Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Z pewna doza nieśmiałości zdecydowałem się założyć warsztat a nóż widelec go skończę . Ze 2 lata temu kupiłem na przecenie 2 produkty Tamki (kurzyły się na polce ) i z racji tego ze nie lepie Hamerykanskich produktów militarnych ( albo rzadko ) cos z nimi trzeba zrobić. Koncepcji na nie zupełnie nie posiadam... a przeglądając tematy dotyczące M 113 na forum posiwiałem z lekka. Model jest straszebnie ubogi w detale, i tak naprawdę bez blaszek nie podchdz. Niestety blaszek nie kupie i wszystko będę musiał wyrzeźbić sam. Dlatego mam prosbe o wsparcie merytoryczne ( jakieś kwity posiadam ) jak i moralne ( może skończę ) .

http://www.martola.com.pl/pl629/produkty8656/U.S.M113_APC

http://www.martola.com.pl/pl629/produkty8723/US_M113_ACAV

Napisano

To ja zapewnię ci wsparcie moralne i w razie spadku aktywności portatuję kopkiem w cztery litery na rozruch. Na forum kilka było, ale to kompletnie nie mój zakres zainteresowań więc merytorycznie nie dam rady nic pomóc.

Napisano

Sklejałem jakiś czas temu ten pierwszy model - M113 APC. Składność ekstra. części pasowały idealnie. Nie użyłem grama szpachli. Formy niby z lat 70-tych ale jakość wtrysków powala! Nie przypuszczałem że mimo takiego wieku części i ramki mogą wyglądać tak dobrze...

Nie używałem żadnych blaszek Kilka rzeczy tylko dorobiłem po swojemu. A na półce wygląda wspaniale

Kibicuję i będę obserwować postępy prac

Napisano
To ja zapewnię ci wsparcie moralne i w razie spadku aktywności portatuję kopkiem w cztery litery na rozruch.

Dzięki Krzychu będzie ten kopek potrzebny i to nie raz.

jakie malowanko będzie??

Jeden na pewno z Wietnamu, co do drugiego to pewien nie jestem. Może podciągnę go ACAV i tez zrobię Wietnam.

Sklejałem jakiś czas temu ten pierwszy model - M113 APC. Składność ekstra. części pasowały idealnie. Nie użyłem grama szpachli. Formy niby z lat 70-tych ale jakość wtrysków powala!

Nawet stara Tamka składa się ładnie i bez problemow. Diabeł niestety tkwi w szczegółach, a tych jak na lekarstwo. Ale moze cos na to zaradzimy.

Napisano
Walnij sobie do nich "zumika"-mała rzecz a cieszy ,od razu masz+5 do "looka"

Chciał bym zakupić blaszki , lecz niestety nie wchodzi to w grę. W młodości bylem fanem " Zrob to sam " wiec muszę się obyć bez nich.

Będę marudny. Mam 2 pytania do znających się na Amerykańskiej twórczości pancernej.

1. Jaki jest poprawny kolor wnętrza? Instrukcja podaje białe, w internetach występuje głownie seledynek chociaż na kilku zdjęciach znalazłem białe jak również kombinowane / seledynek z bialym /.

2. poszukuje zdjęć komory silnikowej jak również zbliżeń na silnik . Na starym kompie miałem zapisane lecz "twardy dyskus" poległ i wszystko szlag trafił.

Z góry dzieki.

Napisano

A to zależy od Ciebie może być biały a może być seledynowy malowali tym co było (chociaż bardziej rozpowszechniony był seledynowy)Podobna sytuacja jest np. z francuskim VAB 4x4 którego posiadam ,część pojazdów też jest tak malowana. Jak Ci radzi Piotrkur kup sobie te blachy, uwierz mi siatki nadsilnikowe, różne uchwyty wyglądają o niebo realistyczniej, a co do "zrób to sam" to gwarantuję Ci że np. takiej siatki sam nie zrobisz nie ma cudów.Pozdrawiam M1A1(HA)

Napisano

Sprawa jest prosta, jak Wietnam to białe, jak Liban i dalej w czasie to już seledynowy, OD albo nawet spotkałem się z szarym.

Napisano

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, czyli będzie białe. Faktycznie blaszki by się przydały ale mogę je kupić dopiero w styczniu. Do tego czasu będę "Pomysłowy Dobromir" .

Napisano

Niekoniecznie w Wietnamie też bywały seledynki ,ba nawet częściej niż białe.Widuje się te i te ,ktoś mi mówił że to zależało od serii produkcyjnej(sic.)ale nie jestem w stanie tego zweryfikować.