ganjavir Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Pomijając kwestie odcieni... Małą rada na przyszłość: najpierw maluj jaśniejszym- w tym przypadku górę kadłuba. Później będziesz miał łatwiej a w tej syuacji jaką masz musisz grubo farby kłaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manito9 Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 a gdzie blachy ??? czemu katujesz taki ladniutki okrecik tymi zalanymi plastykiem elementami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 Blach nie ma bo nie stać mnie na kupno, miałbym przekichane gdyby rodzice się dowiedzieli o zakupie ich oraz nie czuję się jeszcze na siłach by iść w blachy mimo iż już kilka osób nalegało bym szedł w blaszki. Teraz męczę się nad Prince of Wales 1/700 z blaszkami Edka i albo to nie moja skala albo po prostu blachy to nie moja specjalność bo wiele elementów zostawiam plastikowych w Księciu Walii. Ale obiecuję, że po obronie inżynierskiej lub w okolicach wakacji zacznę coś dłubać w blaszkach w skali 1/350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manito9 Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 rozumiem, jak zaczynasz z blaszkami dlubac to nie rob w 1:700, za male i mozesz sie zniechecic. 350 co najmniej i najlepiej cos prostszego np. jakas motorowe fajna zebys sie wkrecil w wyginanie. Ja tez nie jestem jakis pro. ale z blaszkami jest niesamowita roznica, mam na warsztacie HMS Warspita od paru miesiecy i wyginam te blaszki wyginam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 ...Teraz męczę się nad Prince of Wales 1/700 z blaszkami Edka i albo to nie moja skala albo po prostu blachy to nie moja specjalność bo wiele elementów zostawiam plastikowych w Księciu Walii.... 1:700 to już specyficzna skala. Tam bez blaszek jest nudnawo trochę. A olinowanie to już jest magia na całego... Choć przyznam najbardziej mnie pociąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 Jak narazie do blaszek zniechęca mnie tylko i wyłącznie ich cena ;) Motorówki jakoś mnie nie kręcą, wolę wypłynąć na głęboką wodę i najwyżej dłużej męczyć się z modelem. Sami zresztą zauważyliście, że przeważnie okręty min 50cm ;) W 700-tce akurat jest dosyć mało blaszek ale to pierwszy i prawdopodobnie ostatni model w tej stali ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 Udało się zdobyć aerograf i na pierwszy ogień poszedł Musashi z częścią nadwodną oraz nadbudówki. Z efektu końcowego jestem zadowolony w 95% ponieważ jak zobaczycie na zdjęciach za późno zorientowałem się, że opary szarości kierują się na część podwodną. z drugiej strony jest idealnie czysto ale zamaskuję owe niedociągnięcia ;) Przepraszam za jakość zdjęć oraz w pierwszym zdjęciu może trochę "niesmaczny" widok ale nie miałem innego kartonu do osłony niż po pizzy. Co do zdjęć z lepszą jakością to będą niebawem gdy pomaluję pokład deskowany i spróbuję dodać trochę wasch'a własnej produkcji :P A galeria (bo niedługo trzeba coś o tym myśleć) będzie zrobiona przez profesjonalnego fotografa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manito9 Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Aero to jedyny sluszny wybor/srodek do pieknego kadluba, sledze Twoja stocznie i kibicuje, sam koncze HMS Warspit-a i nie moge sie doczekac az zaczne US BB-63 Missouri (ostatnio sie zorientowalem ze kadlub ma prawie metr ((94.5cm)) dlugosci!) ))) - tez lubie duze okrety, ale motorowki do Warspita rzezbilem prawie 2 miesiace Pozdro i powtarzam mantre modelarzy - Cierpliwosci zycze ! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Drozdek, jedna kwestia, pokład bliźniaków był pokryty drewnem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manito9 Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 prawda i tylko prawda Forest . Kurde nie wiem czy sam nie zaloze nowego warsztatu bo wlasnie zabieram sie za Missouri od Tamki i jeszcze nie widzialem tu ani warsztatu ani galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Wiem że był pokryty drewnem, mam już gotową farbę tylko pokład nie jest jeszcze pomalowany z braku czasu, więc spokojnie, będą deski i może odrobina wash'a ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Hmm, z tego co pamiętam, to pokład w tym modelu ma wypukłe linie podziału.... A może byś je zeszlifował i zrobił od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Nie rozumiem co masz na myśli, o jaką część modelu mówisz, wytłumaczyłbyś jakoś precyzyjniej dla żółtodzioba? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Mam na myśli, że proponuję Ci wykonanie deskowania pokładu z... deseczek Musashi to stary model, miałem kiedyś jego chiński przepak, deskowanie pokładu zaznaczono wzdłużnymi, wypukłymi liniami, tak kiedyś Tamiya miała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Nie wiem czy mam dość wiedzy i sprawności w palcach by owe deskowanie wykonać, bo doświadczenia niestety ni ma, a gotowego deskowania nie kupie z braku funduszy niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Cześć, tak się składa że miałem przyjemność sklejania tego kolosa, niestety nigdy go nie skończyłem uległ zniszczeniu podczas wykańczania mieszkania. Jeśli jesteś zainteresowany mam lufy aluminiowe i jakieś tam inne drobiazgi. mogę podesłać foty na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Witam ponownie, po kilku dniach negocjacji, oczekiwania oraz życzliwości kolegi r.kalkowski (dzięki wielkie ) dotarła dzisiaj do mnie paczka z dodatkami do Musashi (Yamato). Otwierając karton czułem, że święta coraz bliżej Poniżej zdjęcia z zawartością kartonu. Otwieram powyższą instrukcję i szok pełno blaszek: przewracam kilka kartek i znajduję kolejne: No to tyle. Wiele blaszek jest z "resztkami" ale mi to wystarczy, użyję to co mam. Trochę zmian, przeróbek itp mnie czeka ale nie obiecuję, że to nastąpi w najbliższym czasie niestety, lecz małymi kroczkami będę iść do przodu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 ŚWIĘTA ŚWIĘTA to Mikołaj wcześniej zaczął Sam możesz teraz zobaczyć jaka czasem jest różnica zastępując części plastikowe na fototrawione lub toczone /dźwig,lufy/ Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 super sprawa z blaszkami.odrazu model sie odmieni.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Powoli, bardzo małymi kroczkami się odmienia z tymi blaszkami Co by tu więcej pisać, nic niestety bo dodałem kilka blaszek zaledwie Wspomnę tylko, że jedną z katapult przypadkowo wygiąłem w drugą stronę i chcąc naprawić odłamały mi się wszystkie części więc jest klejona tak jakby od zera. z drugiej strony tak samo "siatki" przymocowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Wczorajszym późnym wieczorem do Musashi został dołączony dźwig oraz mały fragment relingów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 I git, pomalutku do przodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Drozdek, na milosc boska, zrezygnuj z monet i innych "odnosnikow wielkosci" kolo elementow. Nie musza byc na kazdej fotografi. Nie widzisz, ze psuje to efekt modelu? My wiemy, jak male sa te czesci. A `propos: fajnie Ci idzie. Gratuluje postepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mingus Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Śledzę Twoje wątki. Wnoszę, że jesteś na początku modelarskiej drogi szkutniczej. Przyznam szczerze, że jestem pod olbrzymim wrażeniem postępów jakie poczyniłeś. Muszę to napisać bo, jest to sposób na leczenie moich kompleksów, których przez Ciebie się nabawiłem. Modelarstwem param się już kilka lat (pancerka 1/35), wkrótce jednak poszerzam zakres modelarskich zainteresowań: Hood 1/350 czeka na półce Podglądając Twoje warsztaty z coraz większą trwogą spoglądam na to olbrzymie pudło Trumpetera. Gratuluje i zazdroszczę postępu i nabytych umiejętności. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 No no sie zacznie teraz... powodzenia w dalszym dłubaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi