Lipstein Napisano 16 Kwietnia 2015 Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam kolegów w tym dziale, dla mnie trochę nowym, bo zazwyczaj wrzucam coś do działu warsztatowego pojazdy pancerne. Konsekwentnie rewitalizuję stare modele, a mam też kilkanaście samolotów i śmigłowców. Teraz na tapetę trafia jeden z nich - Morane Saulnier 225, chyba z KP. Mam zamiar poszpachlować i dokładnie wyszlifować wszelkie łączenia, dodać naciągi zastrzałów z drutu 0,3mm, pomalować go zgodnie z instrukcją i nałożyć stare kalki, bo o dziwo te które były, odeszły bez problemu, ale są strasznie grube i trochę zżółkły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 16 Kwietnia 2015 Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o firmę, to jest ona również Czeska, ale Smer nie KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Model ma ze 20 lat, nie będę się o to spierał, jak go kupowałem istniało Kovozawody Prostejov czy coś takiego, o Smerze nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 16 Kwietnia 2015 Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Smer jest równie "stary" , a mam pewność bo też go sklejałem (swojego kupiłem jeszcze za czasów Składnic Harcerskich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Kwietnia 2015 Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Smer jest równie "stary" , a mam pewność bo też go sklejałem (swojego kupiłem jeszcze za czasów Składnic Harcerskich) Model był wydany przez Smera i do dzisiaj jest dostępny. Pierwotnie była to produkcja francuskiego Hellera. Ja zamiast rewitalizować starocie, kupiłem za 20 złotych nowy model, z całkiem dobrymi kalkomaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Ja zamiast rewitalizować starocie, kupiłem za 20 złotych nowy model, z całkiem dobrymi kalkomaniami. A ja konsekwentnie brnę w rewitalizację, bo taki mam generalnie plan. Blaszki bym jakieś nabył ewentualnie w przystępnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Kwietnia 2015 Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Ja zamiast rewitalizować starocie, kupiłem za 20 złotych nowy model, z całkiem dobrymi kalkomaniami. A ja konsekwentnie brnę w rewitalizację, bo taki mam generalnie plan. Blaszki bym jakieś nabył ewentualnie w przystępnej cenie. Rewitalizacja niszczy jednak zabytkową i sentymentalną wartość tych naszych starych modeli. Któregoś dnia, ze dwadzieścia lat temu wpadłem na ten sam pomysł i trochę żałuję, bo pierwotna nieporadność i swoista oryginalność cieszyła by mnie dzisiaj bardziej niż poprawnie sklejone i pomalowane modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Sentyment to mam do Plastykow z Pruszkowa; ten model po prostu wypadł z pudełka i postanowiłem go porządnie skleić, poszpachlować i trochę podpicować. jak masz zbędne kalk do malowania w wersji z głową rycerza i pióropuszem to chętnie przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Podoba mi się idea rewitalizacji staroci, sam tak Mustanga odratowałem Czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Kokpit został pomalowany, zrobiłem też atrapę deski rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Maja 2015 Autor Share Napisano 19 Maja 2015 Obecny postęp: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Oooo! A te ładne naciągi to z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Maja 2015 Autor Share Napisano 19 Maja 2015 Drut stalowy 0,3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Dzięki! Tego sposobu jeszcze nie próbowałem. Chyba najwyższa pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Samolot ma kółka: przemalowałem też pierścień na osłonie cylindrów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 Tutaj też troszkę drgnęło: dorobiłem popychacze lotek i pomalowałem płat z obu stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Warsztat nie umarł, ale utknąłem na kalkach: kokardy z płata zżółkły tak bardzo, że konieczne są nowe. Ma ktoś podobne na tzw "zbyciu"? Potrzebna średnica ok. 25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Warsztat nie umarł, ale utknąłem na kalkach: kokardy z płata zżółkły tak bardzo, że konieczne są nowe. Ma ktoś podobne na tzw "zbyciu"? Potrzebna średnica ok. 25mm Znaki na tyle proste, że przy odrobinie samozaparcia wyciąłbyś maski sam i wymalował znaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Dzisiaj kupiłem sobie cyrklowycinak Olfy i tak właśnie zrobię. Model jest w gruncie rzeczy "testowy", więc poćwiczę sobie robienie kokardek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Dzisiaj kupiłem sobie cyrklowycinak Olfy i tak właśnie zrobię. Model jest w gruncie rzeczy "testowy", więc poćwiczę sobie robienie kokardek Cyrkiel OLFY nie robi kółek mniejszych niż 10mm. Albo przerabiasz ten cyrkiel, albo kombinujesz inaczej. Jak dużą średnicę ma niebieskie koło? Wydaje mi się mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Bardzo lubie takie warsztaty. Prosze o więcej zdjęc ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Coś pokombinuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Wykombinowałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Trochę grubo na krawędzi, mogą być pewne problemy po pomalowaniu czerwonym i zdjęciu masek jeśli zrobił się tam schodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Przetrę to siatką do szlifowania, może nie będzie aż tak źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi