Jump to content

ORP SĘP A ORZEŁ

ragnarok_86
 Share

Recommended Posts

Witam szanowną społeczność modelarską. Na forum wypowiadam się po raz pierwszy, choć nie ukrywam, że zdarzało

mi się z już niego korzystać. Wcześniej zajmowałem się modelarstwem kartonowym jednak zdecydowałem przerzucić się na modelarstwo plastikowe, gdyż wydaje mi się być ciekawsze, ale do rzeczy. Po otwarciu pudełka z częściami orp Sępa z mirage hobby 1:400 napotkałem się na zaskakującą rzecz a mianowicie nietypowe "policzki" zbiorników wyrównawczych w części dziobowej okrętu. Niby rzecz błaha... mógł mieć takie, w końcu Sęp to bliźniaczy okręt Orła budowany w innej stoczni. No ale w celu poszukiwawczych jakichkolwiek zdjęć, materiałów i opisów napotkałem się na wypraski Orła 1:400 tego samego producenta. Okazuje się że Mirage Hobby wkłada do pudełek Orła takie same wypraski kadłuba co w Sępie. I tu pojawia się pytanie czy producent pomylił się i wytłacza niewłaściwe wypraski do obu modeli czy też wypraska jest właściwa dla Sępa a jedynie tylko producent chciał zaoszczędzić w koszty i dlatego też wkłada je do Orła?

Orzeł i Sęp były okrętami "półbliźniaczymi" - układ wnętrza (co rozumiem, że cię nie dotyczy" różnił się dość znacznie, a z zewnątrz to w sumie tylko wspomniana maska armaty 105mm.

Okręty na pierwszy rzut oka niczym się nie różniły. A na drugi rzut to na Sępie były otwory przelewowe na dziobie których nie było na Orle. Maskę działa Sęp stracił dopiero na początku lat 50-tych.

A dostał ją dopiero po wojnie, z Holandii "uciekł" podczas prób, bez maski

Nie z Holandii tylko z Horten(Oslofiord) w Norwegii uciekł w ostatecznej konfiguracji z maską Boforsa.Spójrz na fotki z internowania w Szwecji. Istnieje też jedna przedwojenna fota Sępa w RP - z maską.

Odrób lekcje.....