KubaRo95 Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Cześć!, Chce zaprezentować wam moje zmagania z nowym projektem pt. "zamiana ról", polegać one bedzie na wykonaniu Panterki w barwach rosyjskich i t 34/85 przejętego przez niemiaszków Modele będę robił przy użyciu zestawów widocznych na zdjęciu Takie barwy planuje dla panterki: www.tanks-encyclopedia.com Z tego co się orientuje to kolor czarny na kołach i wieży powienien być chyba rosyjską zielenia malowany przynjamniej tak jest opisane malowanie w nowym numerze militarii XXw., aczkolwiek nie jestem pewien i wole zdać się na opinie kogoś doświadczonego T 34/85 w zamyśle ma wyglądać tak: www.army.lv Narazie mam coś takiego Jest i pierwszy pozer , swoją drogą bardzo ładne figurki jak na plastik z 3 powyższych ustawień wybiorę chyba numer 2 Pojawiły się małe szparki ale Wamodowska rozpuszczalna świetnie sobie z nimi poradziła Poprawiłem także imitację odlewów na włazie i stanowisku km Pora na spawy, do tego celu użyłem standardowego miliputa, najpierw malenki wałeczki pożniej ugniotłem palcem wzdłuż stanowiska km., następnie odciąłem nadmiar i ostro zakończoną pęsetą wystrugałem spawy. 1 wydech: i 2 Jak narazie to tyle udało mi się dzisiaj zrobić, warsztat powinien być szybki ponieważ mam 1.5 tygodnia wolnego po sesjii i chce go dobrze wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Jakbyś jeszcze do tła dorzucił otwarty karton z resztkami pizzy i zużyte skarpety...byłoby idealnie. Edytowane 16 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Jakbyś jeszcze do tła dorzucił otwarty karton z resztkami pizzy...byłoby idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Jeżeli zestaw "podczerwieni", nie pamiętam jak to fachowo się nazywa, będzie tobie nie potrzebny to biore na dwie dychy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Tymczasem warsztat idzie do przodu i mam nadzieję, że zdjęcia też Kotek dostaje łapki.... Kilka drobnostek do poszpachlowania, świetnie sprawdza się wamodowska szpachlówka nawet pod pędzel I kolejna pantera . . . . . No i jeszcze jedna ^^ I prawdziwa katorga , stary dragon, ogniwka w ramkach, słabe spasowanie, nadlewki i inne ZŁO.... ... już prawie połowa 50% i 100% (sorry za ostatnie zdjęcie, ale akumulator w aparacie padł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Widzę chyba fajny sposób na kształtowanie gąsienic rozumiem, że przyklejasz gąski na taśmę, dajesz klej i kształtujesz na czołgu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Dokładnie tak, pozatym jeśli mam do czynienia z gąskami lepszymi jakościowo tzn. dobrze pasującymi do siebie ogniwami to odrazu na taśmie zaznaczam długość i wklejam na raz, jeśli są to słabsze gąski to zazwyczaj na 3-4 części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Gąski tego typu uczą pokory i cierpliwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Zwłaszcza cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Jeśli szukasz zdjęć: I tak jak mówisz, ten "czarny" to raczej powinien być ruski zielony. Zastanawia mnie w sumie czemu pomalowali nim koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Może nie zdążyli przemalować całej? Zaczęli i nie skończyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 A może chcieli żeby niemniaszki myślały że to T-34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Co do zdjęć to wzoruje się na tym 2, a co do inwencji twórczej towarzyszy z malowaniem kół to nie mam bladego pojęcia Tak czy inaczej dzisiaj po południu aktualizacja warsztatu , model juz po surfacerze, cieniowaniu i modulacji ( moja 1 w życiu... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Oczom nie wierzę... Ty przyspawałeś kopułkę do dachu! Żadna instrukcja nie mogła Ci tego podpowiedzieć, tylko przemożna chęć spawania. A to była konstrukcja po prostu ustawiana na otworze i klinowana wewnątrz na wpuszczanej części. Jest bez liku zdjeć pokazujących, że nawet pozostawała pod odlewem szpara (w głębi było prawdziwe oparcie na pierścieniu poziomującym). O spawie wokół jarzma km nawet nie chciało mi się pisać, bo choćby na tym forum nieraz była o tym mowa, ale przy okazji... To jest glut z przerostem, a nie spaw. Jednym z lepszych określeń takiego czegoś był "kotlet". Jestem pewny, że wypraska kadłuba miała to, co trzeba, czyli lekki wrąb pozostający po wklejeniu jarzma wokół. Należało go nie ruszać lub np. tylko lekko zalać farbą i na niej wgnieść odpowiednią fakturę. Tak wygląda bowiem ten spaw - jest w 9 na 10 przypadków poniżej powierzchni pancerza. O tym, że zdjęć nie brak, już się nie będę rozpisywał. Mam taką radę, żeby zlokalizować różne jeszcze spawy na pojeździe i je odtwarzać lub LEKKO uplastyczniać (np. te nieruszone na połączeniu przednich płyt kadłuba), zamiast wymyślać nowe, a te z bardziej widocznych przerabiać na karykaturę spawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Spaw wokół kopuły usunięty i ten wokół osłony karabiny również.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 O, reakcja byla szybka i jedyna dobra. Pozdrowienia, w tym dla laciatej mruczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Kocurek dostał ubarwienie.. Na surfacer'a nałożyłem chocobrown pactry aby zaznaczyć cienie i pomalować gąski. Teraz dunkelgelb i moja pierwsza modulacja, mam nadzieje że wyszła przyzwoicie Reszta kolorków Poprawiona kopuła i ostatni kolorek... niestety przy sztucznym świetle jak malowałem kolor wydawał się ciemno zielony normalnie jest bardzo ciemny, ale aparat robi z niego szary, niestety nie potrafie bardziej wydobyć tego koloru z aparatu... Następne dni przeznaczam na weathering, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Na tym etapie nie jest źle, może tylko za ciemny brąz i zieleń, wathering jeszcze wszystko przyciemni. Pzdr Ps. MG42 na wieży to nie jest za szczęśliwy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 MG ścięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 Kontynuując, weathering kadłuba i wieży myśle, że jest już skończony jedynie troszke go przykurze i przybłoce. Plan na dziś to "umorusać" koła i gąski... Narazie jest tak Figurki zrobiłem najlepiej jak potrafiłem, wiem że może nie są kunsztem modelarskim ale chyba nie szpecą za bardzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Zmatuj kombinezony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Ładnie wychodzi,podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Nic już nie kombinuj na czołgu, bo jest dobrze, Popracuj przed galerią nad oświetleniem. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 Czołg dostał tylko troszkę rozbryzgów i pigmenty na koła i gąsienice ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Błyskawicznie go zrobiłeś. Bardzo ładny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi