DarkWing Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Witam Przedstawiam galerię mojego pierwszego okrętu. Po motocyklach i czołgach przyszedł w końcu czas na próbę sił w modelarstwie okrętowym. Zanim jednak zacznę modele w docelowej skali 1:200 postanowiłem w ramach testu i próby zbudować coś mniejszego, "prostszego".... Model oczywiście bez żadnych większych modyfikacji, jedyne dodatki to relingi oraz własna kompozycja anten. Jak wyszło ocenicie sami, dla mnie jest lepiej niż się spodziewałem i z tego się cieszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Wszystko cacy, ale... pokład odstaje od reszty :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 26 Maja 2015 Wszystko cacy, ale... pokład odstaje od reszty :(I dorzuciłbym do tego jeszcze ślady rdzy pod bulajami - wszystkie takie same kształty, identyczne... Pierwszy okręcik - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Zadrapania świetne. Widać, że masz w tym praktykę... czasem ich lokalizacja i wielkość (np falochron) trochę jak z pancerki... Ale burty podrapane doskonale! olinowanie robi wrażenie jakby było nieco za grube. Ogólne wrażenie - bardzo fajny modelik. Może by jeszcze uwypuklić deski pokładu ciemnym washem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 A ty mały zdrajco - z pancerki na krypy, he, he. A na serio to jak na pierwszy model bardzo ładny. Uwagi kolegów powyżej łatwe do poprawki a na pewno poprawia wygląd modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Gratulacje. Model całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Właśnie zbliżam się ku końcowi bliżniaka twojego okrętu.Mam nadzieje że brudzenie wyjdzie mi podobnie.Ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 27 Maja 2015 Autor Share Napisano 27 Maja 2015 Wszystko cacy, ale... pokład odstaje od reszty :( Pokład jest oryginalny z plastiku i posiada imitację deskowania, zapuszczony jest delikatnie brązowym filtrem. W rzeczywistości deskowanie jest zauważalne, niestety na zdjęciach tego już nie widać - robi wrażenie jednolitej plamy. Aby było to lepiej widoczne na zdjęciach musiałbym zrobić głębszego washa, a wtedy w rzeczywistości byłby za "brudny".... z tego co wiem pokład zawsze był najczystszym elementem okrętu, więc nie widzę uzasadnienia przesadnego paćkania go... ...dorzuciłbym do tego jeszcze ślady rdzy pod bulajami - wszystkie takie same kształty, identyczne... Wszystkie bulaje są identycznie rozmieszczone (na burcie) i przynależą do tego samego okrętu, a więc warunki w jakich "żyją" są identyczne więc dlaczego zacieki miałyby być różne. Woda raczej zawsze spływa podobnie, zostawiając podobne ślady, raz grubsze, raz cieńsze, raz dłuższe, raz krótsze... i tak starałem się to odwzorować i nie widzę w nich identyczności. Zadrapania świetne. Widać, że masz w tym praktykę... czasem ich lokalizacja i wielkość (np falochron) trochę jak z pancerki... Ale burty podrapane doskonale!olinowanie robi wrażenie jakby było nieco za grube. Ogólne wrażenie - bardzo fajny modelik. Może by jeszcze uwypuklić deski pokładu ciemnym washem...? Jeśli chodzi o zadrapania - prawda - miejscami powinny być delikatniejsze, niektóre miejsca są po prostu.... zepsute i chętnie widziałbym to inaczej ale pierwsze koty za płoty . Prawda również z olinowaniem anten. Powinny być takie jak pierwsza lina lewej burty (ta z największym zwisem), niestety występują 3 różne grubości - 0,2mm, 0,25mm i 0,3mm, a wynikło to tylko i wyłącznie z tego, że zabrakło mi najcieńszego i robiłem z tego co mi zostawało. A ty mały zdrajco - z pancerki na krypy, he, he. ... Broń Boże !!!... właśnie zaczynam Pzkpfw IV auf. H w skali 1:16 Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie, będą na pewno wzięte pod uwagę przy następnym pływadle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Ogólnie całkiem fajnie, oprócz tego co pisali koledzy dodałbym tylko że tych zadrapań jest trochę za dużo, wyglądają jakby cumowała go banda pijanych rusków Czarnych zadrapań na śrubach nie ogarniam, przeciez one nie były pomalowane na mosiężno, tylko z mosiądzu.... Tak czy siak walcz dzielnie. Co do pokładu to może warto by zróżnicować nieco kolor desek. Możesz jeszcze to zrobic olejami bez większego wysiłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi