Skocz do zawartości

IJN Nagato 1/700 Fujimi Full-Hull

irlandczyk85

Rekomendowane odpowiedzi

Model

DSC_0541.jpg

Zestaw blach Flyhawk

DSC_0542.jpg

Pokład drewniany

DSC_0544.jpg

oraz kilka dodatków

DSC_0545.jpg

Nie wiem czy ten zestaw mi się przyda ale jest na pewno się nie zmarnuje

DSC_0546.jpg

DSC_0548.jpg

DSC_0550.jpg

W opisie zestawu flyhowk niema pokazanych lufek wiec kupiłem ale jednak niepotrzebnie.

DSC_0551.jpg

Model będzie na dioramce:

DSC_0555.jpg

DSC_0552.jpg

Postanowiłem troszkę zainwestować w warsztat kupiłem lampę z okiem saurona,kompresor i psikawkę.Niestety na razie aero w tańszym wydaniu ale w planach ultra:].Czekam jeszcze na giętarke do blaszek.

DSC_0557.jpg

DSC_0558.jpg

Blackman mam nadzieje że o takich narzędziach wspominałeś.

DSC_0560.jpg

Oraz troszke gadzetów farb dodatków itp.Mam nadzieje że was nie zanudziłem. Liczę na wasze wsparcie w zmaganiach z tym oto przepięknym modelem.

Nooo Panie jestem zachwycony że kolejny Japoniec zawija do stoczni. Psikawka Ci starczy na jakiś czas. Ja się od dwóch lat przesiadam na Infinity a jakoś dalej nie mogę odstawić Adlera... Jedyne co mi tutaj nie pasuje to drewniany pokład. Jakoś mnie nie przekonują w 1/700.

A co stosujesz w tej skali zamiast drewnianego pokładu?Jest to moje pierwsze podejście do tej mikro skali.Starłem się już z pierwszym problemem związanym z fototrawionkami. Mianowicie w instrukcji niema sprecyzowanego układu usuwania zbędnych elementów.Trzeba się domyślać lub dobrze przestudiować opisy itp...Ale jest opis w którą stronę giąć co ułatwia prace.Czasem w skomplikowanych elementach zdarzało mi się zgiąć w złą stronę a po korekcie element na zgięciu sie rozpadał.

Bardzo fajny komplecik

Będę kibicował...

Blaszki zawsze będą pękać po przegięciu na drugą stronę. Można je wygrzać w piekarniku w temp ok 300st (jeśli masz taki piekarnik) przez 1 godz aby zniwelować twardość związaną ze zgniotem blachy w procesie walcowania. Ale wtedy gorzej utrzymać plaskie powierzchnie bo blaszka staje sie bardzo miękka...

.... Mianowicie w instrukcji niema sprecyzowanego układu usuwania zbędnych elementów.Trzeba się domyślać lub dobrze przestudiować opisy itp...

Ogólnie budowa modelu okrętu to swego rodzaju studiowanie... Budowy, technologii, historii itp...

A więc miłego studiowania intrygujących zawiłości IJN...

A co stosujesz w tej skali zamiast drewnianego pokładu?Jest to moje pierwsze podejście do tej mikro skali.

Mistrzowie skali 1:1000!!!! pokład robią z liści?łodyg? pewnej rośliny.Nie pamiętam jakiej.Trzeba poszukać w necie.Jeden z nich nazywa się Andrzej Brożyna a drugi z tego co pamiętam chyba Tomasz Terpiński.

Mistrzowie skali 1:1000!!!! pokład robią z liści?łodyg? pewnej rośliny.Nie pamiętam jakiej.Trzeba poszukać w necie.Jeden z nich nazywa się Andrzej Brożyna a drugi z tego co pamiętam chyba Tomasz Terpiński.

Grzegorz Terpiński, a tu można popatrzeć i poczytać...

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=77&t=26169

Pozdrawiam

Jak zaczne robić pokład to bede potrzebował wsparcia i napewno przydadzą mi sie twoje rady.Mały problem mam z klejeniem drabinek.Mocze koncówki w kleju i kłade na plastik lecz niestety CA nie trzyma a nakładanie na plastik kleju i puźniej przytwierdzanie powoduje widoczny nadmiar kleju.Macie jakiś myk na to?Jestem na etapie głównej altylerii czyli początek ale już widze ze IJN to nielada gratka.A co do wiertełek które kupiłem nie polecam.beznadzieja.Działka głównaj altyreli w miejscu mocowania mają mały szpikulec co wymaga rozwiercenia w osłonie tej co na jasny kolor sie maluje.Wiertełka nie dały rady rozwiercic.Musiałem ściąć te czubeczki i bezposredio na ca połączyć.Mam nadzieje że połączenie wytrzyma.Mam pytanie dotyczące tych osłon.Czy one zawsze były jasne?Widziałem nagato z malowaniem tych osłon w ciemnym kolorze ale niewiem czy jest to prawidłowe czy ktoś poszedł na łatwiznei pomalował wszytko na jeden kolor

...Ja pokład maluję....

Malujesz drewniany pokład...?

Macie jakiś myk na to?

Dokładnie tak jak robisz. Zanurzam końcówkę drabinki w kropli kleju i przykładam do miejsca. Po chwili podlewam dodatkową porcyjką kleju...

Wiertełka nie dały rady rozwiercic.

hmm... a jaki był powód, że nie dały rady... ?

zaznaczasz miejsce wiercenia ostro zaostrzonym czubkiem od cyrkla i nawiercasz trzymając wiertło w przyrządzie, który nabyłeś...

Takie połączenie (jak rozumiem metalowa lufa przyklejona czołowo do plastiku) może nie wytrzymać. Prawie każde - nawet nieco mniej delikatne uderzenie w lufę odłamie ją po prostu.

Osłony dział przed wykonane z białego płótna i do '41 były dość często wymieniane - dlatego też miały kolor biały. W czasie działań wojennych nabrały kolory buro-szarego. To nie był jednak ten sam kolor co szary kolor metalowych elementów wieży czy też armaty.

Nagato to mało popularny temat na forum, więc fajnie zobaczyć z nim kolejny warsztat

Ale ale, skoro kupiłeś full hulla i stawiasz go na dioramce, czyżby miał stać w suchym doku?

Planowany parking w suchym doku.Niestety mam problem ze znalezieniem doku do kupienia.Znalazłem fajne ale chyba za małe pod nagato.Jezeli macie jakis namiar na suchy dok podzielcie sie informacją.Narazie jestem na etapie kompletowania części.mam juz port i budynek naprawczy do suchego doku.dzisiaj cos przyszło z japoni wiec jak znajde chwile to podziele sie fotkami jak tylko otworze paczke.Co do samego portu będą tam stać inne statki ale to z czasem bo koszty są spore.same budynki kolej itp pewnie 100 do 150euro.duperelki kosztują.

Taa bank holiday dobra sprawa nie? Mam taki sam plan Wygląda całkiem sympatycznie

Widzę że kolega z tej samej lokalizacji:] Bank holiday i jak tu nie lubić poniedziałków :] Ja co.Cork a ty? Staram się mimo trudności z ogarnięciem instrukcji flyhawka.

• 5 weeks later...