deltaboy12 Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Witam. Zaczynam prace nad drugim modelem i zgodnie z radą zakładam warsztat by na bieżąco przedstawiać postępy Nie mam jeszcze za wielkiego doświadczenia ale mam nadzieje że z odrobiną waszej pomocy uda mi się zrobić całkiem przyjemny model ;) Jeżeli macie dla mnie jakieś rady odnośnie wykonania modelu to bardz oproszę o podzielenie się nimi ze mną;) Model będę malować aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Witaj,fajnie widzieć twój warsztat,sam robiłem ten model więc z chęcią popatrzę na twoją pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 Widziałem Twój model Spotter wcześniej i bardzo ładnie Ci wyszedł Wątpię by mój chociaż trochę dorównywał , ale zrobiles kawał dobrej roboty ;) 1. Jak przykładowo zrobić to cieniowanie na wieży z takim płynnym przejściem ? 2. Pamiętasz jakich farb/chemii używałeś ? 3. Gąsienice też malowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 Aha no ok :p a co konkretnie od tamki ? jeżeli używałeś (a pamiętasz) jakie washe itp to prosiłbym o podanie bo ja sie nie orientuje jeszcze co mogłoby pasować do danego modelu.. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 A faktycznie przegapiłem Ten preshanding o którym wspominałeś polega na tym że przed własciwym malowaniem nakładamy kolor jasny lub ciemny (biały/czarny) w miejscach gdzie chcemy żeby odcień zieleni (koloru finalnego) był jaśniejszy bądź ciemniejszy w zależności od użytej barwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 viewtopic.php?f=40&t=23675&p=366503&hilit=preshading#p366503 viewtopic.php?f=40&t=15140&p=244271&hilit=preshading#p244271 Myślę, że tutaj możesz znaleźć odpowiedzi. Generalnie to wydaje mi się, że chodzi o cieniowanie. Np na kantach na podkładzie przed kolorem bazowym malujesz aerografem (podobno pędzlem się nie da, bo jest za ostre przejście) czarną/białą kreskę. Stosuje się to często w modelach lotniczych na łączeniach blach i w pancerce w aby uwidocznić wyblaknięcie farby na niektórych elementach bardziej narażonych na oddziaływanie promieni słonecznych na pojazd. Jest tylko jedno małe ale, które przemawia na niekorzyść preshadingu. W którymś wątku na forum wyczytałem, że powinno się go przeprowadzać nie na całym modelu tylko w zależności od tego skąd ma padać na niego światło. Czyli cieniować model pod kątem obserwacji z jednej perspektywy. Jeśli się mylę lub wprowadzam w błąd to proszę o korektę. Z chęcią sięczegoś na ten temat nauczę, bo ta technika jest bardzo efektowna i robi niezłą robotę. Pozdrawiam i przyglądam się postępom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Nie moge przesłać zdjęcia ale co oznaczają narysowane baterie w kadłubie dolnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Ten model jest przystosowany do dołożenia silnika,a baterie go zasilają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Spotter - w momencie szpachlowania, rozumiem kadłub górny i dolny został już sklejony ze sobą ? pomimo że wiele częsci zostało jeszcze nie przyklejonych ? Domyślam się że nie sklejałeś z instrukcją ? :p Pytam się ponieważ mój brak doświadczenia podpowiada mi żeby robić krok po kroku jak jest w instrukcji ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Nigdy nie malowałem aerografem ale tak mysle żeby złożyć częsci głowne (kadłub, wieże, armate) pomalować a następnie osobno malować poszczegolne elementy i przyklejać. Co o tym sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Zdecydowanie zawsze najpierw składamy i szpachlujemy główną bryłę, bo po przyklejeniu innych dodatkowych elementów możemy je pourywać przy szlifowaniu papierem ściernym. Poza tym po zaszpachlowaniu głównych brył modelu doklejamy pozostałe elementy i lecimy z budową dalej. Tutaj masz warsztat na którym widać etapy budowy jak na dłoni... http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=44413 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 o dziękuje za porady na pewno je wykorzystam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Nie ma tego za wiele ale nie chce by temat umarł śmiercią naturalną Na chwile obecną wypróbowałem nieznajomą mi dotychczas technikę odwzorowywania faktury odlewu, i skleiłem parę elementów. Za chwile zajmę się wieżą, złożeniem całości do kupy, szpachlowanie i podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Kolejna porcja zdjęć, tym razem po szpachlowaniu i oszlifowaniu Zdjęcia nie są za bardzo dobre bo robie je kalkulatorem, w rzeczywistosci wydaje mi sie ze jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 no ta płyta z tyłu swoim dołem lekko wystaje, postaram sie cos z tym zrobic chociaz szpachlą w płynie troszke ciężko... ale za to zrobilem fakture odlewu ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Oto podsumowanie dnia, większość częsci jest sklejona, został w sumie tylko układ jezdny i pare detali. Ponadto pojazd w kilku miejscach został zaszpachlowany (lepiej nie umiałem, próbowałem kilka razy ale moze jeszcze brakuje mi umiejętności, zrobiłem najlepiej jak umialem) i bryźnięty czarną farbą (pierwszy raz malowałem aerografem i troszke nie panowałem nad nim, może za bardzo rozrobiłem farbe z rozpuszczalnikiem w stosunku ok. 1:1, ponadto zawsze za pierwszym psiknięciem wylatywał duzy strumien farby nagromadzonej po czym bylo juz normalnie - jutro jeszcze to poprawie) Edytowane 10 Listopada 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Listopada 2014 Share Napisano 10 Listopada 2014 Co to za szary specyfik? I czemu jest tak dziwnie nałożony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Listopada 2014 Share Napisano 10 Listopada 2014 No chyba podkład. Malowane trochę jak byś miał dyszę co najmniej 0,6. Wstawiaj większe zdjęcia bo ciężko coś zobaczyć i doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 10 Listopada 2014 Autor Share Napisano 10 Listopada 2014 Tak to jasne to podkład a tak to czarna farba... ale pierwsze strzały z aero byly bardzo mocne tak jakby w dyszy zgromadzila sie farba i za pierwszym razem mocno bryzgało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Listopada 2014 Share Napisano 10 Listopada 2014 No nie wygląda to dobrze, będzie widać ślady i kropki. Przy okazji, uchwyty są źle zamontowane na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Listopada 2014 Share Napisano 10 Listopada 2014 Damn, faktycznie nie wygląda to dobrze. Jakie masz aero, w sensie dyszę? I na jakim ciśnieniu malujesz? Jak Ci tak strzela farbą to może najpierw zaczynaj psikać na kartkę a później przesuń dopiero na model. Mi też się zdarzy że fluknie farbą ale nie aż tak. Poza tym jak tu malować jakieś kamo albo detale jak tak wali farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deltaboy12 Napisano 10 Listopada 2014 Autor Share Napisano 10 Listopada 2014 Zmyłem troszke tą farbe i ponowiłem to dzisiaj i jest troszke lepiej, wkrótce zamieszcze fotki z malowania kolorem bazowym ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 A ten podkład to co to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi