Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny ze skończonych modeli.

Model bardzo ciekawy ,niemalże niszowy i do tego.....najgorszy jaki kiedykolwiek miałem w rękach.Totalna wpadka renomowanego producenta.

Zalane kratki,porysowana faktura kadłuba,nic nie pasującego ze sobą.Najgorsze jednak są nieszczęsne gumowe gąsienice,złożone z trzech (!!!!) kawałków gumy,które trzeba kleić na cyjanoakryl.

Zastanawiam się nad zamianą gąsienic od Köenig Tiger`a z Revella.Sęk w tym ,ze są węższe.

Löwe miał mieć gąsienice szerokości 900-1000 mm ,zaś królewski 800 mm.W przeliczeniu na 1:72 to niby niewielka różnica.

Model kupa ale koniecznie chciałem go mieć.Oto jak wyszło.

DSCF5188_zpsf9xftu1h.jpg

DSCF5189_zpsqcavjxyn.jpg

DSCF5191_zpsfzgvjfr4.jpg

DSCF5157_zpsy97utbdw.jpg

DSCF5159_zps0atdwcbk.jpg

DSCF5164_zpsy8tpfsw6.jpg

DSCF5168_zpsqnelpsxe.jpg

Napisano

No cóż...Löwe to typowy papierowy czołg więc wogóle nie powinno go być

Ciekawy model z tego zestawu zrobił Leonid Postny,zza wschodniej granicy ,choć gąski też zestawów zostawił

Napisano

No własnie. Nikt nie robi w 72 jakiś fajnych gąsek do tych późniejszych tygrysków. To chyba takie same gąski jak w królewskim..?

Napisano

No własnie teoretycznie nie. Jak pisałem ,Lowe miał mieć szersze 1000mm gąski ,Królewski 800mm.

Super gąsienice robi Armory do Królewskiego oraz OKB Grigorov opisane jako King Tiger/Jagdtiger/Loewe nota bene 800mm. Jest więc plan użycia tych z Revella i zakup np Armory do Króleskiego

Napisano
Napisano

Po zbadaniu tematu niestety obawiam się ,że będę musiał pozostać przy gumiakach.

Gąski od Revella są węższe i nie pasują na koło napędowe,które jest szersze o jakieś 2mm.

Gąsienice Armory są dopasowane do kół 18-zębowych zamiast 9-zębowych.

Ponoć późniejsze ale ja widywałem zdjęcia King Tigerów na 9-zębowych. Zostaje tylko OKB Grigorov i sprowadzanie bezpośrednio od producenta.

Pominę fakt,ze przy próbach z gąskami Revella pourywałem większość kół od Löwe.

Napisano

Z moich skromnych doświadczeń wynika, ze gumowe gąski nie powinny być naprężone, bo wtedy się gną na kołach napędowych i napinających. I wole ułożyć je jako luźne i zostawić, niesklejone w całość, niż naciągnąć. A pozostałą szparę można zgubić robiąc pod modelem winete z kawałkiem błota ,-))

Napisano

No cóż ...pomyśle nad jakąś małą winietką i nieco błotkiem zamaskuję łączenie.

Do koła napinającego mam zamiar dokleić w poprzek kawełek plastiku żeby się gąski nie zapadały do środka...

Zostały mi też kawałki gąsienic bo Armory jakoś w ogóle nie zwymiarowało ich dobrze to może odleję te 2-3cm odcinki w żywicy.Tylko taka alternatywa została.

Napisano

Malarsko jest zaje .. SUPER jest. Gratulacje

A patrząc na wykonanie samego modelu przez Armory, to w sumie się cieszę że się na niego nie skusiłem, a było już blisko

Napisano

Kup...tylko pomysl nad zaadaptowaniem koła napedowego od King Tigera i masz super model.

Ja za późno nad tym pomyślałem.

Mozesz tez poczekac bo jest w planach jednego z naszych forumowiczow jako nowe wydanie. Ale o tym cicho sza....

• 1 month later...
Napisano

Model przyjemny dla oka. Ale byłby przyjemniejszy gdybyś nie przekontrastował za bardzo zdjęć. Widzę że levele były podciągnięte do granic możliwości - można to poznać po automatycznym podbiciu Hue/Saturation, z którym polecałbym zjechać na opacity

Napisano

Niestety moja wiedza na temat wartości w fotografii jest na poziomie noob.

Muszę kupic parę rzeczy np namiot i lampy zeby bylo od czego zaczac bo moje "studio" to tragedia.

Dzięki mimo wszystko.