Rhayader Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Prace nad Tamą weszły w fazę permanentnego szpachlowania/szlifowania, co zaczyna mnie już nieco irytować. Otworzyłem więc pudełko z drugim modelem, mającym stać wraz z Tamą na jednej podstawce. Jedyne dostępne do tego modelu fototrawionki Rzuca się w oczy brak kratownic na bramownice (czy jak to się tam nazywa), a które aż proszą się o wymianę na coś subtelniejszego. Boczne podpory nadbudówki też wyglądają zbyt grubo. Z początku chciałem je od wewnątrz pocienić, ale... - ich grubość komponuje się z grubością burt. Pocienienie ich spowoduje znaczną wizualną różnicę burt, no chyba żeby pocienić całe burty, a to już dużo więcej zabawy. - W dolnym rzędzie podpór pierwsze dwie z prawej strony są tak jak na górze dociągnięte do samego brzegu, ale pozostałe zagłębione. Tak jest na obu burtach. Pocienienie od wewnątrz oznacza ich usunięcie i konieczność odtworzenia od nowa. Komin. Jak to powinno wyglądać? Czy faktycznie był zatkany, i z tego 'zatkania' wystawały rury, czy był pusty z rurami w środku, a 'zalanie' jest tylko dlatego, że tak łatwiej było ten element wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Podeslij mi zdjecia tych kratownic 1:1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Komin mógł miec taki dekiel z rurami przez niego przechodzącymi, nie jest to tak bardzo niespotykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 A szukałeś coś z żywicy? Niko robi takie maluchy i wyglądają fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Te jednostki były napędzane silnikiem diesla. Wyloty spalin były podobne do współczesnych. Jak Gała pisal: Dekiel z rurami.... Tu masz liste potencjalnych dodatków do Kimikawy: http://myplace.frontier.com/~monty.fowler/Models1/kimikawa_maru.htm A tu rysunki wprawdzie - Akashi ale system odprowadzania spalin podobny...: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 Czyli dylemat komina rozwiązany dziękuję Panowie! W linku blacmana znalazłem informację, że gość użył blaszki z bocznymi podporami i faktycznie pit road zrobił taką blaszkę, ale w tym dużo większym zestawie, który ja kupiłem oczywiście już tych elementów nie dodał... W każdym razie może to oznaczać, że dolne przesunięcia słupków to błąd na formie, a nie celowy zabieg producenta. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... Na tego typu okrętach były montowane działa 5.9'' (6'' /40) 152,4mm które wyglądają tak: Robi ktoś coś podobnego w żywicy lub blaszkach? Nie musi być konkretnie takie jak było rzeczywiście. W tej skali szczegóły i tak nie sa do ogarnięcia, byle tylko było podobne. Myślałem nad jakimiś z komplet zip, ale może jest coś bliższego oryginałowi. Niko robi takie maluchy i wyglądają fajniePrzeglądałem, ale na stronie mają strasznie małe zdjęcia, tak jakby bali się pokazać szczegóły. Musiałbym najpierw zobaczyć coś ich produkcji 'na żywo' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 viewtopic.php?f=77&t=46074 Tutaj jest mój Choun Maru, w pudełku jest jeszcze Suruga Maru. Niko ma w ofercie sporo tego typu jednostek. W komplecie są fajne, delikatne blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 Na tym etapie muszę już położyć kamuflaż. Pocieniłem burty nadbudówki, co spowodowało, że musiałem ją troszkę poszerzać by nie było szpar. Zerwałem imitację deskowania, bo będę naklejał drewniany pokład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 11 Stycznia 2015 Na tym etapie muszę już położyć kamuflaż. Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Rhayader - stoczniowe plany przewidują inne transportowce wodnosamolotów IJN? (sorry, ale muszę zapytać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2015 O tak! I nie tylko wodnosamolotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 O tak! I nie tylko wodnosamolotów To dobrze... znaczy się, że prędzej czy później będzie Nisshin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 OŚWIADCZENIE W związku z licznymi pytaniami o kondycję tego projektu, stocznia Rhayader shipyard informuje, że złomowanie idzie zgodnie z... tfu, wróć, że zainteresowana ma się świetnie i bardzo dziękuje za troskę Prace ulegną zintensyfikowaniu, bo razem z Tamą zdążają na Bytom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 I pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 Prace ulegną zintensyfikowaniu, bo razem z Tamą zdążają na Bytom Yes, Yes, Yes i to jest super news na Nowy Rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Prace ulegną zintensyfikowaniu, bo razem z Tamą zdążają na Bytom Yes, Yes, Yes i to jest super news na Nowy Rok O tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2015 I niedługo będę bramownice na nim stawiał I niedługo będę bramownice na nim stawiał I niedługo będę bramownice na nim stawiał Houston? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2016 Pokład będzie jeszcze brudzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2016 Tory do wózków lotniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Dotarły blaszki od shelfoddity Kratownice do bramownic na japońskich statkach transportowych. Zdecydowałem się wymienić nie tylko kratownice, ale całe bramownice zrobić od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi