Jump to content

Mi-24W nr. 956 1/72 Zvezda

stakor1
 Share

Recommended Posts

Witam,

Z pewną taką nieśmiałością, ale co mi tam - na warsztat wrzuciam Mi-24W nr 956 skala 1/72.

Model robię z zestawu Zvezdy z zielonym malowaniem z Afganistanu, kalki Techmod. Długo zastanawiałem się który zrobić, ale ponieważ Zvezda oferuje wersję najbardziej zbierzną z 956 no i jest on jedyny w swoim rodzaju w porównaniu z naszymi innymi Mi-24W - padło na 956.

Kalki Techmod

mar[106074]_35101_okladka.jpg

Wzbogacony będzie blaszkami ACE. Ponieważ blaszki te są niezbyt znane w Polsce to zamieszczam poniżej ich zdjęcia.

ACE 7257 - MI-24 V/D/P, MI-35M (interior set for Zvezda kit)

7257.jpg

ACE 7258 - MI-24 A/V/D/P, MI-35M (cargo module interior set for Zvezda kit) 1/72

7258.jpg

ACE 7260 - MI-24 A/V/D/P, MI-35M (exterior and hinges set for Zvezda kit) 1/72

7260.jpg

Materiałów w sumie jest sporo, było już tez dużo warsztatów Mi-24 zvezdy z których sporo się dowiedziałem o tym modelu, ale wiele z nich jest na tyle leciwa, że zdjęcia poznikały... Tak więc wszelkie sugestie będą mile widziane.

Edited by Guest

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Po pierwszych fotkach kokpitu mogę stwierdzić, że zapowiada się bardzo ciekawy model, o efekt końcowy jestem spokojny bo widziałem już na żywo Twoje prace ;) powodzenia i miłego dłubania!

Cześć!

Wygląda dobrze! Te blaszki wyglądają na bardzo szczegółowe. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Paweł

A no dzięki ;) Powoli buduje się dalej. Myślałem że zdążę go na Inowrocław zabrać, ale może raczej na ten za rok ;P

Owszem - blaszki są świetne, specjalnie podałem zdjęcia bo to naprawdę fajny towar nie wiem czemu nieobecny w Polsce. Ale w sumie łatwo go ściągnąć z Ukrainy.

Stakor- skoryguj tablicę przyrządów. W zmodernizowanej wersji, zarówno dla W i D, zdemontowano blok mapy DISS-15D. W to miejsce zamontowano pulpit radiostacji i GPS:

http://www.airplane-pictures.net/photo/177005/174-poland-army-mil-mi-24d/

przed modernizacją wyglądało to tak:

th_4-1.jpg

Dzięki za podpowiedź

Sprawdziłem i podpytałem i ponoć wersje którą robię 956 do Afganistanu wyposażyli w ZSł - zresztą tak to miało wyglądać w modelu, choć zaiste wygląda jak mapa.... :/ Dlatego poprawiłem nieco, mam nadzieję, że lepiej.

DSC08797s_zpse1prpovo.jpg

• 3 weeks later...
Nitowadlo mam z RB. Prowadzilem tasma DYMO, wzor nitowania troche z planow Mi-24D Altaira z korygowaniem ze zdjec . A fotelik sie nada? Sie zastanawiam czy go nie poprawic jakos....

Nada się tylko trzeba bardziej naturalnie lekko przetłoczyć...

No dobra, wnętrze przodu gotowe - przymiarki wyglądają chyba spoko więc czas przejść... albo do tyłu, albo na zewnątrz. Blaszki ACE mają sporo różnych dodatków do przyklejenia na kadłubie od zewnątrz.

A po przymiarkach wygląda to tak:

DSC09476s_zpsgpjqnt3k.jpg

DSC09474s_zpsuhqmldrq.jpg

DSC09475s_zpsjhm3fkig.jpg

E... a co masz na mysli przetloczyc?

Usiądź na nich

Sie zastanawiam, czy nie dac zamiast pasow z blaszek to z tasmy, powinny byc delikatniejsze.

Jest nieźle, ale troszkę te spadochrony wyglądają jak płyty pancerne :( (krawędzie)... może z foli alu,

zyskają nieco kształtów materiałowych. W tej chwili są takie sztywne i płaskie.

Spójrz jak to z Alu wychodzi, moim skromnym zdaniem bardziej naturalnie

DSCN4797.JPG

A tu racja, myślałem o tym wczoraj ale to co wymyśliłem zastosuję na kolejnym modelu - Mi-24D. (W sumie to się zgapiłem bo takei rzeczy to znajduję dopiero jak zrobię zdjęcie w makro, mój starzejący się wzrok nie wychwytuje :P )

A patent już stosowałem w innych fotelach - pokrywam cienką warstwą pynnej szpachli Gunze (Mr. Dissolved Putty) i po wyschnięciu ponownie.