Skocz do zawartości

1:48 Sd.Kfz. 232 Tamka

Tremac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tym razem na warsztat wziąłem taki pojazd plus dodatki.

Malowanie raczej pudełkowe. Model jak na Tamke sam się składa. Oczywiście nie odbyło się bez małej wpadki ale o tym potem.

2014-11-28%2016.14.46_zpst7z8dbl4.jpg

2014-11-28%2016.16.46_zpsnsp0vbgl.jpg

2014-11-28%2016.17.59_zpsbf46pipf.jpg

2014-11-28%2016.10.56_zpssoeliun7.jpg

Podczas składania przez nieuwagę źle boczne wizjery przykleilem. 2 odzyskałem nienaruszone. Forma zrobiona mam nadzieje ze uda się skopiować. Wszelkie sugestie jak i krytyka mile widziane

Przemek

Wydaje mi się, że źle zamontowałeś też podpórkę osłony przedniej.

Wygiąłeś blaszkę na zewnątrz kątownikiem a powinno być na odwrót.

Porównaj sobie w moim warsztacie:

viewtopic.php?f=87&t=38564

Może coś się przyda.

Pozdrawiam

Dzieki z zainteresowanie. Przeglądam publikacje i rzeczywiście jak najbardziej masz rację niemniej tej blaszki inaczej nie dało rady wpasować ogólnie Hauler dał ciała po całej linii jeśli chodzi o ten pojazd większość elementów trzeba było przerobić. Na zmianę jest trochę za późno bo fotki które wstawiłem nie są najaktualniejsze. Pomyślę jak to zamaskować.

Na chwilę obecną model tak wygląda.

20141206_235834_zps0nfbjn5q.jpg

Krzysztof Następnym razem postaram się o lepsze zdjęcia (choć będzie trudno bo marny ze mnie modelarz a jeszcze marniejszy fotograf ☺) Co do koloru raczej szary.

Marcin to tak jak ja nie wyznaje się na niemieckich. Ten stelaż to kawałek anteny całość tworzy coś ala daszek z rurek. Ja go troszkę przerobiłem bo fabryczny troszke mi nie pasował.

Krzysztof Jak nigdy wszystko zajęło 24h i za pierwszym razem

Stojkovic Skrajnie to wyrób Abera dedykowany do tej skali. Powinny być zamontowane poniżej zagięcia błotnika i dlatego takie dlugie W moich modelach skrajnie często się urywaja zwłaszcza po wystawach. Aber nie pomyślał żeby można było je głębiej w plastiku osadzić co by nie odpadly wiec trzeba było troszkę przedłużyć ten schowany koniec i zdecydowałem żeby tak zamontować a nie jak powinny.

• Super Moderator

Czołem

Mogłeś nieco kółka zrobić skręcone... to takie moje widzi mi się , jak kołą sa tak równo to jakoś tak sztucznie wygląda tak deczko obrócić w jedną stronę ;)

Tomek był taki zamysł podczas budowy ale stwierdziłem ze będzie za dużo roboty przy tym żeby zrobić mobilne osie tym bardziej ze plastik w pracy składałem a tam warunki nie pozwalały

Krzyś Nawet aż tak dużo pracy przy nim nie było poza żaluzjami, siatkami i wizjerami które trzeba było rwac. Czy skończe nie obiecuje ale gdyby się udało to byłby to rekord 4 modele w ciągu roku Dla mnie oczywiście mało istotny tym bardziej , że chodzi za mną aby się dobrać do żywicy PT -76.

Stojkovic Dziękuję za pomoc.

• 3 weeks later...

Model całkiem spoko. Robi dobre wrażenie. Trochę się nadziobałeś

Nie przerobiłem tego pojazdu więc raczej lama.

Wydaje mi się jednak, że drewniane kołki od anteny były w kolorze pojazdu.

Obicia niestety za duże (nie z tej skali).

Dzięki za rady

Krzysztof Obicia pozornie wydają się być białe. Jest to najjasnieszy odcień szarego z AK panzergrau color modulation set.

Mariusz72 Odnośnie kołków. Kiedy przerabialem je na wieży wzorowalem się kilkoma zdjęciami z tych publikacji

2015-01-06%2007.00.10_zpsmmzjcgsz.jpg

i na jednym z nich wyraźnie było widać ich zdecydowany ciemniejszy odcień od reszty pojazdu. Wydedukowalem ze mogły być z bakelitu. Niestety książki zwróciłem ale postaram się o to zdjęcie co by można się wspólnie zastanowić.

Obicia w miarę możliwości postaram się poprawić.

I co wyrocznia powiedziała panie Mariusz72?

Ja się wzorowalem na tych zdjęciach Na których troszkę widać różnicę w odcieniu między kołkami a resztą pojazdu.

2015-01-12%2012.41.37_zpsujf6ijmm.png

2015-01-12%2012.42.25_zps6mli1xdr.png

źródło panzer track

Malutka aktualizacja

Pojazd stanol na kołach i zacząłem poprawić obicia

2015-01-12%2012.40.47_zpsjph63pzz.jpg

Zapomniałem zapytać

Muszę się tym lepiej zainteresować bo sam mam takie patyki w Befelhsie Ib.

W każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi. Trzeba tylko ustalić czy to byłstandard,

czy malowali też po całości po zainstalowaniu anteny.