stakor1 Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 (edited) Witam, Z pewną taką nieśmiałością, ale co mi tam - na warsztat wrzuciam Mi-24W nr 956 skala 1/72. Model robię z zestawu Zvezdy z zielonym malowaniem z Afganistanu, kalki Techmod. Długo zastanawiałem się który zrobić, ale ponieważ Zvezda oferuje wersję najbardziej zbierzną z 956 no i jest on jedyny w swoim rodzaju w porównaniu z naszymi innymi Mi-24W - padło na 956. Kalki Techmod Wzbogacony będzie blaszkami ACE. Ponieważ blaszki te są niezbyt znane w Polsce to zamieszczam poniżej ich zdjęcia. ACE 7257 - MI-24 V/D/P, MI-35M (interior set for Zvezda kit) ACE 7258 - MI-24 A/V/D/P, MI-35M (cargo module interior set for Zvezda kit) 1/72 ACE 7260 - MI-24 A/V/D/P, MI-35M (exterior and hinges set for Zvezda kit) 1/72 Materiałów w sumie jest sporo, było już tez dużo warsztatów Mi-24 zvezdy z których sporo się dowiedziałem o tym modelu, ale wiele z nich jest na tyle leciwa, że zdjęcia poznikały... Tak więc wszelkie sugestie będą mile widziane. Edited April 7, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 A to pierwsze przymiarki kokpitu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Po pierwszych fotkach kokpitu mogę stwierdzić, że zapowiada się bardzo ciekawy model, o efekt końcowy jestem spokojny bo widziałem już na żywo Twoje prace ;) powodzenia i miłego dłubania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 A no dzięki, dłubanie na pewno będzie miłe Choć miało być relaksacyjnie już mi się nad celownikiem trochę czasu zeszło ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 A oto i on - KPS-53AV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 8, 2015 Author Share Posted April 8, 2015 A tu przymiarka I szafeczki w przejściu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 Po chwili przerwy idziemy dalej: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 he he he Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Cześć! Wygląda dobrze! Te blaszki wyglądają na bardzo szczegółowe. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 19, 2015 Author Share Posted April 19, 2015 A no dzięki ;) Powoli buduje się dalej. Myślałem że zdążę go na Inowrocław zabrać, ale może raczej na ten za rok ;P Owszem - blaszki są świetne, specjalnie podałem zdjęcia bo to naprawdę fajny towar nie wiem czemu nieobecny w Polsce. Ale w sumie łatwo go ściągnąć z Ukrainy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qalimar Posted April 19, 2015 Share Posted April 19, 2015 Stakor- skoryguj tablicę przyrządów. W zmodernizowanej wersji, zarówno dla W i D, zdemontowano blok mapy DISS-15D. W to miejsce zamontowano pulpit radiostacji i GPS: http://www.airplane-pictures.net/photo/177005/174-poland-army-mil-mi-24d/ przed modernizacją wyglądało to tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 20, 2015 Author Share Posted April 20, 2015 Dzięki za podpowiedź Sprawdziłem i podpytałem i ponoć wersje którą robię 956 do Afganistanu wyposażyli w ZSł - zresztą tak to miało wyglądać w modelu, choć zaiste wygląda jak mapa.... :/ Dlatego poprawiłem nieco, mam nadzieję, że lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robroy Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Teraz lepiej, ale ja mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, albo to wina aparatu i zdjęcia (drugi Twój post), albo masz zbyt błyszczącą czarną farbę . W realu nie były błyszczące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Hm... to psiknę tu i ówdzie matem, dzięki za sugesite No niestety w Ino nie było jak wleźć do 24ki (zresztą 956 i tak tam nie było) więc bazując dalej na tym co mam się biorę dalej za robotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 16, 2015 Author Share Posted May 16, 2015 Trzeba było przenitować cały kadłub. No i pozmieniać fotele, na razie pilota... nie jestem w pełni zadowolony, ale porażki chyba nie ma ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Nitowanie bardzo ładne, czym robione?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Nitowadlo mam z RB. Prowadzilem tasma DYMO, wzor nitowania troche z planow Mi-24D Altaira z korygowaniem ze zdjec . A fotelik sie nada? Sie zastanawiam czy go nie poprawic jakos.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Nitowadlo mam z RB. Prowadzilem tasma DYMO, wzor nitowania troche z planow Mi-24D Altaira z korygowaniem ze zdjec . A fotelik sie nada? Sie zastanawiam czy go nie poprawic jakos.... Nada się tylko trzeba bardziej naturalnie lekko przetłoczyć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 E... a co masz na mysli przetloczyc? Sie zastanawiam, czy nie dac zamiast pasow z blaszek to z tasmy, powinny byc delikatniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 20, 2015 Author Share Posted May 20, 2015 No dobra, wnętrze przodu gotowe - przymiarki wyglądają chyba spoko więc czas przejść... albo do tyłu, albo na zewnątrz. Blaszki ACE mają sporo różnych dodatków do przyklejenia na kadłubie od zewnątrz. A po przymiarkach wygląda to tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 E... a co masz na mysli przetloczyc? Usiądź na nich Sie zastanawiam, czy nie dac zamiast pasow z blaszek to z tasmy, powinny byc delikatniejsze. Jest nieźle, ale troszkę te spadochrony wyglądają jak płyty pancerne :( (krawędzie)... może z foli alu, zyskają nieco kształtów materiałowych. W tej chwili są takie sztywne i płaskie. Spójrz jak to z Alu wychodzi, moim skromnym zdaniem bardziej naturalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 A tu racja, myślałem o tym wczoraj ale to co wymyśliłem zastosuję na kolejnym modelu - Mi-24D. (W sumie to się zgapiłem bo takei rzeczy to znajduję dopiero jak zrobię zdjęcie w makro, mój starzejący się wzrok nie wychwytuje :P ) A patent już stosowałem w innych fotelach - pokrywam cienką warstwą pynnej szpachli Gunze (Mr. Dissolved Putty) i po wyschnięciu ponownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 Spójrz jak to z Alu wychodzi, moim skromnym zdaniem bardziej naturalnie Daj większe makro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Spójrz jak to z Alu wychodzi, moim skromnym zdaniem bardziej naturalnie Daj większe makro. Skoro nalegasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 A no widzisz, moim zdaniem z alu jest za płaski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts