wojtek1984jedlicze Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 "U progu wojny"- tak roboczo nazwałem swój nowy projekt. Składa się na niego w domyśle dwa pojazdy z tym, ze drugi będzie na razie zagadką. W domyśle bedzie to mniejszy pojazd i nie tak bardzo skomplikowany i zdetalizowany jak ten od którego zaczynam a mianowicie rosyjski samochód Tiger używany obecnie również przez"zielonych ludzików" na wschodzie Ukrainy. Ten konflikt chciałbym przedstawić na swojej dioramie. Podsumowując: dwa samochody, co najmniej 4 figurki i teren(najprawdopodobniej droga i trochę roślinności). Prace zacząłem dwa tygodnie temu od budowy podwozia Tygrysa. Model pochodzi od firmy Xact Scale. Do tego zamierzam dołożyć zestaw elementów fototrawionych od E.T. Models pasujących do modelu firmy Meng ale również część uda mi się wykorzystać przy tej budowie. Poszukuję także kółek żywicznych chociaż nadal się zastanawiam czy nie zostawić ładnych, oryginalnych gum. Rama jest juz skończona i nie wiele tam dołożyłem swojego. Następnie zabrałem się z waloryzację silnika i to przedstawię Wam na pierwszych zdjęciach. Panuje tam jeszcze spory bałagan bo nic nie jest przyklejone do siebie. Nie będzie dopóki nie skończę wszystkich elementów i nie pomaluję bo inaczej się nie da. Zbyt dużo szczegółów w różnych kolorach. Zerknijcie na to co udało mi się do tej pory zrobić. Budowa komory silnika to obecnie około 85%: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 No! Wojtek- nareszcie model Tigra W Twoim wykonaniu będzie na co patrzeć, więc nie daj za długo czekać na aktualizacje. Rozumiem, ze ludki to Zielone Ludziki w mundurach, które można kupić w każdym sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Dobry początek Mam swój typ co do drugiego pojazdu, ale poczekam na to, co pokażesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 wygląda mocarnie. kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 No! Wojtek- nareszcie model Tigra W Twoim wykonaniu będzie na co patrzeć, więc nie daj za długo czekać na aktualizacje. Rozumiem, ze ludki to Zielone Ludziki w mundurach, które można kupić w każdym sklepie? Zgadza się. Te zielone ludziki to te od Black Doga a dokładniej to moje kopie z żywicy. Dobry początek Mam swój typ co do drugiego pojazdu, ale poczekam na to, co pokażesz Czy potrafisz czytać w myślach? strzelaj, zobaczymy czy trafiłeś co mi chodzi po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Moja pierwsza myśl: http://images0.tcdn.nl/incoming/article22917048.ece/BINARY/q/OVSE.JPG I w zasadzie na tym skończyłem gdybanie, bo chciałbym, żeby to było właśnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Pudlo. Myslalem raczej o pojezdzie cywilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Nooo kolego, szalejesz jak na razie ;) Ile zajęła Ci zabawa z silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Nooo kolego, szalejesz jak na razie ;) Ile zajęła Ci zabawa z silnikiem? Poszlo mi raczej dosc szybko bo okolo 4,5 godz. Doszedlem do wprawy po wykonaniu silnika do t-90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 Jednak moje plany z malowaniem część po częśći spełzły na niczym. Za dużo kabelków i połączeń, na których farba popękałaby przy składaniu. Komora silnika zbudowana w 95%: Rama samochodu wraz ze skrzynią biegów i blokiem silnika: Czy wie ktoś gdzie można kupić dodatki fototrawione do tego modelu od E.T. Model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Mocarnie to wygląda! Świetny model sam w sobie, pojazd też. Bardzo jestem ciekaw rozwoju sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Ostatnio sporo popracowałem. Chciałbym zdążyć z ukończeniem modelu na konkurs w Sanoku ale może mi się to nie udać. Dołożyłem sporo pracy bo oryginalne elementy postanowiłem wymienić na fototrawione w dodatku z moimi zmianami bo te nie pasowały. Zestawy były przeznaczone do modelu Meng-a i są około 5% większe. Wymianie podległo około 90% dodatków wewnątrz pojazdu i jakieś 40% na zawnątrz. Nie wszystko jeszcze dokończone ale część możecie zobaczyć tutaj: Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Panie jedno zdjęcie się wczytało bo kodu chyba brakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 Już poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 No i teraz moge podziwiać to piękno. Powiedz czym przyklejasz blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Za dużo plastiku to tam nie zostało, he, he. Blacharka pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Po obejrzeniu tych fotek, stwierdzam że swojego mengowskiego Tygrysa, będę mógł schować głęboko do szuflady :( . Szkoda, bo Terminator miał mieć kolegę. Piękna robota Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 Oba modele, Menga i Xact sa bardzo dobre.z kazdego mozna wyciagnac bardzo duzo. Ja wybralem Xact bo zawsze lubilem budowac silnik a jak wiemy w zestawie menga go nie ma. Blaszki PE przyklejam zwyklym klejem cyjanoakrylowym (superglue), najlepiej rzadkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Oba modele, Menga i Xact sa bardzo dobre.z kazdego mozna wyciagnac bardzo duzo.Ja wybralem Xact bo zawsze lubilem budowac silnik a jak wiemy w zestawie menga go nie ma. Zgodzę się. Jednakże Xact, oprócz silnika dał modelarzom, chociażby możliwość pootwierania wszelkich okien. W Mengu tego nie ma, co mnie bardzo irytuje, bo muszę troszkę pociąć model, by móc np. zamontować anteny na dachu wraz z przewodami zasilającymi, które są moją obsesją w modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 ah rzadkim mówisz. To już wiem czemu mi tak nie klei sie dobze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Dzisiaj zakończyłem etap budowy. Wszystkie części są sklejone i gotowe do malowania. Oczywiście podzielone na sektory bo nie dałbym rady pomalować wklejonego całego wnętrza. To był bardzo duży- mały projekt a być może najgorsze przede mną. Tak prezentują sie ostatnie elementy z układanki: Stojaki pod amunicję: Przedni zdeżak z wklejoną tablicą rejestracyjną: Jeszcze raz to co kryje się pod pokrywą silnika: A to już pokrywa od wewnętrznej strony. Doklejony metalowy element, którego w zestawie nie ma a w oryginale występuje: Górna płyta dachu: Lewa strona samochodu wraz z uchwytami pod linę: Niemniej ciekawa prawa strona autka wraz z narzędziami przymocowanymi do płyty: Przód auta z efektownie prezentującym się logo Gaz: Teraz to co dla mnie najtrudniejsze, malowanie oraz weathering. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Ciekawe, przód auta z logo GAZ na ostatniej fotce, wygląda zupełnie jak prawa strona autka z narzędziami na zdjęciu przedostatnim he he . A tak na serio to naprawdę, ten " gazik " wymiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Bardzo dobra robota, zwłaszcza z wnętrzem i silnikiem. Będzie świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Wojtek, Świetnie- obowiązkowo poproszę zdjecia pomalowanego wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 No i teraz wszystkie blaszki w chromie zrobić i ładne alufelgi dać Piękna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi