Skocz do zawartości

Pojazdy Powstania Warszawskiego - 1:72 zbiorczo

wosiek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pierwszoklaśnie...dałbyś zbliżenie kieryki?

Zrobię to w galerii ( muszę popracować nad zdjęciami)

Powoli tworzy się podstawka pod ciągnik z armatką. Szału nie ma.

UNIC%252032.jpg

Tak to mniej więcej ma wyglądć

UNIC%252033.jpg

UNIC%252034.jpg

Planuję jeszcze dodać trzy figurki z TQD, ale to następnym razem i mam nadzieję, że będzie to już w galerii ;)

Teraz mam pytanie czy coś zmieniać ? Zastanawiam się nad kolorami ziemi czy jej nie poprawić. Co o tym sądziecie?

cdn...

Poniewaź na innym Forum trochę "mnie zjechano" za drzewostan (poniekąd mają rację, bo przyznaję poszedłem na łatwiznę - "Mea culpa") postanowiłem obsadzić moją dioramkę brzozowym zagajnikiem, a "szczotki" wykorzystać w przyszłości do innej winietki

UNIC35_zpse96edbcc.jpg

I jak teraz ?

cdn...

P.S. Co do reszty uwag to mam je w pamięci. Model nie jest jeszcze skończony, a wcześniejsze zdjęcia na dioramce były tylko poglądową przymiarką

Nie mniej jednak dziękuję za czujność

UNIC czeka na ostatnie szlify więc czas pokazać co się dzieje z "Fają"

Błotniki wyprofilowane i przygotowane podwozie do wycinki

fai07_zps219baa4f.jpg

Chirurgiczna kastracja o 5mm

fai08_zps567485ba.jpg

Podwozie znowu razem

fai09_zps9546cedf.jpg

cdn...

Ostatnie figurki do winietki z ciągnikiem gotowe. Trochę mali ci Powstańcy z TQD, ale takie jest życie i nie każdy ma 180cm wzrostu

Zostało wklejenie wszystkiego na podstawkę, drobne korekty kurzenia i malunków.

UNIC36_zpsd62b8676.jpg

cdn...

A ja tam czekam na budę od Faji...jak podłogę trza było tak mocno zrezać to co z budą...

Buda trzyma wymiar. Chociaż co nie co trzeba zmienić.

Tak więc powoli rozpoczynam tworzenie budy. Jak to u mnie, znowu dodam sobie sporo roboty otwierając to i owo. Zobaczymy jaki będzie efekt, bo konieczne będzie:

1. Odtworzenie lewych drzwi i klapy inspekcyjnej

2. Dorobienie silnika

3. Dorobienie wnętrza

O ile silnik raczej nie powinien stwarzać trudności (w końcu to zwykły GAZ-A) o tyle wnętrze prawdopodobnie będzie improwizacją, bo nie udało mi się znaleźć sensownych zdjęć ani rysunków. Jeśli ktoś takowymi dysponuje będzie mi miło jak się podzieli tą wiedzą.

fai%252010.jpg

cdn...

Powiem jedno, mając na uwadze z jakich zestawów ulepiłeś ten zestaw mogę powiedzieć tylko, że jest zaje...y. Jeszcze zbieram szczękę z podłogi.

Trwają prace przy silniku i podwoziu. Stan na chwilę obecną

fai11_zpsede6d9f2.jpg

cdn...

P.S. Ponawiam pytanie co do środka przedziału bojowego. Czy ktoś dysponuje jakąkolwiek sensowną dokumentacją?

Domniemywam że, cos w guście Ba-20...wnęyrze znaczy się.

Spróbuję pójść tym tropem. Dzięki

Wczorajsza przymiarka kół do zdjęcia z postępu prac wzbudziła moje wątpliwości co do prześwitu pomiędzy podłogą, a podłożem. Dokonałem przybliżonej analizy tego co mam od ACE z rzeczywistością

fai12_zps597cf190.jpg

Jak widać na zdjęciach. Buda w zasadzie trzyma wymiar, ale jest znacznie węższa. Również podcięcie burty przy przedziale silnikowym jest znacznie krótsze. W związku z powyższym zmuszony zostałem do kolejnej przeróbki nieszczęsnego podwozia :(

Oto efekt dziesiejszego popołudnia przy przeróbce "prawej strony"

1. Pprzybliżyłem nieznacznie osie kół do góry błotników podcinając resory i belki. Oddzieliłem błotniki od podłogi i dokleiłem do ramy profil 1x1mm dzięki czemu mogłem je obniżyć Poszerzyłem podłogę o ok.1mm. Oto efekt prac.

fai13_zps6a952458.jpg

2. Zmieniłem podcięcie budy przy silniku

fai14_zps301409c5.jpg

3. I tak to mniej więcej prezentuje się na chwilę obecną

fai15_zps8091b1c9.jpg

Może nie jest to ideał, ale mam nadzieję, że choć trochę jest bliższe prawdy.

cdn...

Robota pełną parą. Napisałem na FB do kolegów modelarzy ze wschodu o pomoc w zdjęciach wnętrza na razie cisza.

W końcu udało mi się wyszperać trochę fotek odnośnie wnętrza FAI-M (zakładam, że nie różniło się od mojego FAI)

fai-m-011.jpg

fai-m-06.jpg

fai-m-07.jpg

IMG_0745.jpg

Tak więc czas na dalsze moje kaleczenie modelarstwa

cdn...