simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Witam wszystkich pewnie mnóstwo było postów typu - cześć jestem Janusz i jestem nowy . Zaczynając więc , jestem nowy na forum , a moją przygodę z modelarstwem zacząłem w zeszłym roku z modelami czołgów w skali 1:72 i było mi chyba za mało wrażeń , więc za namową mojego "dilera" tankowego zacząłem się bawić ze skalą 1:35 . Moim pierwszym modelem jest KWusia z majestatycznie duża wieżą (KW2)-zgrabna bestia . Pracę zacząłem troszke wcześniej i niestety byłem tak zaaferowany sklejaniem że nie pomyslalem o fotorelacji .. no cóż mam gotowy już material na modelkę - KW , a teraz dopieszczam dioramke , jej elementy oraz figurki . podkreslam że diorama jak i załoga czołgu są jeszcze nie skończone . Czekam no różnej treści pomocne porady, jak udoskonalić mój mój pomysł no i oczywiście na konsekwentną krytykę czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 ooo okazało się że nie wiem jak dodać zdjęcia do mojego tematu ;/ czy znalazłby się ktoś nad wyraz miły by mi pomóc i wytłumaczyć jak to się robi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Wiesz dobrze by było, żebyś pokazał może ten model. Można by się wtedy było odnieść do tego co zrobiłeś źle a co dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 imek46 drogi kolego wyżej napisałem przyczynę i czekam na odpowiedz bo sam chyba nie dam rady tego zrobić są mądrzejsze głowy ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 teraz cos widac ?? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Janusz , wklej między ten nawiasy kwadratowe adres URL swojego zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 http://plus.google.com/u/0/113229169320233246740/posts/V2V3ofRCjNR no już doszedłem do tego jak wkleić fotki , a jest jakis sposob by wrzucic je prosto z kompa (przepraszam ze poruszam inny temat , lecz darujcie poczatkujacemu forumowiczowi) jakosc zdjec kiepska , nastepnym razem odpale aparat foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 No już lepiej ,ale nei wklejaj linka tylko użyj przycisku IMG ponad pisanym przez Ciebie tekstem i między tymi kwadratowymi nawiasami wklej ADRES URL zdjęcia. Pozdrawiam! PS; chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 oki juz czaje o co chodzi , ziomku Ty mój a o co chodzi z tym" P.S chyba nie "??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 oki juz czaje o co chodzi , ziomku Ty mój a o co chodzi z tym" P.S chyba nie "??? Chodziło mi o to ,że sie bezpośrednio z kompa nie da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 ok już się ogarnąłem z fotki sory za tamtą jakość , chyba chciałem isc na latwizne.. tu sa godne ogladania zdjecie Pozdrawiam to wszystko , czekam na komentarze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 To skoro ja się wypowiadam , to może dokończę . Jak na pierwszy raz , to model prezentuje się świetnie , rażą mnie natomiast lewitujące gąski , brak śladów za maszyną (w końcu on ważył swoje ) i świecące figurki. Pozdrawiam! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Czołg i scenka podoba mi się. Figurki mniej, ale ze to pierwszy raz to całość na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 Apropo gasek- w planie mam pociągnąć do prawie ze samego konca makiety , ten wał błota który spod nich wychodzi na początku KaWy , dodane bedą ślady i trochę metnej wody za czolgiem. Obawiam sie malowania figurek moze macie jakieś wskazówki , a ich ustawienie jest oki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Początki sa trudne, ale każdy przez to przechodził. Najpierw kwestia zdjęć - tutaj masz wszystko na ich temat - Tło czyli 20 minut i 15 zł czyli koniec obciachu i żenady.. Malowanie figurek trudny temat - proponuję Youtube - i . TYlko twarze, ale one są najtrudniejsze. Sam model nawet przywoicie ci wyszedł. Problem dotyczy integralności z podstawką. Jak już wcześniej zauważył kolega gąsienice dziwnie przylegają do podłoża - szczególnie praw, idelanie prosta w dolnej części. Jadąc po błocie gąsienica powinna być ubrudzonana całej swojej powierzchni, a góra jest czyściutka. Sam czołg w okolicach gąsienic też trochę tego błota mieć powinien. Walcz dalej. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Nie wiem czy usprawiedliwianie wszystkich baboli tym, że to pierwszy model jest zasadne? Ja wychodzę z założenia, że najpierw sklejamy modele porządnie i bez błędów, malujemy nie zalewając farbą i nie maskując niedociągnięć brudem, a dopiero w kolejnych krokach podwyższamy poprzeczkę. Krzysiek, pozwoliłem sobie poprawić jeden link. Tło czyli 20 minut i 15 zł czyli koniec obciachu i żenady.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 oo super dzieki za podpowiedzi , fajny bajerek z tym brystolem napewno nastepne fotki wykonam w taki sposób . Hmm jest jeszcze cos wracajac do moich fruwających gąsiennic - jak napisałem na poczatku jeszcze nic nie jest do konca dokonczone i mysle ze z moim pedandtycznym nastawieniem do modelarstwa jeszcze duzo rzeczy bede piescic pedzelkiem dzis sie zabieram za wieczorne dłubanko , zastanawialem sie nad zageszczeniem suchej trawy . tu na zdjeciach "rosnie" w kępkach , chcialbnym dolozyc troche frywolnie rosnacych kłosów. nastepna sprawa zlikwidowanie efektu niebywale lekkiej maszyny- stworzę troche wiecej błota i uformuje waly wylewajace sie spod gąsek , oraz mokre ślady za pojazdem . jesli jeszcze dzis zdarzę to wrzuce kilka fotek pozdrawiam , najlepszego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Nie wiem czy usprawiedliwianie wszystkich baboli tym, że to pierwszy model jest zasadne?Ja wychodzę z założenia, że najpierw sklejamy modele porządnie i bez błędów, malujemy nie zalewając farbą i nie maskując niedociągnięć brudem, a dopiero w kolejnych krokach podwyższamy poprzeczkę. Krzysiek, pozwoliłem sobie poprawić jeden link. Tło czyli 20 minut i 15 zł czyli koniec obciachu i żenady.. Drogi sceptyczny przyjacielu , mam pytanie - po Twojej wypowiedzi ,zacząłem szukać swoich usprawiedliwien "baboli" i nie moge znalezc gdzie one są ??! sluchaj tak to moj pierwszy model , ale jest pierwszym w skali 1:35 . wczesniej długo głaskałem 72-jke . a moje błedy , co do nich to chyba każdy mistrz modelarstwa , taki jak zapewne Ty , pewnie też je popełniał może nie uwierzysz ale wystawiłem te fotki nie po to żeby zbierać pochwały ,ale po to by uzyskać kilka bezcennych porad . Szczerze to przynajmniej mi sie wydaje , ze sam model wyszedł mi calkiem nieżle a dopiero dioramka i "wtulenie" modelu w nią musi jeszcze odczekac swoje .. P.S. Z całym szacunkiem dla obecnych na forum modelarzy , naprawde nie oczekuje pochwal, ale tez komentarzy tego typu - ooo bo trzeba robic dobrze a nie źle - oczekuje przydatnych podpowiedzi bardziej doswiadczonych kolegów modelarzy Pozdrawiam Szymon ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Na szybko: Gąsienice założone odwrotnie. Te haki na wieży na których powiesiłeś łańcuch, jest to przeróbka niemiecka, załoganci RKKA natomiast sugerują, że nie jest to wóz w posiadaniu Niemców. I do tego napis propagandowy. Nie spotkałem się z frontowym KW-2 z propagandówką. Malowanie hmm baza wygląda dobrze jednak ciapki brązów i różnych odcieni zieleni nie wiem co mają przedstawiać. KW-2 malowane były jednolicie na kolor zielony. Jeśli chodzi o podstawkę i figurki to już się koledzy wypowiedzieli. wczesniej długo głaskałem 72-jke. a moje błedy , co do nich to chyba każdy mistrz modelarstwa , taki jak zapewne Ty , pewnie też je popełniał Mistrzem nie jestem i daleko mi do choćby średniego poziomu, jednak rozpoczynając pracę nad modelem zagłębiam się nie tylko w instrukcję ale również w w materiały źródłowe (pisma, monografie, internet i zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia).Podstawowe informacje o KW-2 dostępne są bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Oki , troche sie pobawilem w błotku oto efekty , podkreślam,że wszystko jest jeszcze mokre i świeże stąd ta biała plama za czołgiem i inny kolor świeżego błotka Dodałem mój specyfik po całej długości modelu , a także za nim , w miejscu jasnej kałuży chciałbym wylać kawałek mętnej wody . Jak wczesniej napisałem , zasadziłem troszke swobodnie rosnacej trawy , ktora nalezaloby przyciemnic moim zdaniem . Drodzy koledzy może macie sposob jak uzyskac efekt bardziej realistycznej trawy tego typu ? Mam prosbe czy macie pomysł na jakies fajne ustawienie tych figurek ??zdjęcia są na str I, a figurki nosza tytuł:"Soviet Tank Crew, 1943-1945 /3568/". Dzięki z góry i czekam na oceny błotka P.S. Jeszcze tak mimochodem- ciekawostką jest to , że wszystkie materiały (prócz Wikolu) ,których użyłem do zbudowania mojej dioramy , są naturalne , pozyskane z mojej kuchni czy od Matki Przyrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Na szybko:Gąsienice założone odwrotnie. Te haki na wieży na których powiesiłeś łańcuch, jest to przeróbka niemiecka, załoganci RKKA natomiast sugerują, że nie jest to wóz w posiadaniu Niemców. I do tego napis propagandowy. Nie spotkałem się z frontowym KW-2 z propagandówką. Malowanie hmm baza wygląda dobrze jednak ciapki brązów i różnych odcieni zieleni nie wiem co mają przedstawiać. KW-2 malowane były jednolicie na kolor zielony. Jeśli chodzi o podstawkę i figurki to już się koledzy wypowiedzieli. wczesniej długo głaskałem 72-jke. a moje błedy , co do nich to chyba każdy mistrz modelarstwa , taki jak zapewne Ty , pewnie też je popełniał Mistrzem nie jestem i daleko mi do choćby średniego poziomu, jednak rozpoczynając pracę nad modelem zagłębiam się nie tylko w instrukcję ale również w w materiały źródłowe (pisma, monografie, internet i zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia).Podstawowe informacje o KW-2 dostępne są bez problemu. Zaskocze Cie przyjacielu - te haki z łańcuchem , to jedynie mój osobisty pomysł i inwencja twórcza by dodac taki szczegół , nie opierałem sie na Bóg wie jakich wzorach . Napis zaś "Za rodzinę!" - był w zestawie z modelem , więc mysłe , że nie jeden modelarz by się pokusił o wykorzystanie go w swej pracy . Kolejna sprawa - ciapki , plamki i odcienie zieleni - chciałem uzyskac efekt starej wyczochranej maszyny ( pokazującej magiczne działanie czasu i eksploatacji), ktora przejechała kawal drogi w roznych nieprzyjemnych warunkach . Nie jestem mózgiem od Techniki Militarnej II Wojny Światowej , ani molem ksiażkowym a jeszcze bardziej , człowiekiem , który ma czas z uśmiechem na twarzy przeglądac godzinami , dniami , miesiacami ... fotki czołgów na necie, ja po prostu jestem ciekawym nowej sztuki facetem , ktory zaczał dobra zabawe z tak fascynujacym zajeciem jak modelarstwo Gąski faktycznie są odwrócone wstyd jak cholera , ale cóż już za pózno na modernizacje Pozdrawiam Cie markuz , miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonp92 Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2014 Cześć wszystkim ;) mam pytanko , a dokladnie prośbę - dotyczy ona silikonu bezbarwnego jako wody , czy tez kałuż , co myślicie na ten temat , a może macie pomysły jak to zrobić . A juz zupełnie super byłoby gdyby ktos wrzucil mi tu fotorelacje lub fotki gotowej silikonowej wody na swej dioramce pozdrawiam Panie i Panów ;) czekam na znak sygnał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 Tutaj masz nieco o silikonowej wodzie . http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 Tak na prawdę to czołgi radzieckie nie żyły tak długo co by mogły spłowieć na słoneczku- patrz ilość wyprodukowanych T 34 podczas wojny. Tak wiec większość z efektów które robimy malując Radziecka pancerkę jest o kant d... bo nie mogła mieć miejsca . Czołgi były niszczone , remontowane , niszczone i tak w kolko ( malowane na nowo za każdym razem ) . Malujemy cieniowanie , rozjaśnienia, itp. bo fajnie to wygląda. Modelarstwo ma sprawiać frajdę wiec czyńmy to dalej dla Naszej wspólnej satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 Widzę, ze dość delikatnie się obchodzicie... Podzielam opinię jednego z przedmówców- kolejność nastepująca - sklejamy model z pudełka- czysto, bez przeróbek i malujemy starannie - jak ktoś sie odważy na washa w pierwszym podejściu, to ok, jeśli nie to można spróbować pózniej - zabiegi typu biedronki, rozjaśnienia, modulacje i fikimiki - podstawki i figurki- wyższa szkoła jazdy W przedstawionym egzemplarzu Autor zaczął od końca nie mając opanowanych podstaw i niestety odnosi sie dość wyzywająco do rad Kolegów, którzy wiedzą o modelarstwie dużo więcej. To nie wróży dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi