przejmuj, one są z kilku części więc nie wkładałem ich gdy sprawdzałem jak pasują części do siebie, ale spokojnie one są i będą na swoim miejscu

Ja raczej używam farbę błyszczącą, szczególnie że to dobre pod washa.

Tu masz przykładowe zdjęcie.

Generalnie we współczesnych myśliwcach USAF maluje się te wnęki na biało, żeby widać było każdy, najdrobniejszy wyciek "płynów ustrojowych".

Jak jednak widać, część instalacji może mieć inny kolor

dzięki za podpowiedź, odpadnie mi kombinowanie z tymi elementami w środku, ew. kilka maznę na jakiś inny kolor niż biały dla lepszego efektu

Generalnie ja robię tak (możesz skopiować moją metodę, efekty masz w moim warsztacie Tomcata):

- kładę wszelkie instalacje w komorach podwozia/na goleniach jakie chcę odtworzyć, czyli z reguły głównie okablowanie, ale nie tylko

- maluję podkładem, najchętniej czarnym

- potem kładę bazowy kolor bieli, czyli u mnie najczęściej C316, dzięki czarnemu podkładowi da się uzyskać fajne cieniowanie w zakamarkach komór

- biorę pędzelek i delikatnie maluję wszystkie kable/wyposażenie, które nie powinno być białe.

Efekty powinny wyjść bardzo ładne.

Przykładowo, gdybym robił ten model, to wzorując się na tym zdjęciu powyżej, zrobiłbym te widoczne na nim przewody na goleni w kolorze srebrnym, podobnie przewody na bocznej ścianki komory.

Reszta raczej na biało, chyba że na innych zdjęciach widać byłoby jeszcze jakieś inne kolory.

Dzięki za rady. Jakoś sobie pędzlem poradzę bo aero nie mam.

Obejrzałem również twój warsztat F-14 i trochę mnie zatkało co wyczyniasz przy skali 1/72

Postanowiłem dorobić kilka przewodów z przewodu internetowego, jest dość cienki i bardzo elastyczny bo to miedź więc dobrze się daje go dopasować. Jutro postaram się wrzucić fotki z efektem prac.

Fajnie jest dodać do przewodów, zrobione np. z kawałeczka taśmy maskującej, obejmy mocujące.

Wygląda to wtedy realistyczniej.

Coś takiego mam zamiar zrobić, bo właśnie u ciebie to widziałem w takiej formie wykonane.

Jest w sumie jeszcze prostszy i w zasadzie też efektowny sposób, który zastosowałem w moim Tomcacie; te obejmy można po prostu namalować.

Praktycznie z pewnej odległości nie widać, że to tylko farba, a nie coś faktycznie owiniętego wokół przewodu.