Skocz do zawartości

P-51 D ICM+ Aires 1/48

marek d

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zdjęć nie wyślę bo wstydzę się moich wyrobów może jak będę robił warsztat to zobaczysz te zadrapania ale na razie mogę ci powiedzieć że powinieneś na podkład dać jakąś farbę ,,srebrzastą'' a na nią lakier na ten specyfik dać kolory po wyschnięciu zdrapywać kawałki farby z modelu.

lub metoda nr 2

po malowaniu modelu po prostu mając ,,srebrol'' przed sobą zamocz w nim kawałek gąbki i zacznij malutkimi ruchami ,,ciapać'' model.można też użyć wykałaczki lub igły bo jest precyzyjniejsza

UWAGA: metoda nr 2 jest ryzykowna. ze względu na to że może nie wyjść ładnie. zdięcia nie są moje.spitfire_airfix_1.jpg

Nie no.. model który pokazałeś znam jest TU. Liczyłem na jakieś bardziej nowatorskie metody i dla mnie łatwiejsze.

Zdjęć nie wyślę bo wstydzę się moich wyrobów

... oj tam, na pewno są świetne. Tak sądzę po tym co piszesz kolegom w różnych działach. Musisz być dobrym

modelarzem.

Nie długo założę warsztat

może jak 3 zvezdy przerobiony na jaka 1

lub P-40B airfixa

lub La 5 italerki ale nie wiem co wybrać doradź mi

wszystkie w 1:72 mała skala ale prosta.

Fajne modele masz w planach, ale nic o nich nie wiem więc nie doradzę. Weź Jaka Zwezdy ale go nie przerabiaj.

No ale powiedz po co mam mój obijać mocniej, na fotkach oryginału nic nie widać.

Artur jest okazja się poduczyć, czemu nie skorzystać.

Zanim zajmę się za La 5

kupie sobie tani aerograf za 24.99 zł na znanym portalu aukcyjnym

chyba blach nie będę kupował

Szukam materiłów także możecie mi podsyłać zdjęcia

Życzcie mi szczęścia żebym nie spieprzył modelu

PS Nie przesadzajcie że się czegoś nauczycie

Też robię P-51 tyle że 1:72 mastercrafta

Zrób obicia i brudzenia w okolicy kabiną a silnikiem nie wiem jak ci to dokładniej wytlumaczyć

poobijaj go troche !

... wiesz chciałbym ale nie wiem, nie umiem i boję się. Może coś doradzisz. Najlepiej daj fotkę jak Ty to robisz

bym mógł się wzorować.

Obijanie gąbką działa wtedy gdy gąbka ma większą gradację. Taka z większymi dziurami może narobić więcej szkód niż pożytku.

Ja na twoim miejscu podziałałbym pędzelkiem "jeżykiem". Bierzesz stary płaski pędzelek rozmiar 2 i ścinasz jego włosie na krótko by zrobił się jeż. Takie narzędzie maczasz w rzadkim metalizerze (ja używam Model Master) i metodą suchego pędzelka nakładasz drobne ryski.

Możesz również poeksperymentować ze srebrną kredką.

Pozdrawiam

Kornik

Dzięki za odpowiedź bo nie napisałem tego. Nie próbowałem jeszcze z gąbką.

Założę warsztat tylko się przygotuje (zrobię małe porządki)

No faktycznie trudno o jakieś obicia na tym modelu.

Koło karabinów są obicia a na reszcie modelu nawet ryski niema

chciałem tylko wstawić kilka zdjęć mojego modelu treningowego UWAGA pomalowany i washowany na szybko (nie śmiejcie się) z tego treningu bo pierwszy raz od roku maluje pędzlem, bo nie chciało mi się odpalać aparatury, a do tego nigdy nie bawiłem się pastelami. od razu widać że jesteś lepszy modelarzem.

Chciałem tylko dodać że to model treningowy bez żadnych ekscesów

<a href=DSC06003_zpsyaaudsep.jpg' alt='DSC06003_

reszta zdięć treningu w linku

No nie wiadomo

Teraz gdy oglądałem zdjęcia muszę powiedzieć że jakbym zrobiłbym taki model to bym psikną lakierem i tyle.

Zrób podstawkę do modelu będzie piknie wyglądał

Obijanie gąbką działa wtedy gdy gąbka ma większą gradację. Taka z większymi dziurami może narobić więcej szkód niż pożytku.

Ja na twoim miejscu podziałałbym pędzelkiem "jeżykiem". Bierzesz stary płaski pędzelek rozmiar 2 i ścinasz jego włosie na krótko by zrobił się jeż. Takie narzędzie maczasz w rzadkim metalizerze (ja używam Model Master) i metodą suchego pędzelka nakładasz drobne ryski.

Możesz również poeksperymentować ze srebrną kredką.

Pozdrawiam

Kornik

... Kornik to do mnie, czy do Kuby? Jeżeli do mnie to chyba nie chwyciłeś żartu.

No dobra, to pożartowaliśmy ale po co poprawiać tak zrobiony model? To jak Marek, kiedy galeria?

Galeria; jak upal ulży i znajdę chwilę czasu. Jeszcze muszę ogarnąć fotografowanie srebrno oliwkowego cudaka.

Marek, koniecznie podstawkę trochę poobijaj

.. no tu będzie problem, bo nie robię podstawek.

kuba32440 powoli stajesz się irytujący.