STI22B Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Bardzo dziękuję za słowa uznania. Dziś aktualizacja z prac nad budową kabiny Delty. Na początek fotele załogi, które zostały oklejone kevlarem, oklejone stosownymi kalkami i pomalowane lakierem TOP COAT FLAT czyli Matem. Co do kalek to kolejny raz z pomocą przyszedł Kolega Paweł powerpablo, który wykonał nazwiska na fotele, których niestety brakowało w zestawie, jeszcze raz Paweł wielkie dzięki za pomoc A teraz"uzbrojona" podłoga kokpitu: i na koniec dzisiejszej aktualizacji ukończone carbonowe kołpaki kół, które zostały uzupełnione w wieńce nitów, nitów, które oczywiście też zostały wykonane przez Pawła. Następnie kołpaki zostały polakierowane kilkoma warstwami matowego lakieru bezbarwnego: i kompletne koła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 wszystko fajnie ale...ten czerwony kabel...to chyba jakiś wąż..jego średnica !!! to nie ta skala.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 wszystko fajnie ale...ten czerwony kabel...to chyba jakiś wąż..jego średnica !!! to nie ta skala.. Bo to jest wąż i to nie jakiś tylko wąż instalacji gaśniczej (ten czerwony zbiornik, do którego jest podłączony to gaśnica), jeden wąż jest doprowadzony do przedziału silnikowego, a drugi pod przednią maskę, gdzie znajdował się zbiornik paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Ja wiem co to jest, jak mieszkałem w Polsce to mój przyjaciel jeździł samochodem WRC i miałem przyjemność siedzieć nie raz w takim aucie... Jaka jest średnica tego Twojego "węża"?…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 30 Listopada 2014 Autor Share Napisano 30 Listopada 2014 Średnica węża to około 0,8mm Dziś kilka zdjęć ukończonego wnętrza i pierwsza przymiarka kasty do podwozia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Chyba na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Świetnie kładziesz te kalki karbonowe. Chłodnica bardzo mi się podoba, nic nie zalane, niczym 1:1 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Chyba na temat? Niezupełnie. Samochód z linka to Lancia Delta Integrale. Startowała w grupie A, czyli w dzisiejszym WRC. Jej moc to około 250-260 KM. Lancia budowana przez kolegę STI22B to Lancia Delta S4, która startowała w grupie B. Jej moc to około 450 KM. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 Chyba na temat? Niezupełnie. Samochód z linka to Lancia Delta Integrale. Startowała w grupie A, czyli w dzisiejszym WRC. Jej moc to około 250-260 KM. Lancia budowana przez kolegę STI22B to Lancia Delta S4, która startowała w grupie B. Jej moc to około 450 KM. Pozdrawiam Dokładnie tak , Delta S4 startowała w latach 1985-1986 (w sezonie 1985 tylko w ostatnim Rajdzie) Delta Integrale to już inna grupa. Moc Delty S4 to około 558KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Cześć, w związku z tym, że producent nie przewidział w zestawie kompletu siatek fototrawionych należało je wykonać we własnym zakresie. Na początek zaopatrzyłem się w arkusz o odpowiednim wzorze z palety firmy Carazy Modeler: następnie wykonałem szablony otworów, w które będzie montowana siatka: i wyciąłem odpowiednie siatki z arkusza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Może to złudzenie na zdjęciach, ale siatka wygląda jakby miała bardzo duże oczka, ponad 1 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Może to złudzenie na zdjęciach, ale siatka wygląda jakby miała bardzo duże oczka, ponad 1 mm? To złudzenie, ponieważ wymiar oczka (mierząc wewnętrzne krawędzie) to około 0,55- 0,57mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 "Uszy Kota Filemona" czyli kierownica powietrza chłodzącego intercoolery. Cześć, dziś kolejna mała aktualizacja. Tym razem na warsztacie mierzyłem się z kolejnym elementem osprzętu maszynowni Delty S4, o którym producent niestety raczył zapomnieć. Jak za pewne wszyscy wiemy wydajne chłodzenie silnika i jego osprzętu jest bardzo ważne w każdym silniku, a zwłaszcza w tak wysilonej jednostce jak w Lancii. W celu zapewnienia jak najbardziej wydajnego chłodzenia chłodnic powietrza doładowującego, inżynierowie Lancii zaprojektowali specjalną "kierownicę" strug świeżego powietrza, która w laminarny sposób dostarczała chłodne powietrze z bocznych wlotów wprost na intercoolery. Całość została wykona z kevlaru i zamontowana w tylnej klapie. Ja musiałem wykonać w/w element na podstawie zdjęć z polistyrenu. Budowa polegała na wycinaniu odpowiednich części na podstawie wcześniej wykonanych papierowych szablonów. Następnie skleiłem całość i po kilku przymiarkach dopasowałem do tylnej klapy. Element został pomalowany na czarno i oklejony kevlarem i pokryty 5 warstwami lakieru TOP COAT w wersji Mat. Po wyschnięciu lakieru kierownica została uzupełniona o wzmocnienia. Część swym wyglądem przypomina uszy bajkowego kota, co słusznie zauważyła córka mojego kuzyna stąd tytuł dzisiejszej aktualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Cześć, dziś kolejna mała aktualizacja, jej temat to: Listwa spojlera przedniego. Element ten wykonałem z transparentnej żółtej folii do bindowania, którą otrzymałem od Kolegi VVitka, za co bardzo dziękuję. Po dokonaniu pomiarów, wyciąłem odpowiedni kształt i stopniowo zrobiłem w nim otwory pod nity przy pomocy igły i wiertła (duże wiertło posłużyło tylko do gratowania małych otworów) Następnie powstała część została zmatowiona drobnym papierem ściernym: i zamontowana na przednim spojlerze przy pomocy w/w nitów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Kocham ten samochód, zawsze chciałem mieć jego model Miło popatrzeć jak ktoś przykłada taką wagę do szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Super wyszła ci ta listwa, nazwijmy ją roboczo zgarniaczem ;) Drobnostka a naprawdę cieszy oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Cześć, dziś aktualizacja pod tytułem: POLEROWANIE Baza do polerowania to w przypadku mojego modelu Delty S4 w sumie 4 warstwy lakieru TOP COAT. Na początek po zakończeniu oklejania kasty kalkami poszła cienka warstwa, którą pozostawiłem do całkowitego wyschnięcia na około 2 tygodnie. Następne 2 grubsze warstwy nałożyłem jedna po drugiej i znowu zostawiłem do wyschnięcia na 7 dni. Na koniec poszła finalna czwarta gruba warstwa, po wyschnięciu, której przystąpiłem do polerowania. Teraz kilka zdjęć jak wyglądał kasta po wyschnięciu lakieru: Jak widać lakier nie ce:bip:e się idealną i lśniącą powierzchnią... Dlatego zaopatrzyłem się w zestaw płócien do polerowania firmy GUNZE: koszt całego kompletu to około 40 zł. Zestaw składa się z 4 arkuszy o gradacji: 2400, 4000, 6000 i 8000. Nomenklatura producenta odpowiada gradacji papieru wodnego o oznaczeniach odpowiednio: 1000, 2000, 4000 i 6000 co zostało dokładnie opisane na opakowaniu. Lakier należy polerować stopniowo każdym z płócien zwilżając je obficie zimną wodą. Płótna używamy od najciemniejszego do najjaśniejszego koloru. Na koniec trzeba zastosować pastę polerską (w moim przypadku była to pasta firmy TAMIYA wersja Finish) i po w/w zabiegach otrzymujemy taki oto efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 18 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 18 Grudnia 2014 Cacuszko! Dalej kibicuję! Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Nuda Świetnie, jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Lakier extra Tylko czy aby na pewno rajdówki się tak błyszczą Nie bardzo się na tym znam, ale myślałem, że te wszystkie reklamy to nalepiana folia, a nie malowanie. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 No właśnie, narobiłeś się i efekt jest piorunujący, ale... to dalej jest rajdówka, odrapana, popękana, oklejona. Nie zmierzam w kierunku takim, że jesteś niezgodny z rzeczywistością, chodzi mi o to, że trochę niepotrzebnie się narobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 zaopatrzyłem się w zestaw płócien do polerowania firmy GUNZE: koszt całego kompletu to około 40 zł. Zestaw składa się z 4 arkuszy o gradacji: 2400, 4000, 6000 i 8000. Nomenklatura producenta odpowiada gradacji papieru wodnego o oznaczeniach odpowiednio: 1000, 2000, 4000 i 6000 co zostało dokładnie opisane na opakowaniu. Jaka jest przewaga tego kompletu nad np takim zestawem za 16zł? http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-1000.html http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-2000.html http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-3000.html http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-5000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Nie polecam... Jeżeli większe numery to tylko Micro Mesh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Nie polecam... Jeżeli większe numery to tylko Micro Mesh I tu się (wyjątkowo ) zgadzam z Dorotką Papier ścierny to nie to samo co "szmatki" Gunze czy Alclad'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 … zestaw płócien do polerowania firmy GUNZE … koszt całego kompletu to około 40 zł. …Jaka jest przewaga tego kompletu nad np takim zestawem za 16zł …Powyżej pytanie, a poniżej opiniie. … Nie polecam... Jeżeli większe numery to tylko Micro Mesh …… zgodzę … Papier ścierny to nie to samo co "szmatki" Gunze czy Alclad'a.Panowie!Bardzo dziękuję za wyrażenie waszych' date=' mam nadzieję, opinii, ale nie odpowiedzieliście na pytanie karambolisa. Na wszelki wypadek je przypomnę. … Jaka jest przewaga tego kompletu nad np takim zestawem za 16zł? …Może autor wątku zechce na nie odpowiedzieć? Ja sam jestem żywo zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi