jachud3 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Czy to samolot tak krzywo stoi czy ogon jest jakiś nie ten teges? Ostatnia fotka... A poza tym to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 Hej! Ogon jest przyklejony tymczasowo na taśmę i się trochę przekrzywił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 gon jest przyklejony tymczasowo na taśmę i się trochę przekrzywił Aaaaaaa no to otrzymujesz rozgrzeszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Ze spasowaniem to Revell zaszalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Czołem! Dziś był szczęśliwy dzień bo miałem kilka godzin na klejenie A upłynęły one głównie na szlifowaniu,wierceniu,ścieraniu, szpachlowaniu itp. Potrzeba mi jeszcze jednego takiego dnia by zacząć montaż bryły bombowca i szykować się do malowania A oto co dziś zrobiłem... ...nawierciłem wszystkie 8 wydechów, zeszlifowałem resztę łopat śmigieł, a na koniec nawierciłem węże awaryjnego spustu paliwa. Stoczyłem także pierwszą rundę ze spasowaniem Matchboxa, jeszcze co najmniej dwie (poprawki szpachlowania i wyrycie linii na gondolach silników) Druga strona póki co schnie poszpachlowana. No to do następnego! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 Witam! Znowu długo mnie nie było na forum ale w międzyczasie udało mi się zdobyć jeden z nich: Ale ze mnie chwalipięta No ale wracając do modelarstwa, to w końcu mam trochę więcej czasu i od razu zabrałem się za poczciwego Halibaga I tak po wielu godzinach szlifowania - szpachlowania - szlifowania - szpachlowania itd. udało mi się skończyć prawe skrzydło Po wyszlifowaniu przetrasowałem gondole silników. Dokleiłem przewody do awaryjnego zrzutu paliwa. Zrobiłem światła pozycyjne na końcach skrzydeł. A tutaj Halifax w chwili obecnej Lewemu skrzydłu też niedużo brakuje. Muszę przetrasować pokrywy silników i dokleić rury wydechowe. Hmm i jak nic coraz bliżej do malunków! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Mniam Silniki wyglądają bajerancko Zdradzisz, jak zrobiłeś takie zajefajne światła? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Pełen bajer Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 Dzięki! jachud3 światła zrobiłem w następujący sposób: 1. wyciąłem kawałek plastiku z ramki "oszkleniowej", 2. przykleiłem w miejscu światła, 3. zeszlifowałem do odpowiedniego kształtu (najpierw iglakiem, a potem papierem ściernym 1000), 4. za pomocą żyletki ostrożnie odkleiłem światło, 5. nawierciłem małym wiertłem dziurkę imitującą żarówkę, 6. pomalowałem żarówki na odpowiednie kolory, 7. przykleiłem światło z powrotem na miejsce i wypolerowałem papierem ściernym 2000, 8. naniosłem pędzelkiem warstwę sidoluxu. I to wszystko Wyszło dużo punktów ale to nic wielkiego Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Ipkinss - świetny poradnik. Też to wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Ipkinssie, dzięki wielkie wypróbuję na Wellingtonie Tylko jedno pytanie mam: 5. nawierciłem małym wiertłem dziurkę imitującą żarówkę, Oczywiście w 'kloszu' lampy? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 jachud3 dokładnie tak, w kloszu lampy Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Ja przy Lancu nie muszę tyle kombinować co ty przy Halifaxie. Podziwiam twój wkład pracy . Ja prawdopodobnie nie tknął tego modelu za trudny dla mnie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Piękny model - dobrze, że zdecydowałeś się wrócić do tego projektu. Wciąż podziwiam jakość trasowanych linni podziału. Na osłonach silników wyszło Ci to rewelacyjnie. Świetny pomysł na żarówkę w światłach pozycyjnych Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Witam! Dzięki! Drugie skrzydło ukończone! Halibag jest gotów do "wstępnego cieniowania", za które zaraz się zabieram Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Heloł! Sorry, że post pod postem no ale postęp w warsztacie jest znaczny Halifax jest pocieniowany na górnych powierzchniach, a cały spód siłą rzeczy dostał swój właściwy kolor kamuflażu. Całość pomalowana półmatem Humbrola (85). Model nie jest jeszcze sklejony ponieważ łatwiej będzie mi manipulować osobnymi segmentami podczas malowania górnych powierzchni. A to już niebawem...mam nadzieję Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 9 Lipca 2009 Autor Share Napisano 9 Lipca 2009 Witam! Właśnie skończyłem malować kamuflaż! Jak zwykle zdejmowanie maskowania wzbudziło wiele emocji... obawiałem się baboli ze względu na wiele warstw "surfacerów" nakładanych w trakcie szlifowania i trasowania całej bryły. Na szczęście nie wyszło tak źle Jest co prawda kilka miejsc wymagających retuszu (zwłaszcza na kadłubie przy łączeniu czarnego z górą) ale przy takich gabarytach modelu to i tak niewiele. Malowałem farbami Vallejo Air Dark earth i Dark green. Brązowa była chyba nieudana bądź stara bo miałem trochę problemów przy malowaniu, natomiast zielona spisywała się świetnie Gdzieniegdzie widać ślady po masie TACK-IT, które zmyję jutro gdy będę miał pewność co do trwałości farby Dwa zdjęcia z pełnym kamuflażem: HubertK doganiam Cię Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Hej! Kolejny etap pracy za mną czyli warstwa sidoluxu. Wstępnie, leciutko przybrudziłem go tu i ówdzie. Niebawem nakładanie kalek Coraz bardziej mi się podoba ta bryka Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Ale sie świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Ale sie świeci a przeczytałeś text? Kolejny etap pracy za mną czyli warstwa sidoluxu. Ipkinss świetnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Wiem widzialem tylko mowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Witam! Nie mogłem się powstrzymać i musiałem zrobić dziś zdjęcia z kalkami Kokardy na górnych powierzchniach użyłem revellowskich bo miały lepszą barwę. Reszta to Zestaw Airmo. Kalki układały się bardzo dobrze mimo pewnej sztywności. Używałem płynów Gunze. "Siądnięcie" kalek A tu element dzięki któremu KAŻDY samolot dobrze wygląda Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 11 Lipca 2009 Autor Share Napisano 11 Lipca 2009 Witam! Praca wre Halifax dostał "washa", troszkę obić, lakier półmatowy i smugi za wydechami czyli pełen zestaw eksploatacyjny Ewentualnie dodam jeszcze kilka olejowych plam. W sumie to dłuuugim finiszem zbliżam się do końca budowy. Zostało do zrobienia raptem jeszcze kilka detali Niestety nie wszystko tak dobrze się układa ponieważ po blisko rocznym leżakowaniu z zamaskowanym oszkleniem okazało się, że folia maskująca stworzyła jedność z Mr Surfacerem i trzeba ją było delikatnie zdrapać z szyb. Spowodowało to spore ubytki farby w tych newralgicznych miejscach ale mam nadzieję, że retuszerski pędzelek i kilka warstw farby podołają zadaniu i na koniec wszystko będzie jak należy Jako że kokpit był bardzo styrany podobnie musiałem postąpić z resztą. Stąd duże smugi za wydechami. Chciałem także uzyskać efekt biało-rdzawego osadu na kolektorach i tuż za nimi. Można go zauważyć na wielu zdjęciach Halifaxów (i nie tylko). A oto fotki (sorry za jakość ale słońce uciekło i wyszły jakieś takie słabe): PS. Śmigła oczywiście zostaną oczyszczone z pigmentów Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Kolego Ipkinss, mimo tego że siedzę w cywilach to zawsze bacznie obserwuję Twoją relację i muszę przyznać, że pięknie Ci idzie z tym modelem . Z niecierpliwością czekam na finisz . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Człowiek robi sobie wakacje na 5 dni, po powrocie wchodzi na modelwork (1500 nowych postów) i tu sie takie rzeczy dzieją... Gratuluje postępów, piękne malowanie, zazdroszczę tak ładnie osiadłych kalek. Z niecierpliwością czekam na galerię pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi