Beecker Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 To jest uformowana odpowiednio trawionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Z każdym elementem wygląda to coraz ciekawiej Czy udało Ci się już rozwiązać problem z doborem kolorów do malowania modelu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Witam Tak PabloA kolory już ustalone. Nie dawała mi spokoju sprawa celownika. Myślałem, szukałem i opłaciło się. Była to wersja Nordena. Z kawałka plastiku i odrobiny poksyliny, oraz jakiś resztek po blaszkach zmajstrowałem. Jedyna fotka jaką wygrzebałem po szukaniu przez 3 dni.Więc nie myliłem się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Mały update na noc Jak by inaczej, walka trwa z kablami itd. Do wolantu przykleiłem linki. które poleca dalej w kadłub. I w dalszym ciagu walka z czasem którego mało,ale walcze z elektryką i materią upierdliwie wypychaczową... Cierpliwie i pomału, byle do przodu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 Witam. korzystając z wolnej przed popołudniowej chwili dorobiłem kolejne elementy. Właz zostanie usadowiony w pozycji open. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Witam. trochę mnie nie było lecz udało skończyć pierwszy etap. Niestety zapomniałem cyknąć fotek przed zamknieciem kadłuba. Chyba pierwszy raz mi się to przytrafiło (upsss) Jednak nadrabiam jak tylko się da. Efekty pierwszych malunków poniżej. Tutaj Uwaga: Dotyczy następnych fotek. Nie zalecam poczatkującym modelarzom robienia otwartej wnęki bombardiera. Spasowanie tej blaszki ze zdjęcia poniżej graniczy z cudem. Musiałem użyć scisków i kleić to kilkakrotnie. Tak samo lecz problematycznie było wycięcie otwieranej komory tylnego strzelca. Eduard troszkę skopał sprawę i zle wymierzył punkt odcięcia plastiku. Ale też dało się połatać Walczę dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Przy okazji. Szukam specjalisty od tłoczenia owiewek , który by dla mnie odpłatnie przerobił owiewkę. Te z zestawu w wersji otwartej w ogóle się nie nakładają na siebie :( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 OOO a kolega gdzie się zaszył?? Pete przypadł do gustu i mam nadzieję że ten też będzie świetny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Bardzo ładna robota. Czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam. Miało być szybciej i więcej. Niestety. Eduard skutecznie mi ten plan popsuł. Teraz wiem iż kupowanie każdej blachy jaka popadnie mija się z celem. Chciałem sobie polepszyć, a tym czasem miałem trzy razy więcej dłubaniny. Klapy do tego modelu to kompletna porażka. Nie dość że nie pasują, to skończyło się na pocięciu każdej blachy i wklejaniem jej osobno. Nie wiem jaki zamysł miał Eduard i jak oni to poskładali na zdjęciach. Ja musiałem naprawdę sporo poprzerabiać nawet Edka. Tymczasem jedna strona walki z klapami: I została jeszcze druga strona :/ Trzymajcie kciuki bo kończy mi się cierpliwość..... Beeck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam. No i udało się. Fotki jeszcze ciepłe. Pozostało jeszcze kilka poprawek i mogę dać podkład. Zacząłem dłubać przy koncówce luku bombowego. Zrobiłem tylko kawek widoczny, bo niestety i producent jak i edek o tym zapomniał. Teraz generalnie tylko drobne poprawki, szlif i moge blachować resztę kadłuba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam Ciąg dalszy drobnicy i przeróbek. Takie pierdoły które zabierają czas. Zastanawiam się i kombinuje o ile jest sens zrobienia ruchomego opuszczania skrzydeł. Czy warto? nie wiem... Myslę nad sposobem. I ewentualnie czy zrobić złożone czy rozłożone Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam Widzę że prowadzę tutaj raczej monolog W każdym razie udało mi się skończyć kilka pierdół. Miedzy innymi przednie oszklenie ze szparą półtora milimetra ...... no i jednak skrzydła zostaną za namową kolegi w pozycji gotowej do lotu. Zamontowałem też część celownika. Niestety teraz to sama drobnica, dlatego raczę was takimi duperelami. Zostało teraz mega szlifowanie, doklejenie kilku elementów i można kłaść podkład. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Może to i monolog, ale tak słuchacze jak i widzowie są obecni. Pokazuj jak najwięcej, będzie jak znalazł gdy zacznę robić swojego (wiem, egoista ). Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Jak już tak, to jeszcze napisze cos o oszkleniu. Mimo iż pięknie przejrzyste to: Opcja jedno częściowa - Szpary na półtora milimetra i o 2 mm za krótkie od tyłu Opcja dzielona - Nie da się z tym oszkleniem zrobić otwartego. Nie nachodzi na siebie, za grube i zły kąt względem kadłuba. Ja swoje pociąłem to w całości i z niego dorabiam. Posiłkuje się także kilkoma elementami z waku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam. W przerwie od przygotowania do podkładu zrobiłem drugą zestawową torpedę. A że popstrykałem trochę fotek, to wyszedł z tego mini tutorial z którym się podzielę. Dorwałem pewien materiał w sklepie i chyba się udało: Torpeda z kilkoma blaszkami, oszlifowana i przygotowana do podkładu: Surfacer Black 1500 Następny kroki. Opisu już chyba nie trzeba Na blaszkę nakleiłem właśnie tę cieniutką okleinę. Delikatnie odklejoną od arkusza plastiku. Ma w sobie klej więc trzyma bez podklejania. Obcinałem skalpelem już na gotowo. Dostepna w mojehobby. I na koniec wash olejny i zacieki. Finiszuje lakierem bezbarwnym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Może i monolog, ale wielce interesujący. Oglądam, czytam i podziwiam. Baaardzo fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam Po ciężkich bojach doszedłem do tego etapu. Może jeszcze dodam rubber black z tamiyi. Oglądając film o VT-8 (kilkuminutowy dokument) zauważyłem że te samoloty jakoś specjalnie poobdzierane z farby nie były. Więc delikatne obicia zrobię na końcu. https://archive.org/details/torpedo_squadron8 Na filmie widac kilka nieścisłości modelu z oryginałem. Na kazdym samolocie inne nachodzenie blue gray na dolne powierzchnie skrzydeł oraz na ten duzy filtr. Nie ma też niebieskiego paska na łopatach smigła, lub poprostu go nie widać. Tylny statecznik wyraznie odcina się od calości. (zamalowane pasy bialo czerwone) Niektore maszyny na dolnych gwiazdach mają jeszcze w środku stare czerwone dyski Niestety nie idzie poznać która z pokazanych maszyn to maszyna Gay-a. Jakieś sugestie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam. Za dnia doszedłem do tego etapu. Jeszcze trochę podcieniuję jak dobrze wyschnie. A w między czasie: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam Drobne poprawki malowania wykonane. Podcieniowane. Na sam koniec pryśnięty Migiem Dark Sea Blue (detykowany do lotnictwa pacyfiku) który pięknie uwydatnił różnice kolorów. Teraz drobny retusz, i podmalunki przy podwoziu. Przewody itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Wychowany na Pertku i Flisowskim zawsze z chęcią obejrzę model z pacyficznego rejonu działań. Elegancko pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Nie Ty jeden .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Wychowany na Pertku i Flisowskim zawsze z chęcią obejrzę model z pacyficznego rejonu działań. Elegancko pomalowany. Makinen widzę że, jest ktoś jeszcze - ja też się na tych księgach wychowałem. Miałem 11 lat jak Ojciec kupił mi ( tak do przeczytania ) " Od Morze Koralowego do Midway" Flisowskiego. Byliśmy u Dziadków w lubelskim i lało. I się zaczęło ! Sentyment do pokładowców i lotniskowców został do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Dzięki chłopaki. Jednak nie jest kolorowo :( Ten magiczny specyfik do wyciagania niebieskiego podczas maskowania poprostu mi odlazl razem z lakierem bezbarwbym. Co za gów..... :( Wygląda to tak: teraz nie wiem co z tym zrobić. Ale z drugiej strony wygląda to ciekawie. Coś jak wyblakła farba czy cos. Może tak zostawic. Cienko widze zmywanie całości. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Efekt wyszedł ciekawy- teraz szukaj kwitów na takie ślady eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi