Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Whippet wciąż czeka na podstawkę, tymczasem ja ruszam z kolejnym zbiorniczkiem z pierwszej wojny.

Tym razem To Mark I ze znanego zestawu masterboxa. Wcześniejszych fotek nie mam, bo model skleja się bardzo szybko - kadłub jest trochę zwichrowany (co jest podobno często występującą wadą) ale jeśli nie kleić go samodzielnie, jak chce instrukcja, tylko od razu doklejać do jednej z burt, to nie sprawi to żadnego problemu, bo wszystko jest super spasowane.

DSC07519sm_zps59c13e30.jpg

DSC07525sm_zps4413b3c3.jpg

Jak widać największą bolączką są gumowe gąski. O ile sam projekt jest ok - mają sensowne detale, to odlew jest bardzo zły - wlewy w wielu miejscach uszkadzają boki, do tego w kilku miejscach są nadlewki. Na prawdę nie rozumiem dlaczego nie zrobiono ich w postaci plastikowych pasków i ogniwek. na czołgu takim jak ten nie powinno być to żadnym problemem, ani dla projektanta ani nawet naj mniej doświadczonego modelarza, bo ogniwa są duże i płaskie...

Napisano

Jak potraktujesz gąsienice nowym skalpelem (bardzo ostrym), to można z tego wybrnąć, mi się udało dojść do zadowalającego stanu. Ale gąski to najsłabsza część tego bardzo dobrego zestawu, szkoda że są gumowe.

Napisano

Najgorsze że w miejscach wlewów gąski są zdeformowane. Będę musiał chyba pozasłaniać te miejsca błotem.

Czy macie może jakieś zdjęcia/grafiki czołgów z kompanii C z nazwami? Te z najbardziej znanych fotek i filmów w zasadzie wszystkie są z kompanii A, a tam używali innego typu siatek przeciw granatom, więc odpadają.

Z kompanii C widziałem zdjęcia "Clan Leslie" ale to czołg "męski"...