karambolis8 Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 Żywica F-19 i silikon Blue Star. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 Wrzucam opis jak odlewam elementy na prośbę forumowicza Żywica F19 czy F38 których używam jest rzadka, trochę jak olej. F38 ciut bardziej gęsta i gorzej odwzorowuje cienkie elementy, po zaschnięciu bardziej elastyczna. F19 lepiej oddaje delikatne kształty, ale po zaschnięciu jest bardziej krucha i twardsza. Przygotowuję element do odlewu. O ile nie jest to element z żywicy, który chcę skopiować, to trzeba dorobić mu kostkę wlewową. Tak jak pylon poniżej. Trzeba się zastanowić jakie ułożenie da najłatwiejsze spenetrowanie formy przy zalewaniu, jak będzie najłatwiej wyciągnąć matkę i gotowe odlewy z formy. Przyklejam bluetackiem matkę do kawałka polistyrenu i wycinam 4 ścianki z polistyrenu 0.25 lub 0.5. Sklejam CA żeby było szybciej. Tak powstała forma. Przygotowuję silikon. Mieszam go wg proporcji z opakowania z utwardzaczem delikatnie, żeby nie powstało za dużo bąbli powietrza, ale porządnie, żeby się cały połączył, bo nie zaschnie. Trzeba dobrze odmieszać od dna pojemnika. Używam kubeczków jednorazowych do napojów. Zalewam formę silikonem. Najpierw wstępnie pędzelkiem obmalowuję matkę silikonem, wciskam silikon we wszystkie zakamarki. Potem on spłynie, zostanie cieniutka warstwa, chodzi o to, żeby bąbelki powietrza nie przyczepiły się do matki podczas zalewania. Kładę jakiś pojemnik na podłogę, do niego wkładam formę. Zalewam formę z dużej wysokości, co najmniej z biurka, bardzo cieniutką niteczką silikonu - to go trochę odpowietrza. Celuję w rogi formy, nigdy w matkę, przez co silikon nie łapie bąbli powietrza, tylko sam się rozlewa po całej formie. Po zaschnięciu odrywam plastikowe ścianki formy i wyciągam matkę. Czasem trzeba troszeczkę porozcinać wewnątrz silikon, ale staram się tego nie robić. Do zalewania żywicą używam pęsety, która rozszerza się przy ściskaniu rączki. Rozciągam nią formę przy zalewaniu. Przyda się też patyczek od szaszłyków do odpowietrzania. Do mieszania używam ściętych kubeczków do napojów. Całe są za wysokie. Mają taką zaletę, że żywica się do nich nie klei i po wyschnięciu można je ławo oczyścić do ponownego wykorzystania. Składniki żywicy odlewam takimi pipetkami z tworzywa sztucznego. Do kupienia na allegro za grosze. Po zalaniu formy żywicą penetruję najgłębsze miejsca szaszłykiem, to uwalnia pęcherzyki powietrza. Czasem pomaga też ściskanie boków formy. Narzędzie po silikonie czy żywicy myję nitro. Trzeba się jednak pospieszyć, bo jak zaschnie to na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Kurczaki, fajnie to opisałeś i wydaje się to dość łatwe do zrobienia. Chciałbym kiedyś spróbować, bo niejedną rzecz warto by skopiować czasami. Napisz jeśli możesz coś więcej o silikonie jak i o żywicy. Tę ostatnią znalazłem np. na Allegro, ale w takich wielkich baniakach po ok. 300 zł - nie można kupić tego w mniejszych ilościach? No i jaki ten silikon należy kupić? Kolejne pytanie: jak bardzo silikon trzyma się matki - czy próbując wyciągnąć ją z formy, bez nacinania, nie jest aby łatwo zniszczyć to wszystko? Jak to w praktyce wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Marca 2015 Autor Share Napisano 12 Marca 2015 No jak w praktyce to wygląda, to ciężko opisać. Silikon do matki się nie przykleja, Blue Star biały po wyschnięciu jest dosyć miękki i rozciągliwy, dużo problemu nie sprawia. Jego przyczepność porównałbym do ciągnięcia miękką gumą po szybie - trochę łapie i nie da się gładko ciągnąć, ale nie przykleja się. Żywica z allegro, ale ja kupuję po 250g i silikon też w takich opakowaniach. Nie zawsze na allegro jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Ma ktoś pomysł jak odwzorować te otwory wentylacyjne? Tamka i Hasegawa ten detal pomijają. Próbowałem skrobać w polistyrenie, ale nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2015 Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Może wytnij szablon i namaluj te otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2015 No to jest jakiś pomysł, ale dopiero jak inne zawiodą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Kwietnia 2015 Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Możesz spojrzeć jak zrobiłem takie otworki na skrzydle w Su-20, może pomysł Ci podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam. Parę fotek z malowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Spróbowałem pomysłu arka Wystający panel zrobię z polistyrenu 0.13, potem szczebelki z 0.13 albo 0.25 i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Największy problem w tej metodzie to równe odległości pomiędzy szczebelkami. Jeśli to wyjdzie idealnie, to będzie to świetnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Mam zamiar dociąć paski polistyrenu tak, żeby w otwór wchodziły w miarę ciasno. Powkładam, poustawiam żeby było równo i zapuszczę cienkim tamki. Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Wytnij sobie jakiś ogranicznik o odpowiedniej szerokości i wklejaj te żeberka oddzielając je nim od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 Zajawka przed galerią pierwszego z obu modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Nie będę powtarzał, bo pisałem Ci na PW. Rewełka po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Ja ten wziernik zrobiłem wykorzystując blaszkę miedzianą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Bardzo fajny Jastrząb, zauważyłem jednak też co następuje: 1.Nie ma czujników kąta natarcia (AOA). To te dwa małe ostro zakończone "wąsiki" umieszczone naprzeciwlegle na osłonie radaru. 2. Gdzieniegdzie "giną" linie podziału Bardzo ładnie wyszła Tobie dysza, a zwłaszcza pierścień między nią a kadłubem. Zdradzisz sekret malowania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 A nie sama dysza interesuje, bo bardzo fajnie wyszła - to jakiś dark iron, czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 Dysza to lekceważone Model Mastery ;) Łopatki Jet Exhaust, przestrzenie pomiędzy Titanium z przecieraniem Aluminium. Pierścień przed dyszą to Super Stainless Gunze i potem Alclad hot metal fiolet, blue i sepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Szkoda, że zdecydowałeś się na tak ubogą konfigurację podwieszeń, bo strasznie łyso pod skrzydłami. Ogólnie, poza tymi znikającymi liniami, model naprawdę świetny. Może popraw jeszcze lokalnie washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 Zerknę do składziku, może dostanie jakieś AIMy. Z washem będzie ciężko. Połapałem się po kolorkach i już nie chciałem poprawiać tych linii, ale to chyba był jednak błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 F-16C będzie miał jutro galerię, dalej będę prowadził już tylko warsztat F-16D Części składowe dyszy. Chyba trochę przesadziłem z przepaleniami. Do zmycia i pomalowania już 3 raz. Nie jestem takim magikiem jak Marcin. Moja kratka wentylacyjna nie wyszła tak równo, ale chyba nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Długa przerwa, ale postępów niewiele. Poza tym ponitowałem kadłub, ale nie udało mi się uchwycić na zdjęciach. Mam nadzieję, że ciąg dalszy niebawem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Jakość, nie ilość. Kozacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Witam. Drobny update. Myślę, że dyszę można uznać za skończoną. Może najdą mnie jeszcze jakieś pomysły, bo do wklejenia w model droga jeszcze długa, ale obecnie jestem z efektu zadowolony. AGM-154C ArmaHobby w podładzie. Zostało poprawić linie podziału na rogach i wkleić blaszki. Własne odlewy pylonów z Tamki. Generalnie nie wyszło źle. Jedynie na tylnej krawędzi mam pęcherzyki powietrza w odlewie. Probowałem to szpachlować, ale się wykrusza. Potraktuję to CA, jak się nie uda, to będę musiał poprawić formę i odlać jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi