skala72 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Zestaw składa się z dwóch modeli armatki Bofors i sześciu figurek, po trzy na armatkę. Oczywiście jest dostępny w sklepie w cenie 19,95,-. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Trzeba będzie kupić ale jedynie dla figurantów bo jakościowo to wolę jednak ACE... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skala72 Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 Jak złożę armatkę z FTF, to zapodam zdjęcia. Ace niestety mam w puzderku, więc sorrki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Tak na marginesie....przypominam ,że jest metalowa lufa Aber 72749. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Figurki - widzę krzywe lufy jak w polskiej piechocie. Dobrze że jest, jakość ocenię i decyzję o ew. zakupie podejmę jak Adam złoży swoją i napisze co i ja. Lufa od Abera jest do czołgu 7TP (się przyda, 7TP z następnego numeru kupię na pewno), nie działka, więc kombinowania z dopasowaniem do reszty części działka może być sporo - choćby samo oddzielenie oporopowrotnika przy plastiku FTF który obrabia się "różnie" może być upierdliwe. Na zdjęciach które Adam wrzucił lufa wygląda przyzwoicie, więc sensowność wymiany na metalową wstępnie "taka nie bardzo". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plastikk Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Rozumiem ze jedyny element niewykorzystany w samej armatce to pojemnik na pocisk?? a sam Bofors ... uważać przy odcinaniu mocowań lufy do łoża.Pękają jak szkiełko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 viewtopic.php?f=68&t=45445 lufa abera na modelu Ace zostala zastosowana przeze mnie ze skutkiem prezentowanym powyzejj w linku. Nie zaglebialem sie przy tych wymiarach w poprawnosc. Choc wydaje mi się że lufy byly podobne w 7TP i boforsie wz36 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skala72 Posted May 22, 2015 Author Share Posted May 22, 2015 Lufa i hamulec były te same. http://muzeumptw.pl/eksponat/37-mm-armata-przeciwpancerna-bofors-wz36/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted June 11, 2015 Share Posted June 11, 2015 zapomniałem wkleić porównania Wz.36 z firmy ACE oraz FTF cóż....jak widać są spore różnice. Mnie jednak bardziej podoba się ACE ,z detalem i proporcjami choć musiałbym przejechać się do muzeum w celu pomiarów średnicy koła oraz tarczy ochronnej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skala72 Posted June 11, 2015 Author Share Posted June 11, 2015 Szkoda, że nie postawiłeś figurantów z FTF koło ACE. Dasz radę?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted June 11, 2015 Share Posted June 11, 2015 piszesz i masz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser111 Posted June 28, 2015 Share Posted June 28, 2015 i jak pomiary koła i tarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted June 29, 2015 Share Posted June 29, 2015 Nie byłem ostatnio w muzeum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 gabarytowo niezły rozrzut... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 Temat stary, ale pytanie pozostało bez odpowiedzi. Poszperałem trochę w danych armaty i wychodzi na to, że FTF zrobiło ją ładnie, ale na pewno nie w skali 1:72, ACE jest prawie ok. Ciekawe, jak trzymają skalę inne modele FTF-u. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts