Majorek Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 OOOoo łaaa... to raczej nie dla mnie. Zobaczę jeszcze w sklepach modelarskich w Lublinie, może będzie taniej (o ile będzie). A jeśli nie, to zostanę z sowiecką wersją. A może sam podłubie... Bardzo proszę wszystkich posiadaczy fotek wnętrza kabiny Urala-375 o przesłanie ich do mnie, bądź podanie linku. Co prawda kilka zdjęć już mam, ale nigdy za wiele. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Mając trochę wolnego czasu, postanowiłem dokończyć podwozie pojazdu. Najbardziej męczące było to, że prawie wszystkie elementy wymagały oszlifowania, a niektóre nawet szpachlowania...Poniżej przedstawione są efekty moich starań. Części przygotowane do montażu. Niektóre (tylne amortyzatory) już przymocowane. No i wszystko na swoim miejscu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Będziesz dorabiał instalacje różne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Będziesz dorabiał instalacje różne? Tak, na pewno wzbogacę model o takowe elementy. Ostatnio dłubałem przy kabinie do urala-375(polska wersja). Oto zdjęcia : Po raz pierwszy sam dorabiałem takie części i może nie są idealne. Wypowiadajcie się, co o nich sądzicie. Zależy mi na tym, aby model był jak najładniejszy. Więc jeśli większości z was się to nie podoba, to pozostanę przy uralu-4320 czyli wersji sowieckiej. Jeśli chodzi o silnik, to raczej nie będę go przerabiał. Bo czy jest sens, skoro i tak nie mam zamiaru go pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 W ramach zachęty do polskiej wersji: Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Dziś zająłem się robieniem osi kół. A wyszło mi tak, jak to widać na zdjęciach. Tak wyglądają osie przed sklejeniem. A tak już sklejone . Podwozie prawie ukończone. Zostało jeszcze kilka elementów. Osie kół połączone wałkami napędowymi. Jak widać wszystko działa . Koła nie są jeszcze przyklejone, przyczepiłem je na chwile aby było ładniej . Pozdrawiam Nie publikujemy swoich postów jeden pod drugim - Zawsze można wykorzystać opcję "Zmień" - dlatego połączyłem dwa posty w jeden. sokol - mod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 Ruchome zawieszenie do zrobienia w standardzie, czy samoróbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 Wygląda na standard... Żeby jeszcze takie robili w truckach 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 Tak było w standardzie. Roboty było niemało, dosyć to męczące, ale opłacało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 Dziś jeszcze podkleiłem resztę elementów. Jeśli będę miał czas i chęci, to zaraz pomaluję podwozie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 Nie zapchała Ci się, przypadkiem, rura wydechowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 A to, to tak - fabrycznie zapchana będę wiercił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 A koła są już na stałe przytwierdzone, czy nie bo jeśli tak to czy nie będziesz miał przypadkiem problemu z malowaniem A tak to model zapowiada się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 Skoro zabierasz się za malowanie, to dodatkowych instalacji podwozia jednak nie będziesz robił? Inna sprawa: jak się przyjrzysz zdjęciom i rysunkom stelaża na koło zapasowe, to zobaczysz, że to nie do końca jest tak jak sobie twórcy modelu przewidzieli i jak Ty, ich śladem, zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 A koła są już na stałe przytwierdzone, czy nie bo jeli tak to czy nie będziesz miał przypadkiem problemu z malowaniem A tak to model zapowiada się wietnie O tym pomylałem, nie są przyklejone. Skoro zabierasz się za malowanie, to dodatkowych instalacji podwozia jednak nie będziesz robił? - jeszcze popatrzę na zdjęcia i plany, ale bardziej będę się skupiał na nadwoziu(dzięki że mi o tym przypomniałe). Inna sprawa: jak się przyjrzysz zdjęciom i rysunkom stelaża na koło zapasowe, to zobaczysz, że to nie do końca jest tak jak sobie twórcy modelu przewidzieli i jak Ty, ich ladem, zrobiłe. - to chyba jest obojętne. Mam zdjęcia URALA375, gdzie jest tak, jak to zrobiłem. Chyba masz kłopoty z kodowaniem polskich znaków - jak w pocie pojawia się: pomy�lałem to ciężko się to czyta. Sprawdź ustawienia u siebie na kompie lub po prostu pisz bez polskich znaków. A póki co pozwoliłem sobie na małą korektę "krzaczków". sokol - mod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 Witam, po dosc długiej przerwie znów wziąłem się do prac nad modelem(niestety nie mam miejsca do malowania w domu). Zabrałem GRADA na klub i z marszu wziałem się za malowanie . Przepraszam za fatalna jakosć zdjec. Niemiałem cyfrówki, więc zrobiłem fotki z kom. ale jutro powinny byc już leprze zdiecia Najsanpierw pomalowałem całe podwozie na H-33 i opony na Revell-8 (akurat pod reka była) Nastepnie znów H-33 zacieniowałem troche elementy nadwozia - tak zeby było ładniej Na końcu cała karoserie trysnałem H-155 no i tak to wyszło (w realu wyglada o wiele lepiej niż na zdjeciach) Jeszcze raz przepraszam za te fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Zrobiłeś kolego przy fotkach 2 błędy, bo nie dość, że robiłeś zdjecia na pstrokatym tle, to jeszcze owa pstrokacizna jest w kolorach zblizonych do modelu... Zupełnie nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 Dzis już zrobiłem zdjęcia cyfrówka, no i od razu lepiej oto one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Polska wersja byłaby super...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 24 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2008 Powiedzmy, że model jest już sklejony, zostało jeszcze do zrobienia kilka elementów... Całe nadwozie pomalowane zostało kolorem H-155. Zaczałem już trochę brudzić (widać na zdjęciach) Niestety dzis mam do pokazania tylko jedna fotkę, ale to z tego powodu, iż w najmniej oczekiwanym momencie zbrakło mocy(mianowicie wysiadły akumulatorki)... ... ...żałoba... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 Dzis zajałem się brudzeniem modelu i wykonaniem podstawki. Niestety zapomniałem zrobić zdjęć podczas jej budowy... Najpierw wziałem podłużny kawałek styropianu (sporo takich mi się na strychu wala) i przyciałem go na odpowiednia długosć. Następnie z pozostałej częsci styropianu wyciałem wzniesienia tak, aby uwidocznić w modelu ruchome zawieszenie. Kiedy przykleiłem (wikolem) wzniesienia, naciałem jeszcze troszkę podstawę, aby jeszcze bardziej zniekształcić teren. Kolejna czynnoscia było dokładne wysmarowanie cienka warstwa wikolu całej dioramki i naklejenie na nia jedna warstwę chusteczki higienicznej. Po wyschnięciu rozrobiłem farbę H-33 i za pomoca aerografu pomalowałem podstawkę na czarno (tak trochę niechlujnie), następnie na bršzowo H-118 o ile dobrze pamiętam. Miedzy czasie posypywałem troszkę piaskiem aby faktura terenu była ciekawsza. Model brudziłem, za pomoca suchych pasteli scierajac odpowiedni kolor i nanoszac go na model. No i to chyba tyle... Hmm... nie wiem jeszcze czym obramować podstawkę, może macie jakies pomysły?? Bo taki styropian, choćby pomalowany to nie wyglada za ciekawie... Jeszcze tylko jedno pytanko... Czy na Humbrokli można położyć matowy lakier Pactry?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u-boot Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Primo: Jak żeś zrobił te pojaśnenia nakrawędziach podwozia( ostatnia fotka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecioiwino Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Uwierzcie mi na słowo. w rzeczywistości wygląda lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 Primo: Jak żeś zrobił te pojaśnenia nakrawędziach podwozia( ostatnia fotka). To wszystko robiłem za pomoca suchych pasteli, najpierw je starłem a następnie rozprowadziłem za pomoca jak największego pędzelka z jak najmiększym włosiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Niestety, ale poważny błędzik: masz źle założone koła tylnego zawieszenia. Powinieneś zamienić ze sobą pierwsze z lewej z drugim z prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi