Piotr Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Przedstawiam Wam kolejny model jest to Scania 143M 500 firmy Italeri. Model trudny jest cała masa błędów, zapożyczeń z innych modeli(starszych modeli), a wykonany model prosto z pudła jest paskudny, brzydki całość psuje zderzak, który trzeba poprawić i to w swoim modelu zrobiłem, również poprawiłem umiejscowienie blendy trochę niżej i dołożyłem brakujące śruby. Poprawki wymagała atrapa zmieniłem siatkę(na fototrawioną), czarne pasy to kalkomania pomalowana na czarno, i światła mają odbłyśniki(nie są płaskie). Owiewki boczne i górna kabiny dołożyłem zaślepki mocowania i same mocowanie zrobiłem od podstaw(Italeri nic nie dało). Zmianie uległy też mocowania lusterek(ramie, Italeri daje od starszego modelu serii 2). Tylne nadkola też są lekko zwaloryzowane dodane brakujące śruby i zaślepki, światła(tył) też mają zmienione mocowanie, rejestracje to produkt Aber pomalowane na czarno i położona kalkomania, wycieraczki też są fototrawione(KFS) Cały model jest obniżony z przodu są zmienione resory na paraboliczne, a tył ma obniżone poduszki(fotki dam później) Komin do powietrza też jest przedłużony(Italeri daje komin od Scania Torpedo silnik przed kabiną jest za krótki) Model jest malowany farbami Tamiya, Pactra, Alclad Tamiya to kolor French blue sprey(bardzo miękki lakier) spuszczony do słoiczka, całość malowana aerografem. Scanie lekko podrasowałem dałem boczny wydech, listwę świetlną na dach, fanfary, alufelgi tylne zrobiłem sam wszystko malowane Alclad Chrom Później pokarze fotki wnętrza i ramy Fotki Detale(poprawione)Dach Tył Komin powietrza Zderzak(największy babol w tym modelu)- poprawiony, atrapa Boczny wydech Czego nie poprawiłem to kabina ma lekki przechył do tyłu(zawieszenie kabiny tak lekko podniosłem do góry, ale jeszcze za mało - zmieniłem sprężyny na poduszki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 O ja Cię, ale ładna. Merytorycznie się nie znam, wizualnie dla mnie super. Bardzo podoba mi się ten lakier, nie przesadzony z połyskiem, taki w sam raz. Bardzo realistyczne kabelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Świetna praca, dla mnie jedna z lepszych ciężarówek na forum. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Nic dodać--nic ująć. Pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Wykonanie super Czekamy na fotki z warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Super! Bardzo podoba mi sie czystosc i ostrosc modelu. Naprawde fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 A gdzie warsztat? . Jeden z najlepiej wykonanych modeli Streamline jaki widzialem, dobrze, ze poprawiles te rzeczy, o ktorych wspomniales powyzej, szczegolnie zderzak. Jednak co do mocowan bocznych owiewek za kabina, to byly one tez montowane do tylnej sciany. Nie przepadam za takim rozwiazaniem jakie jest w Twoim modelu, bo w realu wyglada to nieestetycznie, niemniej jednak doceniam te przerobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 7 Stycznia 2015 Cacuszko! Dodatkowo ten niebieski w odcieniu retro! Super! Pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Piękny model. Fantastycznie czysto złożony! Nie ma się do czego przyczepić. Wszystko zrobione idealnie. Piękny klasyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Rewelacja. Ładniejszej nie widziałem babci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Szczena na podłodze. Świetna Trójeczka Kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 Wnętrze też zostało poprawione i zwaloryzowane. Italeri zrobiło kilka błędów i zapożyczeń z innych modeli. Zmieniłem siedzenia, mocowanie siedzeń, dodane podłokietniki, lewarek zmiany biegów, kierownice(w modelu pochodzą od 2) wszystko to są odlewy żywiczne. Deskę rozdzielczą zrobiłem 3D(Italeri daje kalkomanie), zmieniłem dolne mocowanie deski. Tylna ściana zakleiłem płytką otwór i na trasowałem linie na tapicerce, podobnie zrobiłem z bocznymi ściankami. Boczki drzwi też uległy zmianie(odlew żywiczny). Całość pomalowałem farbami Pactra, Humbrol, Gunze i farby dla plastyków. Dziękuje wszystkim za komentarze Wnętrze złożone przed malowaniem Boczki drzwi, kierownica i skrzynka akumulatorowa Tylna ściana Całość pomalowana Zbliżenie na deskę rozdzielczą i kierownice Boczki drzwi Tył i góra Całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Powiem tak... gdzie znalazles taki ladny okragly trawnik, zeby wjechac na niego prawdziwa ciezarowka? Nie jestem fanem modeli ciezarowek, ale tu szczeka byla zbierana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Ładnie wykonany model, błędy producenta poprawione. Wykonałeś kawał dobrej roboty, znawcy może by jeszcze dopatrzyli jakiś drobnostek ale dla mnie jest to jedna z lepszych tego typu Scacanek. Kolejny plus za wkomponowanie się w klimat tamtej epoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Super fajna ciężarówka choć to zupełnie nie moja liga to model. Prima sort. Gratuluję udanego projektu i fotki Admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Meeeeeega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinr83 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Po pierwsze to gratuluje świetnego modelu a po drugie mam pytanie skąd są elementy żywiczne wyposażenia wnętrza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Dziękuje za komentarze. Części żywiczne kupiłem w Jabbeke(Belgia) raczej przez internet są niedostępne. Umieszczę kilka fotek z budowy Przednie zawieszenie zmieniłem resory na paraboliczne, inny kształt stabilizatora, kolumna kierownicy umieszczona bliżej przodu( Italeri daje kolumnę kierownicy od Scani T), silnik kilka elementów poprawionych/dodanych(tylko te widoczne) Tył dodałem mocowanie poduszek, poprawiłem mocowanie amortyzatorów i cylinderków hamulcowych dodałem śruby, które mocują ramę pod siodło Przedłużony komin powietrza Dodane zaślepki Zderzak, tylne nadkola, blenda a tu wszystko w kolorze Zmienione mocowanie filtra powietrza i rura doprowadzająca powietrze do silnika Atrapa siatka to produkt firmy Aber Zderzak Nadkola Koła Kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi