Daz Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Witam Zabrałem się za odskocznie od maszyn latających i padło na Hummera H1, model M1151 Enhanced Armament Carrier, w malowaniu Irak lub Afganistan, czyli pustynnym. Będę go robił prosto z pudełka, bez dodatków żywicznych, ale z dużą ilością waloryzacji w postaci intensywnych śladów zużycia, tak jak by jeździł w patrolach kilka lat, czyli rdza, kurz, brud, piasek. Wzorować się będę na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Na pierwszy rzut oczywiście rama i zespół napędowy, od razu powiem że Academy fajnie przygotował całość bo widać bardzo dużą ilość detali, cały układ hamulcowy, łaćzniki stabilizatoró, stabilizatory, całe zawieszenie z wahaczami, reduktory, podpory wałów i same wały ze wszystkimi detalami, wygląda to naprawdę fajnie, aż szkoda że później tego nie będzie prawie widać. Jeśli chodzi o malowanie podwozia to nie przepadam za zbyt "kolorowym", w sensie aby odwzorować każdy element tak jak jest w rzeczywistości, bo boje się że wyjdzie zbyt pstrokate, jak zabawka, myślę że czarny + panzer gary, będzie w sam raz. Nie maluję tego czarnym bo w rzeczywistości elementy nie są czarne jak sadza, i przy czarnym wyjdą sztucznie, a poza tym jak dojdzie wash, to i tak wszystko się przybrudzi piaskiem i pyłem. Mam wątpliwości do do dwóch elementów. Pierwsza rzecz to chyba zbiornik paliwa (zaznaczony), w instrukcji napisali że ma być biały ?? Naprawdę powinien być pomalowany na biało?? Druga kwestia to kolor zasobnika z narzędziami (szpadel, siekiera i kilof) w instrukcji mówią o kolorze Nato Green, i pytanie czy też tak uważacie że to powinno być zielone?? Jeśli jesteśmy przy kolorach, podpowiedzcie jaki najlepszy był by kolor do pomalowania całej budy. Wiadomo że piaskowy, ale spotkałem się z kilkoma odcieniami, i postawiłem na tamiya xf-59 + xf-55 Mieszane w stosunku 3:1 czyli XF-59 jako podstawa, ale jak dla mnie zbyt pomarańczowa, i dlatego chce ja przytłumić XF-55 aby wyszedł bardziej piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Jeżeli chcesz się bawić wyłącznie w budowę z pudełka, to poniżej zebrane kiedyś przez Kubisza "pułapki" jakie czyhają na Ciebie 3 słabe punkty modelu Academy, czyli miejsca mogące sprawić kłopot ze spasowaniem: - mocowanie deski rozdzielczej do przedniego okna: kanał nawiewu (element E9) przeszkadza w prawidłowym osadzeniu deski. Należy lekko podciąć w przednim oknie (element B7) miejsce, o które opiera się element E9 oraz zmniejszyć wypustkę montażową dla tego elementu w desce (element B2); - mocowanie maski do dolnej części nadwozia: należy uważać na prawidłowe zamontowanie części filtra powietrza (elementy E12 i E59) do przedniego okna (element B7). Trzeba je przyklejać jednocześnie z montażem maski, wtedy wszystko ładnie się ułoży. Zbyt wysoko lub zbyt nisko przyklejony filtr i maska będzie odstawać (a wypustki montażowe w elemencie B7 nie ustawiają filtra w jednoznacznym położeniu); - tylna klapa bagażnika (element B16) jest nieco za wąska w stosunku do paki, po jej przyklejeniu w pozycji zamkniętej są szpary między jej krawędzią, a wewnętrzną stroną nadkoli. Jeśli będziesz chciał się mocować z przeróbkami merytorycznymi, to daj znać- podpowiemy co i jak. Kwestia podwozia W pierwszym poście od zdjecia nr 3 i dalej są zdjecia podwozia M1151 http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=21&t=301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Dzięki linkowi do zdjęć podanym przez Makinena przemalowałem wydech i tłumik na kolor stalowo - szary, oraz miskę olejową, wały, oraz obudowę skrzyni biegów na czarny półmat, ale tego na zdjęciach nie widać zbyt dokładnie bo zlewa się z ciemno szarą ramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Koła i rama ukończone Koła wraz z zapasem, które jest brudniejsze niż te co na kołach z racji że bieżnik się nie wyciera i brud tam zostaje Ramę ubrudziłem czymś w stylu piachu, kurzu, lekkiego błota, oraz zrobiłem ślady rdzy, bo sam z doświadczenia wiem że nawet 2 letnia terenówka (np nissan navara, lu jeep) ma już lekko skorodowaną ramę, więc wojskowy hummer na pewno musi mieć lekkie ogniska korozji. Zbiornik pomalowany na biało Całość brudzenia robiłem suchą pastelą w 4 kolorach, - najpierw czarny, później jasny beż i brąz, i biały, wszystko na mokro, oczywiście po kolei żeby się nie wymieszały a na sam koniec już na sucho filtr z beżowej pasteli. Ślady rdzy to 3 odcienie brązu nakładane pędzlem, - Akryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Dobra robota Rama trochę na warunki europejskie, niż pustynne, ale podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Przemalowałem układ przeniesienia napędu i dół silnika. Silnik i obudowę skrzyni zrobiłem kolorem ciemno stalowym, żeby wyglądało jak brudny żeliwny odlew, a reduktor, krzyżaki wałów, oraz suki (obudowy dyferencjałów)stal z lekką domieszką aluminium, bo na zdjęciach oryginału wydają się dość "srebrne" Pomału przymierzam się do budy, na sucho wszystko bardzo ładnie do siebie pasuje. Pokusiłem się też o złożenie karabinu i trzech zasobników na taśmy, pomimo że będzie montowany jeden, ale producent dołączył trzy, ale w instrukcji nie ma o tym słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Podstawa do karabinu M2, która jest odłączona do zestawu, jest nie odpowiednia, więc dzięki pomocy kolegów z forum (zdjęcia, podpowiedzi, schematy) za co jestem bardzo wdzięczny, postanowiłem zbudować nową od podstaw. Podstawa gotowa..... wiem że można by ją zrobić lepiej, ale ja w pewnym momencie (w połowie) miałem już to wywalić i pomyśleć nad czymś innym, bo "wielkość" niektórych elementów np śruby, czy linki, przyprawiały o :crazy: Jak dla mnie może być, mam nadzieje że jest to akceptowalne I w podkładzie, wygląda trochę lepiej, więc jest szansa że w ciemnym kolorze (czarny + gunmetal) będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Daz- nasze komentarze masz na Humvee Models. Tu damy szansę innym na opinie i uwagi- tylko się nie pchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Wiem, wiem, tak też do tego podchodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Trochę się przy tym mocowaniu narobiłeś, ale efekt jest elegancki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 No mocowanie dobre, ale czy nie warto było się pokusić o lufę RB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2014 Karabin gotowy Pierwsze przymiarki malowania nadwozia, na razie tylko kolor i leki wash, bez jeszcze filtrów i brudzenia, bo to dopiero po złożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Uuuuu....mocno styrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Podłubałem trochę nad wnętrzem, co prawda nie będzie zbytnio widoczne, bo drzwi będą pozamykane, ale :rotfl: oraz przerobiłem antenę , przemalowałem na właściwy kolor i dołożyłem przewód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Kolego zabieraj warsztat z działu lotniczego i przenoś się do nas na stałe.Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 mi się wydawało że jest to podstawa z dużą skrzynią na taśmy jak tutaj : ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Kolego zabieraj warsztat z działu lotniczego i przenoś się do nas na stałe.Podoba się. Mi też zaczęło się podobać, i już jest w planach kolejny Humvee, a później Bradley a może Abrams Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Ja w temacie puszki amunicyjnej do 0,50" którą umieściłeś w pojeździe ,otóż puszka ta jest u Ciebie wraz z całym mocowaniem do podstawy wkm-u,( to ta część którą pomalowałeś na kolor zielony) , jeżeli już zdecydowałeś się na dużą skrzynkę nb. nie jak zarzucał Ci kolega Krocionorzec na granaty do granatnika, ale pierwotnie na łódki z amunicją do Boforsa 40mm( aktualnie używaną w US. Army do wszystkiego), to musisz się tego trzymać zresztą wyraźnie widać że uchwyt jest właśnie na 3 takie puszki, a poza tym zainwestuj w blaszki fototrawione ,od razu poczujesz różnicę .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Buda już na kołach i dorobione detale, anteny, nie wiem czy dobrze ale dołożyłem tą antenę do połączeń satelitarnych (chyba) bo widziałem na zdjęciach że te wersje też mogły takie mieć. Lustra przemalowałem, na wieży czarne, na drzwiach z czarnymi ramami. Wiem że auto wydaje się bardzo brudne, ale chciałem uzyskać efekt intensywnie używanego, dlatego ciemne zacieki, i ślady zaschniętej ziemi na progach. Od razu powiem że wzorowałem się na 2 zdjęciach, nie starałem się przedstawiać własnej expresji wykonania, tylko coś rzeczywistego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Ja w temacie puszki amunicyjnej do 0,50" którą umieściłeś w pojeździe ,otóż puszka ta jest u Ciebie wraz z całym mocowaniem do podstawy wkm-u,( to ta część którą pomalowałeś na kolor zielony) , jeżeli już zdecydowałeś się na dużą skrzynkę nb. nie jak zarzucał Ci kolega Krocionorzec na granaty do granatnika, ale pierwotnie na łódki z amunicją do Boforsa 40mm( aktualnie używaną w US. Army do wszystkiego), to musisz się tego trzymać zresztą wyraźnie widać że uchwyt jest właśnie na 3 takie puszki, a poza tym zainwestuj w blaszki fototrawione ,od razu poczujesz różnicę .Pozdrawiam M1A1(HA) Tutaj dobrze widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 To jest tylko kosz, a można tam wkładać różne skrzynki. Wymiarowo pasuje pod sktzynkę do granatnika MK19. Co do modelu- ciekawie ubabrany Antena DUKE'a powinna być też w innym kolorze, niż nadwozie- wpadająca w szary. Brakuje jeszcze pomalowania ramek okien w wieży. Jak będzie całość, to się wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Mi nie chodziło o skrzynię założoną w koszu wkm-u, ale o tą którą umieściłeś jako zapas we wnętrzu ,dałeś ją z całym mocowaniem,jakie jest przy podstawie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/M2_-_24th_MEU.jpg A puszka powinna wyglądać to tak: http://olive-drab.com/od_firearms_ammo_50cal.php Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi