ragnarok_86 Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Witam szanowną społeczność modelarską. Na forum wypowiadam się po raz pierwszy, choć nie ukrywam, że zdarzało mi się z już niego korzystać. Wcześniej zajmowałem się modelarstwem kartonowym jednak zdecydowałem przerzucić się na modelarstwo plastikowe, gdyż wydaje mi się być ciekawsze, ale do rzeczy. Po otwarciu pudełka z częściami orp Sępa z mirage hobby 1:400 napotkałem się na zaskakującą rzecz a mianowicie nietypowe "policzki" zbiorników wyrównawczych w części dziobowej okrętu. Niby rzecz błaha... mógł mieć takie, w końcu Sęp to bliźniaczy okręt Orła budowany w innej stoczni. No ale w celu poszukiwawczych jakichkolwiek zdjęć, materiałów i opisów napotkałem się na wypraski Orła 1:400 tego samego producenta. Okazuje się że Mirage Hobby wkłada do pudełek Orła takie same wypraski kadłuba co w Sępie. I tu pojawia się pytanie czy producent pomylił się i wytłacza niewłaściwe wypraski do obu modeli czy też wypraska jest właściwa dla Sępa a jedynie tylko producent chciał zaoszczędzić w koszty i dlatego też wkłada je do Orła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Wypraski w znacznej części są takie same, poza tym to dość stary model, zdaje się Mirage Hobby go kupiło. Różnica jest tylko, jeśli chodzi o kiosk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Orzeł i Sęp były okrętami "półbliźniaczymi" - układ wnętrza (co rozumiem, że cię nie dotyczy" różnił się dość znacznie, a z zewnątrz to w sumie tylko wspomniana maska armaty 105mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 Okręty na pierwszy rzut oka niczym się nie różniły. A na drugi rzut to na Sępie były otwory przelewowe na dziobie których nie było na Orle. Maskę działa Sęp stracił dopiero na początku lat 50-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 A dostał ją dopiero po wojnie, z Holandii "uciekł" podczas prób, bez maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 A dostał ją dopiero po wojnie, z Holandii "uciekł" podczas prób, bez maski Nie z Holandii tylko z Horten(Oslofiord) w Norwegii uciekł w ostatecznej konfiguracji z maską Boforsa.Spójrz na fotki z internowania w Szwecji. Istnieje też jedna przedwojenna fota Sępa w RP - z maską. Odrób lekcje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi