irlandczyk85 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Model Zestaw blach Flyhawk Pokład drewniany oraz kilka dodatków Nie wiem czy ten zestaw mi się przyda ale jest na pewno się nie zmarnuje W opisie zestawu flyhowk niema pokazanych lufek wiec kupiłem ale jednak niepotrzebnie. Model będzie na dioramce: Postanowiłem troszkę zainwestować w warsztat kupiłem lampę z okiem saurona,kompresor i psikawkę.Niestety na razie aero w tańszym wydaniu ale w planach ultra:].Czekam jeszcze na giętarke do blaszek. Blackman mam nadzieje że o takich narzędziach wspominałeś. Oraz troszke gadzetów farb dodatków itp.Mam nadzieje że was nie zanudziłem. Liczę na wasze wsparcie w zmaganiach z tym oto przepięknym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Widzę, że kolega konkretne zakupy poczynił Szykuje się piękny model, będę kibicował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Nooo Panie jestem zachwycony że kolejny Japoniec zawija do stoczni. Psikawka Ci starczy na jakiś czas. Ja się od dwóch lat przesiadam na Infinity a jakoś dalej nie mogę odstawić Adlera... Jedyne co mi tutaj nie pasuje to drewniany pokład. Jakoś mnie nie przekonują w 1/700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 A co stosujesz w tej skali zamiast drewnianego pokładu?Jest to moje pierwsze podejście do tej mikro skali.Starłem się już z pierwszym problemem związanym z fototrawionkami. Mianowicie w instrukcji niema sprecyzowanego układu usuwania zbędnych elementów.Trzeba się domyślać lub dobrze przestudiować opisy itp...Ale jest opis w którą stronę giąć co ułatwia prace.Czasem w skomplikowanych elementach zdarzało mi się zgiąć w złą stronę a po korekcie element na zgięciu sie rozpadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Bardzo fajny komplecik Będę kibicował... Blaszki zawsze będą pękać po przegięciu na drugą stronę. Można je wygrzać w piekarniku w temp ok 300st (jeśli masz taki piekarnik) przez 1 godz aby zniwelować twardość związaną ze zgniotem blachy w procesie walcowania. Ale wtedy gorzej utrzymać plaskie powierzchnie bo blaszka staje sie bardzo miękka... .... Mianowicie w instrukcji niema sprecyzowanego układu usuwania zbędnych elementów.Trzeba się domyślać lub dobrze przestudiować opisy itp... Ogólnie budowa modelu okrętu to swego rodzaju studiowanie... Budowy, technologii, historii itp... A więc miłego studiowania intrygujących zawiłości IJN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 A co stosujesz w tej skali zamiast drewnianego pokładu?Jest to moje pierwsze podejście do tej mikro skali. Mistrzowie skali 1:1000!!!! pokład robią z liści?łodyg? pewnej rośliny.Nie pamiętam jakiej.Trzeba poszukać w necie.Jeden z nich nazywa się Andrzej Brożyna a drugi z tego co pamiętam chyba Tomasz Terpiński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Mistrzowie skali 1:1000!!!! pokład robią z liści?łodyg? pewnej rośliny.Nie pamiętam jakiej.Trzeba poszukać w necie.Jeden z nich nazywa się Andrzej Brożyna a drugi z tego co pamiętam chyba Tomasz Terpiński. Grzegorz Terpiński, a tu można popatrzeć i poczytać... http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=77&t=26169 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Nie łamcie chłopaka na starcie. Ja pokład maluję. Jak będziesz na tym etapie to Ci powiem step by step jak to można fajnie zrobić. Chyba że chcesz listę zakupów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 Jak zaczne robić pokład to bede potrzebował wsparcia i napewno przydadzą mi sie twoje rady.Mały problem mam z klejeniem drabinek.Mocze koncówki w kleju i kłade na plastik lecz niestety CA nie trzyma a nakładanie na plastik kleju i puźniej przytwierdzanie powoduje widoczny nadmiar kleju.Macie jakiś myk na to?Jestem na etapie głównej altylerii czyli początek ale już widze ze IJN to nielada gratka.A co do wiertełek które kupiłem nie polecam.beznadzieja.Działka głównaj altyreli w miejscu mocowania mają mały szpikulec co wymaga rozwiercenia w osłonie tej co na jasny kolor sie maluje.Wiertełka nie dały rady rozwiercic.Musiałem ściąć te czubeczki i bezposredio na ca połączyć.Mam nadzieje że połączenie wytrzyma.Mam pytanie dotyczące tych osłon.Czy one zawsze były jasne?Widziałem nagato z malowaniem tych osłon w ciemnym kolorze ale niewiem czy jest to prawidłowe czy ktoś poszedł na łatwiznei pomalował wszytko na jeden kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 ...Ja pokład maluję.... Malujesz drewniany pokład...? Macie jakiś myk na to? Dokładnie tak jak robisz. Zanurzam końcówkę drabinki w kropli kleju i przykładam do miejsca. Po chwili podlewam dodatkową porcyjką kleju... Wiertełka nie dały rady rozwiercic. hmm... a jaki był powód, że nie dały rady... ? zaznaczasz miejsce wiercenia ostro zaostrzonym czubkiem od cyrkla i nawiercasz trzymając wiertło w przyrządzie, który nabyłeś... Takie połączenie (jak rozumiem metalowa lufa przyklejona czołowo do plastiku) może nie wytrzymać. Prawie każde - nawet nieco mniej delikatne uderzenie w lufę odłamie ją po prostu. Osłony dział przed wykonane z białego płótna i do '41 były dość często wymieniane - dlatego też miały kolor biały. W czasie działań wojennych nabrały kolory buro-szarego. To nie był jednak ten sam kolor co szary kolor metalowych elementów wieży czy też armaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 ...Ja pokład maluję.... Malujesz drewniany pokład...? ... Maluję wypraskę na kolory drewna. Farbą i kredkami. Na to wash i gotowe. Nie uznaję drewnianych gotowców bo są grubaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 ... Nie uznaję drewnianych gotowców bo są grubaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Nagato to mało popularny temat na forum, więc fajnie zobaczyć z nim kolejny warsztat Ale ale, skoro kupiłeś full hulla i stawiasz go na dioramce, czyżby miał stać w suchym doku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 28 Maja 2015 Autor Share Napisano 28 Maja 2015 Nagato to mało popularny temat na forum, więc fajnie zobaczyć z nim kolejny warsztat Ale ale, skoro kupiłeś full hulla i stawiasz go na dioramce, czyżby miał stać w suchym doku? Planowany parking w suchym doku.Niestety mam problem ze znalezieniem doku do kupienia.Znalazłem fajne ale chyba za małe pod nagato.Jezeli macie jakis namiar na suchy dok podzielcie sie informacją.Narazie jestem na etapie kompletowania części.mam juz port i budynek naprawczy do suchego doku.dzisiaj cos przyszło z japoni wiec jak znajde chwile to podziele sie fotkami jak tylko otworze paczke.Co do samego portu będą tam stać inne statki ale to z czasem bo koszty są spore.same budynki kolej itp pewnie 100 do 150euro.duperelki kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 http://www.1999.co.jp/eng/10292945 i mnóstwo rożnych dodatków portowych tez znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Oj, w takim doku jak w linku prezentowałby się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 Jedna z głównych wierz. Trzy dni wolnego czas pogrzebać przy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Maja 2015 Share Napisano 30 Maja 2015 Taa bank holiday dobra sprawa nie? Mam taki sam plan Wygląda całkiem sympatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 Taa bank holiday dobra sprawa nie? Mam taki sam plan Wygląda całkiem sympatycznie Widzę że kolega z tej samej lokalizacji:] Bank holiday i jak tu nie lubić poniedziałków :] Ja co.Cork a ty? Staram się mimo trudności z ogarnięciem instrukcji flyhawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Eee to ja z przeciwnego końca Co. Sligo Jak pokończysz te swoje łajby to pakuj sie na hulaj-nogę i przyjeżdżaj do Dublina na D4 http://forum.ipmsireland.com/topic/10799187/1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2015 Małe uaktualnienie.Prace powoli idą do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 I oby tak dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Lipca 2015 Autor Share Napisano 6 Lipca 2015 Doszedł do mnie mały zestaw.Mam zamiar umieścić w nim Nagato. Zdjęć jest sporo więc umieszczam w dziale in-Box http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=79&t=49716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Doszedł do mnie mały zestaw.Mam zamiar umieścić w nim Nagato. Zdjęć jest sporo więc umieszczam w dziale in-Boxhttp://modelwork.pl/viewtopic.php?f=79&t=49716 za inboxa to bedzie bardzo ciekawy warsztat... powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Powoli idziemy do góry. Maszt prawie gotowy kwestia jednej części ale to po ustaleniu wysokości masztu względem nadbudówki.Mocowania na dole są przelotowe i niedokładne co nie daje jednoznacznej odpowiedzi mocowania i wysokości masztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi