tomek14147 Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Witam Rozpocząłem nowy projekt i pomyślałem że i tutaj wrzucę mój warsztat. Tematem jest Nashorn Revella z zestawem dodatków w postaci: - Wyżej wspomniany model firmy Revell: 03148 Sd.Kfz. 164 "Nashorn" - Metalowa lufa RB: 72B22 8,8cm PaK43/1 L/71 Nashorn - Podstawowy zestaw blaszek firmy Part: P72-147 - Fototrawione zasobniki Parta : P72-148 - Fototrawione błotniki również Parta: P72-149 Pojazd który będę starał się odwzorować to Nashorn on numerze 214 z s.H.Pz.Jg.Abt. 525, zdobyty przez wojska polskie we Włoszech: (Zdjęcia pochodzą z Panzerwrecks 13: Italy 2) Jak na razie postępy nie są może jakoś specjalnie widowiskowe, mimo że doprowadzenie modelu do tego stanu zajęło mi naprawdę sporo czasu. A więc po kolei: - Wymieniłem koła napędowe na pozostałości z jakiegoś Dragona które znalazłem na swoim złomie, gdyż te mają nieco lepszy detal od zaproponowanych przez Revell'a - Błotniki parta, które sprawiły mi nieco kłopotu - strasznie twarde są te blaszki. Wyczytałem jednak że blaszki można nieco "zmiękczyć" poprzez wypalenie ich nad ogniem, co też uczyniłem. Odkryłem też że wypalenie to dobry sposób na pozbycie się Super Glue z fototrawionek. Błotniki nie są mocno zdezelowane, bo chciałem ich stan jak najbardziej upodobnić do oryginału. - Opancerzenie. Part w zestawie blach podstawowych dołączył fototrawione przednie osłony. Wtedy też wpadłem na pomysł wymiany wszystkich części opancerzenia na cieńsze. Na początku myślałem żeby wykonać je z cienkiego polistyrenu. Bałem się jednak że może on wejść w reakcje z klejem i white spiritem (np przy filtrach) i zdeformować się, tak więc ostatecznie wybrałem zwykłą blaszkę aluminiową z puszki po napojach. Samo skopiowanie elementów nie było trudne ze względu na prosty kształt paneli. Jednak tak drastyczna kuracja odchudzająca wymagała poszerzenia wanny o 1 mm z jednej i drugiej strony, jak i lekkiego przeprojektowania samych paneli. Na razie może nie wygląda to zbytnio przekonująco, bo całość trzyma się tylko na taśmę i Blue-tack, ale ja jestem zadowolony i myślę że po dodaniu detali i sklejeniu na stałe wszystko powinno wyglądać dobrze. I takie małe porównanie kół napędowych i grubości opancerzenia: Teraz myślę odpocznę nieco od kadłuba i zajmę się najważniejszym elementem tego pojazdu czyli armatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Dawno cie tutaj nie było. Bardzo dobrze wygląda. A przy okazji - jak tam Panther? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 A no nie było, niestety... czasu brakuje. A przy okazji - jak tam Panther? Udało mi się trochę pomalować, muszę przysiąść i porobić kilka zdjęć (mam nadzieję w tym tygodniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Spoko się zapowiada. W szczególni ilość PE robi wrażenie. Lubię takie właśnie dłubaniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 ale zrobisz go już zdobytego z tym pięknym napisem i Polakami obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Fajnie wyglądają te burty z blachy. Z trawionek chyba tylko gąsienic do pz.kpfw IV brakuje . Part też je robi i świetnie by pasowały do ilosci dodatków. Tylko te dziesiątki okuć do przymocowania....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Mam taki sam na warsztacie, z ciekawością będę śledził wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Andrzej, z napisem jak najbardziej. Co do figurek, pomyślę. Piotr, nad gąskami myślałem, ale wtedy szanse na skończenie tego modelu byłyby chyba zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 Superancki projekt i to w ulubionej skali Przyznam się że też o takim projekcie myślałem. Co do gąsek to są rewelacyjne żywiczne, chyba najładniejsze na rynku z OKB Grigorov http://www.shop.okbgrigorov.com/product/181/tracks-for-pz-iii-iv-40-cm-type-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 faktycznie świetne...sam wybrałbym coś ....ale nigdy nie kupowałem za granicą....skąd wogóle oni są bo nie znalazem w zakładkach lokalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Superancki projekt i to w ulubionej skali Przyznam się że też o takim projekcie myślałem. Ja praktycznie tylko w tej skali lepię, 1/35 jakoś mi nie podchodzi, mimo że tam można naprawdę poszaleć z detalami Co do gąsek to są rewelacyjne żywiczne, chyba najładniejsze na rynku z OKB Grigorov Gąski faktycznie ładne, szkoda że nie wiedziałem wcześniej. Ale w szafie na swoją kolej czeka Panzer IV H więc może do tego projektu się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Firma jest z Bułgarii. kontakt z właścicielem bardzo dobry. A i same złożenie zamówienia i jego realizacja bez zastrzeżeń jak w naszych sklepach. Niektóre z naszych sklepów mają w ofercie rzeczy z OKB, cena jednak wyższa i czas realizacji duuużo większy. W przypadku realizacji bezpośrednio na towar czekałem ok dwóch tygodni. W przypadku naszego dystrybutora ok... dwóch do trzech ... miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Nieźle to wygląda - jestem pod wrażeniem . Blacha robi róznicę . P.S. Ile Cię kosztował cały arsenał dodatków do budowy nie licząc jego samego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Niejako odpowiem za autora tematu blacha ok 20-30 zł czyli w sumie nie mniej niż 60zł i nie więcej niż 90 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Cały zestaw blach kosztował mnie coś koło 70 zł (wszystko kupowane w jadar hobby), ale co ja na to poradzę że budowanie modeli prosto z pudła nie sprawia mi już radości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi