bondarek Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Serdecznie wszystkich witam Przy okazji remontu w mieszkaniu znalazłem coś takiego, nie wiem dlaczego ale byłem przekonany, że mam Zvezede a tu taka niespodzianka :-) Z tego zestawu chciałbym zrobić coś takiego viewtopic.php?f=70&t=51&start=45 (zdjęcia Tomka Mroczkowskiego) Na początek malutki inbox, model był przygotowany do montażu napędu, ma miejsce na bateriw, wyłączniki etc. będzie dodatkowa robota ze szpachlowaniem Wypraski i instrukcja bardzo przypominają Tamiyę Z wieży trzeba będzie usunąć ten dodatowy pancerz Najważniejsze, ze koła są OK :-) Zaopatrzyłem się też w parę dodatków, lufa z osłoną termiczną, oryginalne gąsienice są okropne i udało mi się znaleźć zamiennik Będę opierał się na planach z Modelarza oraz zdjęciach, zakres zmian jest duży :-( przede wszystkim trzeba od podstaw zrobić całe opancerzenie ERAWA 1 i 2, fartuchy układu jezdnego oraz zmiany wieży i jeszcze parę innych drobiazgów. Prace wystartowały już parę dni temu i po kilku wieczorach szpachlowania, szlifowania ... szpachlowania itp itd., wieża prawie gotowa jeszcze ze dwa wieczory Fartuchy też się robią Wkrótce ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Cholercia, mogłeś przed 10 się ujawnić to bym Ci obcykał co chcesz (oprócz wnętrza ). No ale, zasiadam, kibicuje i przypatruje się, wszak 9BBKPanc dostała Twarde to i ja będę musiał się szarpnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Aż nie mogę się doczekać ERAWY Będzie dłubanina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Zasiadam i z ciekawością obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Obserwuję i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 No proszę Też mam od dawna w planach Twardego, niedługo być może zacznę działać, więc póki co to zasiadam w pierwszym rzędzie i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Witam Widzę, że wątek wzbudził spore zainteresowanie Cholercia, mogłeś przed 10 się ujawnić to bym Ci obcykał co chcesz (oprócz wnętrza )... 10 lat temu to ja nie wiedziałem, że mógłbym się w ogóle tego podjąć . Twoje zdjęcia bardzo mi pomagają a gdyby było ich jeszcze więcej to nie wiem czy bym to ogarnął. Na razie tylko szpachluję i szlifuję więc nie ma się czym pochwalić, w czasie kiedy szpachlówka schnie kombinuję z ERAWĄ, zacząłem od najłatwiejszej części , poniżej wersja nr trzy oraz wstępna przymiarka. Kasety ERAWA 1 mają ok 0,8 mm a ERAWA 2 to 1,5 mm, wygląda chyba ok i tak będę robił kolejne panele po kilka kaset. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Taaa wracają wspomnienia 168 Erawa 1 i 95 Erawa 2 :P Ile się tego człowiek naodkręcał do kontroli hehe Z czego kostki są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Na płytce polistyrenu o odpowiedniej grubości "wyryłem" kostki pancerza a później dociąłem kształt całego panelu, dzięki temu kostki są równe, z pojedynczych kostek raczej trudno byłoby ułożyć pancerz, jedna kostna powinna mieć 4,3 x 4,3 mm w 1/35, raczej trudno byłoby wyciąć 250 jednakowych kostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 … jedna kostna powinna mieć 4,3 x 4,3 mm …, raczej trudno byłoby wyciąć 250 jednakowych kostek Takie rzeczy zlecam w studio panton. Zlecenie daję w pliku DXF. Oni pracują w Corelu. Mają konwencję, że kolor czerwony przecina, a czarny graweruje. Za wycięcie/wygrawerowanie tego co powiedziałeś powinni chcieć od 10 do 15 zł. Pliki DXF produkowałem do nie dawna w LibreCAD a od niedawna w DraftSight. Na VariCad czy TurboCAD szkoda mi pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 10 lat temu to ja nie wiedziałem, że mógłbym się w ogóle tego podjąć . Twoje zdjęcia bardzo mi pomagają a gdyby było ich jeszcze więcej to nie wiem czy bym to ogarnął. 10 października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 No tak, trzeba czytać ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedi Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Witam, luknij sobie tu http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=6226, a potem poszukaj na tym forum tematu o PT. Znajdziesz masę zdjęć zrobionych w fabryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 A nie lepiej dać gąski te z nakładkami gumowymi ... wystarczą gąski z leoparda i dostosować koło napędowe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Gąsienice Diehla do PT są węższe i mają inne traki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Czołem Myślałem o tym żeby zastosować gąsienice od Leoparda I ale najgorsze jest to, że mają zupełnie inny grzebień http://leopardclub.ca/reviews/Meng/tracks-leo-1/images/Real_track_2.jpg żeby były takie jak w Twardym trzeba byłoby zrobić na każdym ogniwie nowy grzebień , a po za tym mam już "stare" ogniwka więc mój Twardy te dostanie. ERAWA robi się: Całość połączona tymczasowym klejem Microscale, chciałem sprawdzić czy wszystkie części zmieszczą się na pancerzu, no i okazało się, że co nieco trzeba zmienić, brakuje jeszcze kilku kostek ale powinno być już OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Gąsienice mogą być też stalowe bez nakładek bo nie każdy PT dostał szwabskie. Mam wrażenie że okno kamery wyszło bardzo duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Według rysunków z Modelarza było jeszcze większe, ostatecznie rozmiar sprawdzę i dopasuję po dodaniu włazów i wyrzutników granatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 31 Maja 2015 Autor Share Napisano 31 Maja 2015 Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie , ale z okazji Dnia Dziecka mam parę fotek z postępów bo takie są choć na forum ich nie widać. Ale po kolei, kostki ERAWy wcześniej przykleiłem do kwadratowych prętów plastikowych, jednak w rzeczywistości były to ceowniki i postanowiłem wszystko zerwać i zrobić od początku. Dodałem imitację śrub i mocowania do pancerza podstawowego. W całości wygląda to tak: W następnym poście będą szczegóły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 31 Maja 2015 Autor Share Napisano 31 Maja 2015 Teraz trochę szczegółów Na wieży zrobiłem imitację odlewanego pancerza, metodą "tradycyjną" czyli płynna szpachlówka i dziobanie twardym pędzlem. Dorzuciłem parę drucików trochę śrubek ERAWA na wieży wyrzutniki granatów dymnych i na koniec belka samowyciągacza Zostało jeszcze parę drobiazgów i pewnie trochę poprawek po podkładzie, ale koniec się zbliża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Re-we-la-cja! Przy okazji, mógłbyś porobić szablony na kostki Erawy czy nawet gotowe zestawy i posprzedawać je, myślę że kilku chętnych by się znalazło (w tym ja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Super sprawa, chetnie zobacze efekt koncowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Pięknie idzie. Tylko te osłony na czujnik meteo są jak dla mnie za bardzo wyłupiaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Obserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2015 Dzięki za dobre słowo, teraz mam już deadline, muszę zdążyć na Fiestę w Warszawie a to za dwa tygodnie. "Mało casu kruca bomba, mało casu" Zrobienie samych płytek ERAWy to nie jest wielkie wyzwanie, gorzej z ich mocowaniem, trzeba zrobić cieniutkie ceowniki (u mnie ok 0,7mm), poprzyklejać i ponawiercać otwory 0,5 mm w to przekładałem odpowiedni pręcik plastikowy, potem dopiero dopasowywałem jego długość. Co do robienia odlewów, to mnie to wybitnie nie idzie, potrafię zrobić w miarę poprawny odlew opony i to dużej, a elementy po 0,5 mm to już bez szans. Metodą odlewania chciałem zrobić wyrzutniki granatów ale po całym dniu odlewania miałem 2 szt. Stanęło na tym że zrobiłem to z rurek plastikowych wklejonych jedna w drugą i kółek wyciętych przy pomocy wycinaka do skóry, potem obrobiłem na wiertarce i w jeden wieczór miałem 24 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi